Sosse
S-bloggar
RSS 1.0
RSS 2.0
Atomflöde
Prenumerera med Bloglines
Nyligen
Intressant
Pinga Frisim
Blogarama - The Blog Directory
Bloggtoppen.se
Spam Poison
Stoppa spammarna!
Creeper
Bloggparaden
Bloggportalen

Powered by Blogger

eXTReMe Tracker

Här bloggar Jonas Morian om politik, medier och samhällsfrågor. Publicering på bloggen sker med journalistiskt ändamål i enlighet med SFS 1998:204.

  Anonyma kommentarer accepteras inte. Stå för dina åsikter med ditt eget namn. Läs mer!

  www.flickr.com
  This is a Flickr badge showing public photos from PromeMorian. Make your own badge here.

  fredag, oktober 26, 2007

  Småmord och historierevision

  Efter först mitt blogginlägg, därefter uppmärksamhet hos Politikerbloggen, en rad andra bloggare och sedan i Expressen/City, så har Anton Bergsmark valt att plocka bort sin text från Ung menings blogg.

  Han har också plockat bort ett annat inlägg som kommenterade hans första. I det skrev han bland annat att ”Kapitaliseterna är mördare” och att ”Det våld som bougoassien framtvingar är samhälleligt acepterat”. Vidare menade han att ”Vår stat, den borgerliga nationalstaten med parlamentarisk demokrati, uprätthålls med våld”.

  Har man bara överseende med den bristfälliga stavningen så är det inte svårt att utläsa vad det är för ideologi som ligger till grund för Bergsmarks resonemang, och det är inte socialdemokrati. Snarare förefaller han ligga skrämmande nära Hinke Bergegrens anarkistiska Ungsocialister. Bergegren deklarerade bland annat att han för sin del ansåg att ”småmord kan vara alldeles utmärkta, och sådana attentat sätter skräck i de härskande i samhället”, samt att Ungsocialisterna skulle ”inskjuta det gift, som heter hat så att vi blir mogna för vilket våld som helst”.

  I ett nytt inlägg skriver Anton Bergsmark att ”Det var aldrig min mening att håna någon eller att förminska den tragiska händelse som mordet på den 16-åriga pojken innebär”, samt att han ”ville skapa debatt” och därför använde sig av hårda ordalag. Han ska nu ha insett att ”de inte var särskilt lämpliga i sammanhangen och tar därför bort dem”.

  Att använda hårda ord i syfte att ”skapa debatt” är i mina ögon ungefär lika intelligent som att försvara allt från nakenutvik till att ställa upp i förnedrande tävlingsprogram på tv med att ”det var en kul grej”.

  Det är dessutom en otäck form av historierevisionism att plocka bort inlägg från en blogg eller annat nätforum när de får kritik. Idiotin var att skriva inläggen från början – inte att låta dem stå kvar. Den skada Anton Bergsmark ådragit SSU genom sina korkade texter repareras inte genom att färre människor får chansen att läsa dem.

  Andra skriver intressant om , , .


  Kommentarer om "Småmord och historierevision"

   

  Blogger Johan Hellström skrev... (26 oktober, 2007 11:23) : 

  Undrar varför han gick med i SSU från första början?

  Å andra sidan finns det ju socialister inom SSU, och socialismen har ju varit på dekis inom s-partiet sedan löntagarfonderna och kollektivanslutningen slutligen förkastades ;)

   

  Blogger Vasserman skrev... (26 oktober, 2007 11:56) : 

  Jag tror inte att det liknar Hinke Bergegren och Ungsocialisterna så mycket. Låter för mig snarare som Nils Flygs Socialistiska Partiet. Särskilt vad gäller användandet av ordet "retards"

   

  Anonymous Anonym skrev... (26 oktober, 2007 12:22) : 

  Dessutom är möjligheten att kommentera avstängd... Jag blev faktiskt mest skrämd över att en handfull personer stöttade honom!

   

  Anonymous Anonym skrev... (26 oktober, 2007 13:35) : 

  Hinke var en av flera tidiga socialdemokrater som gick över till Ungsociaisterna. Flera kom tillbaka, bland annat Zäta Höglund. Och propagerade för ungefär samma politik. Det verkar som om du har dålig koll på arbetarrörelsens historia när du skriver så där Morian.

  Sen tycker jag att det är tragiskt att du Jonas som är socialdemokrat och vet en del om medielogik nu tycker att det är fel att Anton ändrat sig. Vad ville du med ditt förra inlägg då? Bara kasta skit? Inte orsaka förändring?

  Om man läser inlägget på bloggen och dessutom SSU Stockholms distriktsstyrelses uttalande (som jag såg på www.ssustockholm.nu nyss)framträder där en mycklet rimlig kritik mot svenska medier, politiker och samhällskilmat. Är det okej Jonas eller vill du fortsätta måla in 20-åringar i hörn?

  Jag tycker det var starkt av Anton att se att hans inlägg gjorde folk ledsna och upprörda och ta tillbaka det istället för att hårdnackat försvara varenda ord han skrivit. Men du verkar vilja ha mer av rosornas krig som det verkar på det här inlägget. Det suger.

  När jag (alLdeles nyss) var inne på Ung Meningbloggen var inte kommentarfunktionen avstängd för övrigt.

   

  Blogger Jonas Morian skrev... (26 oktober, 2007 14:13) : 

  Johan, självklart finns det socialister inom SSU. Men socialist kan man vara på ganska många olika sätt - vilket är mitt skäl till att inte etikettera mig på det viset. Och de allra flesta socialister i SSU är kloka nog att ta bestämt avstånd från sådana här galenskaper.

  Vasserman, nja - i sin beskrivning av "den borgerliga demokratin" och statens våldsmonopol så tycker jag nog att det ligger närmare Bergegrens anarkism än Flygs pro-tyska "socialism".

  Jonas, jag intstämmer.

  "Illi", på vad sätt menar du att jag brister i koll på arbetarrörelsens historia? Att jag inte redogjorde för alla delar i Bergegren och hans polares märkliga politiska turer? De bedömde jag inte som relevanta i sammanhanget.

  Och nej, min avsikt var inte att kasta skit. Min avsikt var att som socialdemokrat ta tydligt avstånd från de vidriga grejer Bergsmark skrev. Jag hade gärna sett att fler gjorde det.

  Att jag dessutom tycker att det är svagt och historierevisionistiskt att ta bort inläggen är inte så konstigt i mina ögon. Jag tycker inte att man ska försöka sopa missgrepp under mattan genom att radera dem och låtsas som att de inte skett. Har man gjort bort sig så får man fan stå för det.

  I mina öron klingar Anton Bergsmarks pudel väldigt falsk. Läser man hans andra, nu borttagna, inlägg så framgår det tydligt att han inte ångrar det hans först skrev. Det han sedan skrev förefaller snarare framtvingat, troligen formulerat av någon annan.

  Jag är inte det minsta intresserad av något "rosornas krig" - gudarna ska veta att vi har haft nog av den varan. Men det betyder inte att jag tänker låta idiotiskt agerande av människor som kallar sig socialdemokrater stå okommenterade.

   

  Blogger Jonas Morian skrev... (26 oktober, 2007 16:16) : 

  Det uttalande, eller vad man ska kalla det, som SSU i Stockholm nu postat som någon sorts redogörelse för sin syn på Anton Bergsmarks blogginlägg är löjligt intetsägande.

  Den nämner överhuvudtaget inte det som skrivits, utan refererar bara till "uppmärksamheten kring SSU Stockholm och manifestationen mot gatuvåldet". Svagt!

  Sedan noterar jag att Ung menings blogg nu bara kan "kommenteras av gruppmedlemmar". Med andra ord stänger man möjligheten till dialog.

   

  Anonymous Anonym skrev... (27 oktober, 2007 00:22) : 

  Antons missriktade affektion var tyvärr i stil med den hos jämnåriga svenska kosovoalbaner och jämnåriga svenska kurder - hat och helighet
  helig = icke förhandlingsbar

   

  Anonymous Anonym skrev... (27 oktober, 2007 17:07) : 

  Ja, det var trist att man stängde kommentaorsfunktionen. Vädligt trist faktiskt. Kanske hade man fått nån bra diskussion om gatuvåldet nånstans. För den diskussionen saknas ju.

  Angående Hinke så menar jag att gränserna för vad som varit och är socialdemokrati skiftat väldigt mycket genom åren. Skillanden mellan Hinke "Småmord" Bergegren och Zäta Höglund (som ju närmast ses som nån sorts legend inom vänstersossekretsar) är inte så stor. Om socialdemokrater inte skulle fått ägnat sig åt klasshat tror jag inte att mycket hade hänt vid 1800-1900skiftet. Och jag är av åsikten att klasshat är okej som politisk drivkraft även på 2000-talet. (Det betyder inte att jag vill mörda nån eller att jag tycker att de ursprungliga uttalanden från Anton var okej)

  Och att du dissar SSU Stockholms uttalande där de faktiskt försöker driva diskussionen åt ett politiskt håll visar väl på att iallafall du Jonas inte är så intresserad av att diskutera själva sakfrågan. Gatuvåldet och det oproportionerliga uppmärksammanadet av just det här mordet.

   

  Anonymous Anonym skrev... (27 oktober, 2007 22:51) : 

  Varför gnälla över att olika våld med olika utgång och civil uppmärksamhet! får olika medialt utrymme?
  Vad säger ni om alla de kvinnor som årligen mister livet i Sverige pga våld?
  Vilken uppmärksamhet har dessa brott gjort sig förtjäna av?
  Fel kön fel klass?
  Är våld i huvudsak är en smittsam klasssjukdom?

   

  Anonymous Anonym skrev... (28 oktober, 2007 02:14) : 

  Du har sagt att han gjorde ett dumt uttalande nu i två inlägg.

  Ok vi har fattat det.

  Men.

  Saken är att vårt hysteriska konsumtionssamhälle där vi förbrukar långt mer än vad jorden klarar av, är bara en tidsfråga innan baksmällan kommer.

  Man kan ju välja att ignorera detta tills tåget träffar en i huvudet, eller bara ta en titt på siffrorna och forskningen om man vågar.

  Det kommer krävas långt mer modiga politiker för att göra det som krävs än vad som syns i regeringen eller på denna blogg.

  Sen kan du ju håna hans hatfulla uttalande mot rovkapitalismen hur mycket du vill, tillväxt fungerar bara så länge det finns naturresurser som kan mata besten...

   

  Blogger Jonas Morian skrev... (28 oktober, 2007 11:06) : 

  "Illi", presentera dig med ditt riktiga namn om du vill fortsätta kommentera här.

  För övrigt diskuterar jag gärna sakfrågan - men det är inte rimligt att göra det förän SSU Stockholm tydligt tagit avstånd från det Anton Bergsmark skrev.

  Klara, visst - mäns våld mot kvinnor är definitivt en rimlig fråga att diskutera. Jag välkomna en sådan diskussion, när denna metadebatt väl är över.

  Erik, bra att du tycker dig ha fattat. Det du skriver i din kommentar tyder dock inte på det, eftersom det handlar om något helt annat än det jag tagit upp i mina inlägg.

   

  Blogger deeped skrev... (28 oktober, 2007 21:58) : 

  Just det revisionistiska i att ta bort blogginlägg när det hettar till försökte jag förklara för Johanna Parikka Altenstedt när hon ringde och orerade på min hemtelefon, angående vår lilla holmgång runt Isabella Lund. Det finns två problem i det: dels blir såna här inlägg märkliga eftersom själva grunden har försvunnit och dels får denne Bergmark nu stå med halsen tvättad och har ingen möjlighet att låta andra faktiskt läsa vad han skrivit.

  I sakfrågan väljer jag att vara tyst då jag blev trött på sån där retorik redan när jag under åttiotalet var med i Ungsocialisterna :)

   

  Anonymous Anonym skrev... (29 oktober, 2007 00:06) : 

  Tabloidmedia är bara en förlängning av samma sorts klassskapande kapitalism han kritiserade och det jag frågade dig var varför du bara hängde dig upp på hans formulering och totalt ignorerar allt annat han sa.

  Det håller diskussionen nere på samma tabloidnivå han kritiserade från början.

   

  Anonymous Anonym skrev... (05 november, 2007 11:02) : 

  Löjligt, Anton har ju helt rätt. Era väljare är nog så trötta på ledningens PK-hets och samförståndssnack. Vad är det som är så hemskt med lite hederligt klasshat?

  Här i förorterna så dukar folk under hela tiden p.g.a. kapitalismens våld mot arbetarklassen, gatuvåld är ingenting ovanligt. Men så fort med välbärgade samhällsmedborgare drabbas på något sätt så blir det en jävla uppståndelse. För kultu- och medienissarna på Södermalm (eller räknenissarna på Norrmalm) så existerar inte arbetarklassen, vi varken syns eller hörs på gatorna (vi är inte välkomna i city, staden gentrifieras så att vi inte längre ska kunna leva där) och i media är vi konsekvent och systematiskt osynliggjorda. Och vem bryr sig egentligen om våld i förorter eller på arbetsplatser så länge folk inte får för sig att vända våldet mot bossarna eller poliserna? Eller när överklasslynglarna själva börjar slå ihjäl varandra?

  Fattar ni inte att kapitalismen är en sjuk jävla mordmaskin? Men ni kan väl fortsätta föra er jävla medelklasspolitik och skita i oss andra. Men det kommer slå tillbaka förr eller senare...

  Nej, man är inte socialist om man inte strävar efter att stärka arbetarklassens positioner och småningom avskaffa klassamhället. Ni är inte socialister, Anton är måhända det.

   

  Anonymous Anonym skrev... (18 december, 2007 16:38) : 

  Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

   

  kommentera