Sosse
S-bloggar
RSS 1.0
RSS 2.0
Atomflöde
Prenumerera med Bloglines
Nyligen
Intressant
Pinga Frisim
Blogarama - The Blog Directory
Bloggtoppen.se
Spam Poison
Stoppa spammarna!
Creeper
Bloggparaden
Bloggportalen

Powered by Blogger

eXTReMe Tracker

Här bloggar Jonas Morian om politik, medier och samhällsfrågor. Publicering på bloggen sker med journalistiskt ändamål i enlighet med SFS 1998:204.

  Anonyma kommentarer accepteras inte. Stå för dina åsikter med ditt eget namn. Läs mer!

  www.flickr.com
  This is a Flickr badge showing public photos from PromeMorian. Make your own badge here.

  lördag, april 23, 2005

  Olika världsbilder


  I dag har jag varit i Falköping och föreläst om bland annat opinionsbildning och lobbying. Har följaktligen tillbringat större delen av dagen på tåg och har hunnit läsa en hel del. De två böcker jag läste var både väldigt olika men också lika: Sandra Lövs "Tonårsbruden: Lexikon" (ETC förlag) och Carsten Palmaers "Liten ordlista för nusvenskar" (Ordfront pocket). Bägge böckerna är en slags lexikon eller ordböcker där författarna ger högst personliga förklaringar av ord och uttryck. Oftast är det väldigt roligt och ibland tänkvärt. Ett exempel ur "Tonårsbruden: Lexikon":

  "Cancerrisk - Praktiskt taget allt kan ge dig cancer. När kvällstidningar har löpsedlar om olika saker som ger cancer så kan du ta det med en nypa salt (för mycket salt kan dock ge cancer), för jag tror att det är lika stor risk att man får cancer av chips som att man får cancer av Expressen."

  Ett annat exempel ur samma bok:

  "Pensionärer - Gamla människor som har betalt för att vara gamla ända tills dom dör."

  Tonårsbruden är, och det är viktigt att påpeka, en fiktiv karaktär, skapad, skriven och framförd av Sandra Löv. Tonårsbruden kan man höra vardagsmornar i P3:s "Morgonpasset". Tonårsbruden har dessutom en egen webbplats. Carsten Palmaer är dock inte fiktiv, utan en högst verklig författare och dramatiker. För mig främst förknippad med Fria Proteatern, men för andra kanske känd för de texter han skrivit åt tv-programmet "Lorry". Palmaers texter i "Liten ordlista för nusvenskar" är ofta längre och inte lika citatvänliga som Sandra Lövs, men här kommer ändå ett exempel:

  "Godhet -en - positivt men osexigt begrepp, motsatsen till ondska. Det mest rationella sättet att försäkra sig om att Godheten alltid segrar är att bestämma sig för att det som segrar alltid är det Goda."

  Och ett exempel till, för rättvisans skull:

  "Politisk mognad - förmågan att uppröras mer av marginalskattehöjningar i Sverige än av massiva bombningar i fattiga länder."

  Tonårsbruden och Carsten Palmaer har väldigt olika perspektiv på tillvaron, men med humor och snygga tasksparkar levererar de två utmärkt kompletterande böcker för den som vill förnöja en tågresa mellan Stockholm-Falköping och tillbaks.


  Kommentarer om "Olika världsbilder"

   

  Olika världsbilder'">kommentera