Sosse
S-bloggar
RSS 1.0
RSS 2.0
Atomflöde
Prenumerera med Bloglines
Nyligen
Intressant
Pinga Frisim
Blogarama - The Blog Directory
Bloggtoppen.se
Spam Poison
Stoppa spammarna!
Creeper
Bloggparaden
Bloggportalen

Powered by Blogger

eXTReMe Tracker

Här bloggar Jonas Morian om politik, medier och samhällsfrågor. Publicering på bloggen sker med journalistiskt ändamål i enlighet med SFS 1998:204.

  Anonyma kommentarer accepteras inte. Stå för dina åsikter med ditt eget namn. Läs mer!

  www.flickr.com
  This is a Flickr badge showing public photos from PromeMorian. Make your own badge here.

  söndag, mars 22, 2009

  Rödgröna idéer för jobb

  Jobbävning i all ära, men det räcker förstås inte att bara tala om att jobben är viktiga och att Alliansregeringen misslyckats. För att göra jobben till en valvinnarfråga måste socialdemokraterna och de rödgröna presentera skarpa förslag och en trovärdig jobbpolitik.

  Att man inte klarade av detta i valet 2006 var som bekant en viktig orsak till att moderaterna och Alliansen vann. Men nu, när finanskrisen är djup och effekterna extremt påtagliga i såväl svenskt näringsliv som offentlig sektor, förefaller Reinfeldt och de andra stå handfallna. Uppenbarligen hade man inte räknat med en lågkonjunktur.

  Men, återigen: bevisbördan vilar ändå trots allt tung på Mona Sahlin. Och det rådslagsarbete som pågått sedan valet lägger en hyfsat god grund för omprövning av gamla modeller och introducerar en hel nytänkande.

  Redan i juli 2008 skrev de två ordförandena i socialdemokraternas jobbrådslag Sven-Erik Österberg och Luciano Astudillo på DN debatt att s stod för ”trygghet för förändring” och sade sig utveckla en politik för ”en starkare arbetslinje och ett skapande arbetsliv”.

  Man talade sig varma för en form av flexicurity; ett i grunden danskt system som kombinerar flexibilitet på arbetsmarknaden med trygghet för de dem som riskerar bli utan jobb. Löntagarna garanteras med detta system en stabil trygghet vid omställningar, samt stöd och utbildning för att snabbt kunna få nya och bättre jobb än de som försvann. I gengäld får företagen och samhället tillväxtinriktade fackliga organisationer som bejakar rörlighet.

  Detta är något jag och andra socialdemokrater argumenterat för under längre tid – inte minst inför valet 2006. Hade vi haft en modell som mer liknande den danska så är jag övertygad om att vi bättre klarat av kriser som i dag slår hårt mot hela sysselsättningen och ekonomin, samt strukturomvandlingar där många av de industrijobb som försvinner kan vara borta för gott.

  Vill de rödgröna gå till val med en trovärdig jobbpolitik så är det idéer som denna som bör utvecklas mer.

  Kopplat till detta hör utbildningssatsningar som utbyggningar av komvux, kvalificerad yrkesutbildning (KY) och högskola. Gemensamt har s, mp och v föreslagit investeringar i praktik och karriärrådgivning som förbättrar kontakterna mellan utbildning och yrkesliv

  Ett annat viktigt område, där det presenterats nytänkande, handlar om hur politiken i samverkan med industrin ska kunna värna jobb och tillväxt – samtidigt som Sverige ska vara ledande som miljönation. Det är välkommet med offensiva satsningar på miljöteknikområdet och för att skynda på omställningen till klimatsmart produktion.

  Sammanfattningsvis saknas det inte direkt spännande tankar och förslag på sysselsättningsområdet. Hur mycket av detta som kommer att bli konkret rödgrön politik efter att de tre partiernas arbetsgrupper jobbat klart återstår dock att se.

  * * *

  PS: I och med dagens utspel på DN debatt, där Mona Sahlin, Maria Wetterstrand, Peter Eriksson och Lars Ohly ger någon slags besked om kärnkraft, försöker man föra bort denna potentiellt splittrande fråga från dagordningen – åtminstone till efter valet 2010. Skulle det då bli en rödgrön regering lovar man att bjuda in de borgerliga till nya energisamtal för att arbeta fram ett brett och hållbart beslut om energipolitiken.

  PS2: I dag fyller min blogg fyra år. Hurra, hurra, hurra!

  Andra skriver intressant om , , .


  Kommentarer om "Rödgröna idéer för jobb"

   

  Anonymous Anonym skrev... (22 mars, 2009 12:03) : 

  Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

   

  Anonymous Anonym skrev... (22 mars, 2009 13:22) : 

  Dagens stora förlorare måste väl ändå vara de tre vänsterpartierna i fallande skala. För sossarna måste detta vara en marddröm. Socialdemokraterna är det parti som är mest splittrat i kärnkraftsfråga, så sossarnas tillbakagång kommer fortsätta. Alliansen blev dagens stora vinnare.

   

  Blogger Unknown skrev... (22 mars, 2009 16:58) : 

  Jag fastnade för det sista ps:et - tänk fyra år redan! Du har verkligen bidragit stort till att vidga min omvärldsblick. Tack för det, hoppas du fortsätter, annars går jag helt in i dimmorna!

   

  Blogger Unknown skrev... (22 mars, 2009 21:19) : 

  Grattis till dina fyra första år, hoppas jag

   

  Anonymous Anonym skrev... (22 mars, 2009 23:32) : 

  Grattis till fyra år som bloggare:) och efter 30 år ansluter sig mp till linje 2. Tänk vad man kan göra för att få en chans att regera landet. Undrar vad gräsrötterna tycker om svängningen vid nästa kongress? Ska bli intressant att lyssna på den med tanke på uttalanden från Eva Goës och Birger Schlaug
  under dagen.

   

  Blogger roberth skrev... (23 mars, 2009 15:14) : 

  Vi Sverigedemokrater var först att föreslå flexicurity!

   

  Blogger Daniel skrev... (23 mars, 2009 15:52) : 

  Nu har förvisso Danmark haft flexicurity i både tider med mycket hög och mycket låg arbetslöshet, så vad det än är torde förslaget knappast vara mirakelkuren du hoppas på.

   

  Blogger Non-g skrev... (25 mars, 2009 13:56) : 

  Helt rätt analys Morian, om de rödas energiöverenskommelse. De kommer möjligen skjuta upp problemet till efter 2010, som du skriver, om alliansen inte gör sitt jobb och angriper de svaga punkterna.

  Förhoppningsvis kommer fler berätta om att denna deal är inget värd. Samma konflikter som fanns för trettio år sedan finns kvar.

  Maria Wetterstrand sa i SR studio ett att hon vill stänga en reaktor nästa mandatperiod, med hänvisning till överenskommelsen. Vänsterpartiet kommer nog hänga på.

  Jag tror du vet, och jag vet att Mona Sahlin inte skulle vilja gå ut nu och säga att hon ska stänga en reaktor om hon vinner 2010.

  Det kommer bli samma bråk som vi sett förut om kärnkraft om de rödgröna vinner 2010.

   

  kommentera