Sosse
S-bloggar
RSS 1.0
RSS 2.0
Atomflöde
Prenumerera med Bloglines
Nyligen
Intressant
Pinga Frisim
Blogarama - The Blog Directory
Bloggtoppen.se
Spam Poison
Stoppa spammarna!
Creeper
Bloggparaden
Bloggportalen

Powered by Blogger

eXTReMe Tracker

Här bloggar Jonas Morian om politik, medier och samhällsfrågor. Publicering på bloggen sker med journalistiskt ändamål i enlighet med SFS 1998:204.

  Anonyma kommentarer accepteras inte. Stå för dina åsikter med ditt eget namn. Läs mer!

  www.flickr.com
  This is a Flickr badge showing public photos from PromeMorian. Make your own badge here.

  tisdag, oktober 14, 2008

  Ledarskap i fokus

  När Superveckan fortsätter i kvällens sammandrabbning mellan Mona Sahlin och Fredrik Reinfeldt hos K-G Bergström lär det vara Sahlins ledarskap och hur en regering med henne som statsminister egentligen ska se ut, som står i centrum. Åtminstone om man ska tro de stora morgontidningarnas ledarsidor.

  Dagens Nyheter skriver att det på den rödgröna sidan i politiken för närvarande råder ”förvirring och osäkerhet”. Mona Sahlin sägs tycks sakna ”den auktoritet och övertygelse som behövs” för att gå vidare med ett nära samarbete mellan s och mp.

  På liknande sätt uttrycker sig Svenska Dagbladet, som menar att ”det råder fullt inbördeskrig i oppositionen”; att Sahlin ”inte riktigt har kontroll”, att hon är ”olämplig som ledare” och ”skadad” av den senaste veckans händelser.

  Själv vill jag gärna påminna om en teori jag lanserade strax innan socialdemokraterna och miljöpartiet tillkännagav sin förlovning, eller vad man nu ska kalla det. Teorin gick ut på att det skulle kunna vara en noga uttänkt strategi, som alla tre partier var överens om, att vänsterpartiet verkar hållas utanför ett alltmer intensivt samarbete mellan s och mp. V har nämligen inte mycket att vinna på att redan nu binda upp sig. Tvärtom ser deras väljare troligen helst att man fortsätter att bete sig som ett radikalt oppositionsparti snarare än som ett ansvarstagande regeringsalternativ.

  Och nu konstaterar även DN:s ledarsida att Lars Ohly kunde spela ”fritt och hämningslöst på vänsterkanten” i Agenda i söndags. Han har med stöd av en intern opposition inom socialdemokraterna fått en försäkran från Sahlin om att vänsterpartiet visst inte är utestängt från samarbete och han är samtidigt inte bunden av några överenskommelser.

  Mona Sahlin lär i kväll betona att en grundförutsättning för att ingå i en samarbetsregering är att ställa upp på det regelverk kring statsbudgeten som skapades efter den förra finanskrisen på 1990-talet, och därmed i ett slag klargöra förutsättningarna för ett rödgrönt regeringsalternativ – samt bolla tillbaks pressen på Fredrik Reinfeldt. ”Hur Alliansregeringen hanterar finanskrisen och hur djup den ekonomiska nedgången blir kommer givetvis att betyda åtskilligt för bedömningen av regeringen Reinfeldt 2010”, skriver DN.

  Hittills har inte regeringens agerande imponerat. Som Maria Wetterstrand påpekade i Agenda-debatten så är det förvisso inte Alliansens fel att vi har en internationell finanskris, men de bär ansvaret för att en halv miljon personer har lämnat a-kassan när Sverige nu går in i en lågkonjunktur.

  * * *

  PS: Aftonbladet kommer i dag att ha en ny röd respektive blå bloggare som rapporterar från kvällens debatt. Förhandstips gör gällande att den röda bloggaren kan sökas här eller här.

  Andra skriver intressant om , , , .


  Kommentarer om "Ledarskap i fokus"

   

  Anonymous Anonym skrev... (14 oktober, 2008 09:42) : 

  Jonas:I söndags vann alliansen överlägset och ikväll kommer Reinfeldt visa vem som duger bäst som regeringschef.

   

  Blogger Jonas Morian skrev... (14 oktober, 2008 09:45) : 

  På så sätt. Nåja, vi får väl se.

   

  Anonymous Anonym skrev... (14 oktober, 2008 13:09) : 

  Hur i hela friden kunde ni välja mona? Hon har varken, begåvning, insikt eller karaktär till att kunna leda väl. Den enda som kan hindra vänsterblocket från att vinna är hon.

   

  Blogger Jonas Morian skrev... (14 oktober, 2008 14:39) : 

  Karl, vem hade varit mer lämpad menar du? Som faktiskt var beredd att axla ansvaret?

   

  Anonymous Anonym skrev... (14 oktober, 2008 18:33) : 

  Du har rätt,mona kanske var den enda som ställde upp.Bara acceptera läget isf.

   

  kommentera