Sosse
S-bloggar
RSS 1.0
RSS 2.0
Atomflöde
Prenumerera med Bloglines
Nyligen
Intressant
Pinga Frisim
Blogarama - The Blog Directory
Bloggtoppen.se
Spam Poison
Stoppa spammarna!
Creeper
Bloggparaden
Bloggportalen

Powered by Blogger

eXTReMe Tracker

Här bloggar Jonas Morian om politik, medier och samhällsfrågor. Publicering på bloggen sker med journalistiskt ändamål i enlighet med SFS 1998:204.

  Anonyma kommentarer accepteras inte. Stå för dina åsikter med ditt eget namn. Läs mer!

  www.flickr.com
  This is a Flickr badge showing public photos from PromeMorian. Make your own badge here.

  lördag, mars 21, 2009

  Jobbävning och ovälkomna vågmästare

  Den sägs pågå en ny bloggbävning i de socialdemokratiska delarna av bloggosfären, denna gång benämnd jobbävning – eftersom den handlar om att lyfta upp jobbfrågan i den politiska debatten.

  Johan Ulvenlöv, med örnkoll på s-bloggarna, ger en rad exempel.

  Mitt bidrag kom häromdagen då jag påminde om hur Mona Sahlin under valrörelsen 1994 ständigt upprepade att ”jobben, jobben, jobben” var den viktigaste valfrågan för socialdemokraterna. Jag menade att det var dags att ta upp det mantrat igen. Dessutom citerade jag Fredrik Reinfeldt från valrörelsen 2006, om att ”Jobb kommer att vara den helt avgörande frågan. Vinner vi i höst kommer vi i valet 2010 att mätas utifrån om vi fått fram fler jobb”.

  Moderaternas partisekreterare Per Schlingmann rycker ut menar att den socialdemokratiska strategin att påminna väljarna om jobbfrågan och vilken betydelse moderaterna tillmätt den tidigare, är ”väldigt talande” och ”bygger på att smutskasta motståndaren”.

  Själv skulle jag vilja kontra med ytterligare ett citat från en annan gammal moderatledare, nämligen Carl Bildts ord som kom att sammanfatta hans statsministerperiod: ”ett misslyckande ska kallas för ett misslyckande, och ett misslyckande är det”.

  Men trots att – eller möjligen just på grund av – att moderaterna för närvarande talar tyst om det skrämmande negativa jobbutvecklingen, så når partiet enligt en ny väljarbarometer från Novus Opinion och som presenteras av TV4 Nyheterna, nya rekordnivåer.

  Mätningen för mars månad menar att skillnaden mellan blocken nu är nere i 3,5 procent mot 7,4 för en månad sedan. Oppositionen leder alltså fortfarande men gapet sägs ha minskat rejält. Även Dagens Nyheter, Svenska Dagbladet, Aftonbladet och Expressen uppmärksammar undersökningen, varav den senare påpekar att inga enskilda förändringar från siffrorna i februari är statistiskt säkerställda.

  Värt att notera är att Sverigedemokraterna enligt barometern når fyra procent och skulle hamna i riksdagen om det vore val i dag. Skulle detta resultat stå sig till valdagen är det med andra ord långt ifrån självklart vad vi skulle få för regering. Mona Sahlin och de andra partiledarna i det rödgröna samarbetet har tydligt tagit avstånd från att regera med stöd från Sd, något Reinfeldt envist vägrar göra.

  Det börjar bli dags för borgerliga väljare att ställa krav på besked från statsministern i den frågan.

  Andra skriver intressant om , , .


  Kommentarer om "Jobbävning och ovälkomna vågmästare"

   

  Anonymous Anonym skrev... (21 mars, 2009 16:30) : 

  Tror inte alliansen behöver oroa sig för jobbdiskutionen eftersom alliansen har en konsekvent jobbpolitik som fungerar. Medan vänsteralliansen inte har någon jobbpolitik överhuvudtaget möjligtvis har dom en bidragspolitik. Tror också att svenska folket inser att det är en global kris och i synnerhet en kris för ett exportberoende land som sverige. Men som sagt en jobbpolitik har alliansen som fungerar det tror jag alla objektiva bedömare håller med om.
  Tror alla partier får problem med trovärdigheten om SD kommer in i riksdagen. Men mkt enklare att skrika om man är i opposition dessutom är väl dom allra flesta som röstar på SD från sossarna och kanske lite upp till sossarna att jobba ner SD under 4% så vi slipper få in dom i riksdagen.

   

  Blogger Micke skrev... (22 mars, 2009 10:34) : 

  Om Sverigedemokraterna kommer in i Riksdagen så måste det vara minst 5% skillnad mellan blocken för att ett av blocken ska kunna bilda regering, utan stöd av Sd.
  Därför är den cementerade blockpolitiken förödande för Sverige, eftersom alla andra alternativ stängs ute som t.ex. en regering med (s) och tre mittenpartier. Då finns det bara ett alternativ kvar: en minoritetsregering som regerar med stöd av Sd.

   

  Blogger Jonas Morian skrev... (22 mars, 2009 11:03) : 

  På förekommen anledning vill jag påminna om att anonyma kommentarer inte accepteras. Stå för dina åsikter med ditt eget namn.

   

  Anonymous Anonym skrev... (22 mars, 2009 14:21) : 

  Sure och vad vinner jag på det? En julskiva med sånger från en minaret!?

  Roland Karlsson

   

  kommentera