Sosse
S-bloggar
RSS 1.0
RSS 2.0
Atomflöde
Prenumerera med Bloglines
Nyligen
Intressant
Pinga Frisim
Blogarama - The Blog Directory
Bloggtoppen.se
Spam Poison
Stoppa spammarna!
Creeper
Bloggparaden
Bloggportalen

Powered by Blogger

eXTReMe Tracker

Här bloggar Jonas Morian om politik, medier och samhällsfrågor. Publicering på bloggen sker med journalistiskt ändamål i enlighet med SFS 1998:204.

    Anonyma kommentarer accepteras inte. Stå för dina åsikter med ditt eget namn. Läs mer!

    www.flickr.com
    This is a Flickr badge showing public photos from PromeMorian. Make your own badge here.

    fredag, mars 10, 2006

    Släpp lös kreativiteten

    Det var på historisk och respektingivande mark, Blå salen i Stockholms stadshus, som seminariet "Folkhemmet 2.0" hölls i går. Runt omkring oss 1 200 i publiken stod tv-apparater med bilder av mediterande buddistmunkar. Om tanken med det var att skänka lugn och ro över tillställningen eller om det bara var en konstnärlig utsmyckning framgick däremot inte.

    Huvudattraktionen var förstås professorn, författaren och den hete föreläsaren Richard Florida. Men för att vara en av världens hetaste föreläsare, som Florida introducerades som, så måste jag säga att han inledde sitt anförande ganska taffligt. Men visst, jag har sagt det förr; amerikaner är ofta väldigt duktiga retoriker. Och när den stapplande inledningen övergick i det Florida bjudits in för att prata om, då fångade han verkligen uppmärksamheten. Tyvärr tycker jag nog att mycket av det han sa var välformulerade självklarheter och floskler på temat att ett företags medarbetare är deras viktigaste resurs. Jo tack, vi har hört det.

    Richard Floridas tes var att det pågår en fundamental omvälvning av ekonomin och samhället just nu som är större än den Marx förutspådde. Florida menar att vi nu lämnar den industriella eran och kliver in i den kreativa, och att det är just detta med kreativitet som är nyckeln. Allt fler människor i allt fler samhällen arbetar, enligt Floridas tes, i kreativa yrken; forskning, teknologi, kultur, konst och underhållning. Och dessa människor – den kreativa klassen – sägs bestå av självständiga människor som ställer krav på de platser där de ska bo och verka. Alltså måste samhällen anpassa sig för att attrahera dessa människor och ge incitament åt alla att släppa lös sin kreativitet. Enligt Richard Florida söker sig den kreativa klassen aktivt till områden som präglas av de tre T:na – teknologi, talang och tolerans.

    Det som gjorde Florida extra intressant ur ett svenskt perspektiv var att han i sina böcker framhållit Sverige som ett lysande exempel på ett land där kreativitet tas till vara, medan hans eget land USA låg hopplöst efter. Detta budskap välkomnades naturligtvis av Svenska institutet – som var en av arrangörerna bakom seminariet, men även av det socialdemokratiska finansborgarrådet i Stockholm Annika Billström, som höll det inledande välkomstanförandet. I en paneldiskussion mellan Billström, den socialdemokratiske riksdagsledamoten Luciano Astudillo, det moderata oppositionsrådet Kristina Axén Olin och folkpartiledaren Lars Leijonborg diskuterade politiska slutsatser av Richard Floridas teser. Alla var angelägna om att framhålla Floridas teser som stöd för den egna politiken; Billström och Astudillo framhöll hans betonande av vikten av socialt engagemang, de borgerliga betonade i stället individualismen.

    Rosemari på Kulturbloggen kommenterar det så här:
    "Att varje människa har ett värde och att ett bra samhälle ska ge varenda individ möjlighet att utveckla sin kreativitet, är väl något alla politiker kan skriva under. Var skiljelinjen ligger är vägen att förverkliga detta."

    Det var, tack vare en generös inbjudan från Svenska institutet, fler bloggare på plats som skrivit om arrangemanget. Läs gärna också Hans Kulins och Jonas Söderströms reflektioner.


    Kommentarer om "Släpp lös kreativiteten"

     

    Anonymous Anonym skrev... (10 mars, 2006 17:16) : 

    Jag har svårt att se hur ett land som Sverige med, hög arbetslöshet, kan räknas som mer kreativt är USA, med låg arbetslöshet. Räknar Florida (som Johan Norberg skrev) in sådant som andel högskoleutbildade i sina beräkningar? Och gav han i så fall någon argument för detta sätt att räkna kreativitet? Jag har personligen svårt att se hur många godkända tentor och samlade poäng i sig betyder något som helst för kreativiteten, även om det naturligtvis kan spela en avgörande roll för möjligheterna att i sin yrkeskarriär vara kreativ.

     

    Anonymous Anonym skrev... (10 mars, 2006 17:20) : 

    Det är alltid kul att höra att vårt land är bra från andra än regeringen. Mängder av management gurus har passerat revy och sålt någon ny teori som skall frälsa oss i välstånd. Det är tyvärr hårt arbete, förmåga att ta och begränsa risker, insikt om att det gäller att vara bäst (pris och kvalitet) för att lyckas. Sverige var en gång ett av världens främsta entreprenör länder, vid ett skatte tryck på 30% av BNP, sedan kom ATP och folket drunknade i socialistisk utopi och där är vi tyvärr fortfarande. Skatterna för små företagare är vidriga i Sverige. England har ett mycket bättre system som vi direkt borde införa, gärna ännu vassare. Men inget kommer att hända, inga rejäla förbättringar kommer att göras, inte ens om Alliansen vinner eftersom de också övergått till socialismen. Det är tröttsamt att se på hur Sverige förstör sina möjligheter.

     

    Blogger Wille skrev... (10 mars, 2006 20:04) : 

    Ingen grad av verklig eller inbillad kreativitet spelar någon som helst roll för ett land så länge som den är introvert och inte släpps loss i form av entreprenörskap och skapande krafter.

    Vad spelar det för roll om svenskar är genomkreativa så länge som de bara går runt och tänker kreativt utan att någonsin agera utifrån sin kreativitet?

    Utan förutsättningar och incitament att gå från tanke till handling kommer jobben och företagen även fortsättningsvis att hamna i andra länder.

     

    Blogger Jonas Morian skrev... (10 mars, 2006 21:55) : 

    Christopher, jag är nu ingen anhängare av Floridas teser, men jo - en hög andel högskoleutbildade föreföll vara en del av kriterierna. Arbetslösheten och den ganska höga grad av utanförskap många invandrar upplever i det svenska samhället var nog faktorer han 1) var omedveten om eller 2) ignorerade.

    Eva, jag tror att du är ganska ensam om att uppfatta att partierna i den borgerliga alliansen "övergått till socialismen"...

    Wille, entreprenörskap - i betydelsen företagande - är viktigt, men det knappast den enda avgörande faktorn för ett lands utveckling. Ett väl utbyggt socialt skyddsnät som ger trygghet åt människor när de blir sjuka, arbetslösa eller gamla är också viktigt.

     

    Blogger Wille skrev... (10 mars, 2006 23:23) : 

    Wille, entreprenörskap - i betydelsen företagande - är viktigt, men det knappast den enda avgörande faktorn för ett lands utveckling. Ett väl utbyggt socialt skyddsnät som ger trygghet åt människor när de blir sjuka, arbetslösa eller gamla är också viktigt.
    Au contraire (eller nåt):
    Entreprenörskap och skapande är urförutsättningen och grundbulten för att överhuvudtaget kunna ha välstånd, skyddsnät och trygghet (oavsett man väljer sköta det via staten eller privat, men det är en annan fråga).

    För att ta ett absurt exempel: ett lands vars främsta tillgångar är leråkrar kommer inte kunna skapa speciellt mycket trygghet för någon, även om man så beskattar allt med 100%.

     

    Anonymous Anonym skrev... (11 mars, 2006 06:55) : 

    Alla länder kan producera något - de med leråkrar kan göra keramik, erbjuda tjänster (om man har utbildad befolkning - ex exlusive läkarvård till en billig peng) eller så. Men Jonas har en poäng i att det blir faktiskt lättare att bygga upp en bra tjänstesektor med gratis utbildning och folk känner sig trygga med ett socialförsäkringssystem. Det faktum att socialförsäkringarna i dag är för omfattande och kan ibland hämma kreativiteten är inte en anledning att ta bort den eller göra högskolan avgiftsbelagd.
    /M

     

    Blogger deeped skrev... (11 mars, 2006 11:40) : 

    Satt och läste senaste Att:ention just om Richard Florida. Intressanta tankar - mycket verkar bröderna Härén på interesting.org hämtat just från Florida. Jag tror att den bästa bilden av var Sverige ligger idag får man om man lägger samman Floridas matchning med Anholts Nation Brand Index - vilket skulle innebära att Sverige hamnar på plats 3-4.

    Läser man diskursen här så verkar de flesta missat var Florida faktiskt pratar om - ett värderingsskifte, ett perspektivskifte - inte skatt/icke-skatt. *suck* Som visionär och omvärldsanalytiker blir man mest trött att se såna här diskurser.

     

    Anonymous Anonym skrev... (12 mars, 2006 15:31) : 

    Ed Glaeser, en av världens ledande inom social ekonomi, recenserar Florida här: http://post.economics.harvard.edu/faculty/glaeser/papers/Review_Florida.pdf

     

    Blogger Wille skrev... (12 mars, 2006 17:28) : 

    M:
    Mycket riktigt angående leråkrarna, kom på att exemplet var lite haltande..
    Schweiz, Luxemburg, Hong Kong, Singapore m fl har knappast blivit rika tack vare sina rikliga naturtillgångar. Det viktigaste är befolkningen, deras kompetens, drivkrafter och incitament.

     

    Släpp lös kreativiteten'">kommentera