Sosse
S-bloggar
RSS 1.0
RSS 2.0
Atomflöde
Prenumerera med Bloglines
Nyligen
Intressant
Pinga Frisim
Blogarama - The Blog Directory
Bloggtoppen.se
Spam Poison
Stoppa spammarna!
Creeper
Bloggparaden
Bloggportalen

Powered by Blogger

eXTReMe Tracker

Här bloggar Jonas Morian om politik, medier och samhällsfrågor. Publicering på bloggen sker med journalistiskt ändamål i enlighet med SFS 1998:204.

  Anonyma kommentarer accepteras inte. Stå för dina åsikter med ditt eget namn. Läs mer!

  www.flickr.com
  This is a Flickr badge showing public photos from PromeMorian. Make your own badge here.

  tisdag, oktober 14, 2008

  Budgettakets vänner och fiender

  I Aftonbladet förefaller i dag ledarskribenten Eva Franchell uttrycka sympati för att Lars Ohly ”vill att politikerna ska ha större handlingsfrihet att ta beslut från år till år”. Detta är intressant, inte minst med tanke på att Franchell själv jobbat för den regering som efter krisåren i början av 90-talet införde en ny budgetmodell med utgiftstak för de kommande åren. Tanken var, som Eva Franchell själv skriver, att regeringen i god tid skulle se om någon kostnad skenade i väg och höll på att spränga taket.

  Eva Franchell har för övrigt kompletterat sin journalistexamen med studier företagsekonomi, nationalekonomi samt ekonomisk historia, och har i tio år arbetat som ekonomireporter på Aftonbladet. Hon har med andra ord viss koll på läget när hon skriver att ”Det är en central uppgift för politiken att hålla ordning på pengarna” och att krisen inte får förvärras med ”en ansvarslös ekonomisk politik”. Däremot öppnar hon för en diskussion om ”tekniken för hur budgetarna ska göras”.

  Det omdiskuterade budgettaket kom som bekant även upp under söndagens partiledardebatt i SVT:s Agenda. Så vitt jag kunnat se så har inte en enda av de borgerliga ledarsidorna kommenterat Maud Olofssons uppenbara vals om att socialdemokraterna i sin budgetmotion ”spräcker utgiftstaken med 35 miljarder”. I själva verket är det, som Thomas Hartman påpekar, upp till varje regering att sätta tak för sina budgetar så att kostnaderna inte galopperar iväg. Och eftersom s budgeterar med större inkomster än Alliansregeringen så spräcks därmed inga tak.

  Förutom osanningen om utgiftstak hävdade Maud Olofsson i söndags att s vill använda sedelpressar. Vet hon inte att det är Riksbanken som förfogar över sedelpressarna (penningpolitik), inte regeringen (finanspolitik)? Eller vill hon inte längre ha en oberoende riksbank? I så fall är det nog andra än Ohly vi ska oro oss för i fråga om ansvarslöshet.

  Fredrik Reinfeldt vill uppenbarligen inte vara sämre än sin vice statsminister, och går inför kvällens debatt till hårt angrepp mot socialdemokraterna vars budgetmotion han kallar en bluff. Kul. Så kan man ju lägga ribban.

  * * *

  PS: I kväll är det alltså dags för duell hos K-G Bergström. Och nu kan det sägas rent ut att Aftonbladets nätläsare kommer att få stifta bekantskap med Arvid Falk som står för den röda bloggbevakningen. Grattis! Ta väl vara på stafettpinnen. Det blå bloggandet står Johanna Nylander för.

  Andra skriver intressant om , , .


  Kommentarer om "Budgettakets vänner och fiender"

   

  Blogger Nathalie Sundesten Landin skrev... (14 oktober, 2008 21:23) : 

  Vill bara skicka en hälsning! :-)

   

  kommentera