Sosse
S-bloggar
RSS 1.0
RSS 2.0
Atomflöde
Prenumerera med Bloglines
Nyligen
Intressant
Pinga Frisim
Blogarama - The Blog Directory
Bloggtoppen.se
Spam Poison
Stoppa spammarna!
Creeper
Bloggparaden
Bloggportalen

Powered by Blogger

eXTReMe Tracker

Här bloggar Jonas Morian om politik, medier och samhällsfrågor. Publicering på bloggen sker med journalistiskt ändamål i enlighet med SFS 1998:204.

    Anonyma kommentarer accepteras inte. Stå för dina åsikter med ditt eget namn. Läs mer!

    www.flickr.com
    This is a Flickr badge showing public photos from PromeMorian. Make your own badge here.

    fredag, maj 19, 2006

    Skandaler, bloggar och valet i backspegeln

    Skandaler, affärer och nyhetsankor kan sätta bloggar som fenomen i de traditionella mediernas fokus ett tag. Men sedan blir det i allmänhet business as usual igen. Den stora frågan är fortfarande: kommer bloggar och bloggare att ha någon reell betydelse för valrörelsen och valutgången?

    I går sa Marita Ulvskog i Svenska Dagbladet att hon såg "stora risker med att bloggvärlden får ta över". Hon ville nämligen inte "ha en valrörelse som präglas av smutskastningskampanjer som i USA". Och på radions P1 Morgon i morse hördes hon säga att det är "sån dynga som öses ut där" på bloggarna. I samma inslag hävdade Ulvskog också att det socialdemokratiska partiet "överhuvudtaget inte funnits med i den här världen", mer än på enstaka individnivå. Socialdemokratin ska inte ha "fördjupat sig" i detta, då många av partiets medlemmar inte är "helt hemma i det här med datorer och nätet". Jo, tjenare. Varför var socialdemokratin då så tidigt ute med en välfylld, interaktiv webbplats? Och lade så tidigt som i början av april förra året på sin webbplats ut länkar till diverse sossars bloggar?

    Vid ungefär samma tid (april 2005) skrev den svenske bloggpionjären Erik Stattin bland annat att "den ’vettiga’ debatten, faktagranskningen och fördjupningen kommer förmodligen att få ge vika, när det gäller uppmärksamhet i traditionell media, för personangreppen, falska rykten och anonym ’inside information’", och förutspådde – med skrämmande precision – att det var "fullt möjligt att vi får se en större politisk skandal där en eller flera bloggar är mittpunkten".

    Statsvetaren och den socialdemokratiske debattören Stig-Björn Ljunggren skriver på sin blogg att det finns flera skäl till varför bloggarna kommer att bli en maktfaktor, i den mån de inte redan är det. Ett av dessa, skriver Ljunggren, är att bloggarna ofta är djupt engagerade människor: "Några är dårar, men de flesta brinner för sin sak och ägnar många vakna timmar åt att gräva fram fakta och se till att detta blir publicerat". Men bloggarnas ökade makt sägs också bero på att de "kopplas samman till ett nätverk, en lättillgänglig kluster av idéer, fakta, rykten och åsikter, att de flämtande lågorna tillsammans kan bli en fyrbåk".

    S-bloggaren Johan Sjölander skriver att högern är i majoritet på nätet, och att detta nog inte är något kontroversiellt påstående. Och kontroversiellt är det kanske inte – men är det verkligen sant? Johan skriver att nätet "har varit en offentlig sfär för högern längre än för vänstern" och att försprånget lever kvar. Jag är tveksam till om detta verkligen stämmer.

    Visst hade högern ett försprång i början, men det hängde nog mer ihop med att politiska bloggare på högerkanten som Johan Norberg, PJ Anders Linder, Dick Erixon och Johnny Munkhammar var bättre än de då fåtaliga vänsterbloggarna på att länka till varandra och att uppmärksamma vad andra hade skrivit. Ironiskt nog jobbade alltså högern bättre kollektivt än den då betydligt mer disparata och individualistiska vänstern.

    Men sedan dess har något hänt. Vi fick egna pionjärer som Urban Lindstedt. Socialdemokratin började, som jag skrev ovan, uppmärksamma sina bloggande partimedlemmar. Den socialdemokratin närstående plattformen S-info öppnade för möjligheten att låta sina registrerade användare blogga genom det teknikverktyg man tillhandahöll. Och LO startade dels ungdomsbloggar och en särskild valblogg. Därtill skedde i ungefär samma veva en smärre explosion av vänsterinriktade bloggar från ungdomsförbundare, partigräsrötter och allmänt politiskt intresserade privatpersoner. Jag är ganska säker på att en systematisk genomgång av den svenska bloggosfären skulle visa att vänsterbloggarna är i klar majoritet jämfört med dem på högerkanten.

    Med det sagt så tror jag ändå inte att allt detta bloggande kommer att påverka valutgången i höst. Jag har sagt det förut: bloggfenomenet kommer säkerligen att ha betydelse för medierapporteringen av valrörelsen, men i slutändan är vi ändå rätt få som bloggar och läser bloggar. Visst är det kul när vi uppmärksammas även i de traditionella medierna och när släktingar på familjesammankomster försiktigt frågar en vad bloggare är för en slags djur. Men vi ska nog för den skull inte överdriva vår betydelse.


    Kommentarer om "Skandaler, bloggar och valet i backspegeln"

     

    Anonymous Anonym skrev... (19 maj, 2006 17:01) : 

    Vi är tröga i starten men nu har vi fått upp farten……..

    Hemma i min stadsdelsförening är bloggen som ”en främmande fågel från mars”. Och så är det ute i de socialdemokratiska stugorna generellt. Jag tror inte på bloggen som en valvinnare. Men däremot som en fin krydda i en härlig soppa.

    Och i morgon har vi S folk bloggseminarium i riksdagen. Det rapporterade t.o.m. Ekot om i morse. Vi ses väl där Jonas?

     

    Blogger Jonas Morian skrev... (19 maj, 2006 17:07) : 

    Visst gör vi det!

     

    Anonymous Anonym skrev... (19 maj, 2006 18:53) : 

    Att flertalet svenska politiska bloggare eventuellt är höger (med svenska mått mätt) beror troligen mest på att s haft makten så länge. Missnöje med sittande regering är en drivkraft som inte ska underskattas. Under Bushs andra mandatperiod så har vänstern fått ett kraftigt övertag i den amerikanska blogosfären.

    Sen tror jag också att politiska bloggare i allmänhet är välutbildade unga män som tenderar att vara liberaler av ett eller annat slag. I USA innebär detta att man är vänster, i Sverige att man är mitten-höger.

     

    Anonymous Anonym skrev... (19 maj, 2006 19:04) : 

    Jag reagerade också på det Stig-Björn Ljunggren skrev om dårar. Det är väl ingen motsättning mellan att vara en dåre och att brinna för sin sak med mera. Se på Ali Esbati.

     

    Anonymous Anonym skrev... (19 maj, 2006 19:33) : 

    Mången politisk diskussion förs ju också på olika fora runt om i cybervärlden. Själv är jag aktiv på ett mycket stort forum där den politiska slagsidan är markant åt höger.
    Det finns mängder med olika forum där det ofta finns en Allmänavdelning där det förs politiska diskussioner av varierande kvalitet - och där behövs det socialdemokrater.
    Nu menar jag iunte de där vanligaste förtals- och drogreklamforumen, utan sportforum, motorforum, litteratur och ekonomi.
    Hittills har jag väl inte sett nån strategi alls för hur man ska nå folk den vägen.

     

    Blogger CV skrev... (20 maj, 2006 05:44) : 

    Fast vi startade LO Ung Bloggarna för snart tre år sen, långt innan s-info.
    LO Ung bloggen fanns redan när första Bloggforum arrangerades, för då var jag med i en panel just för att prata om det.
    LO-förbundens medlemmar har i alla fall datorer och datorvana, bland annat för att LO i mycket tidigt skede började med projektet LO-datorn.
    Däremot har säkert inte LO-förbundens medlemmar ork och tid och kraft att sitta ligga mycket vid datorn som andra grupper.
    OM du ska upp och jobba tidigt till exemplen orkar du kanske inte koppla upp dig på en dator efter en partiledardebatt för att rösta på vem som vann debatten.
    RS
    kulturbloggen.com

     

    Anonymous Anonym skrev... (21 maj, 2006 12:41) : 

    Det kan vara rätt kul att se vid vilken tidpunkt inläggen är loggade. Om det är så att de korrelerar med verkligheten betyder det att en avsevärd del av de som postar kan göra det vid tidpunkter då t ex jag är fullt sysselsatt med att producera vinst åt min arbetsgivare.
    En del är säkert studenter eller liknande, men helt uppenbart är att rätt många människor har möjlighet att surfa på arbetstid och skriva inlägg - något som är helt otänkbart där jag jobbar.
    Där har vi en del av klimatet...

     

    Blogger Johan Sjölander skrev... (21 maj, 2006 13:15) : 

    Jonas; jag tycker nog ändå att man kan se en övervikt av högersympatisörer på nätet. Men visst, det är en subjektiv skattning från min sida. Och tittar vi på bloggtoppens topplaceringar har du rätt i att det är en ganska blandad skara. Så visst håller någonting på att hända.

    Men jag instämmer annars i vad Calle skriver ovan; kan man inte surfa på arbetstid är man handikappad på nätet. Det är nu inget nytt fenomen. Samma sak gällde/gäller möjligheten för vissa arbetare att tids- eller orkmässigt komma iväg på möten på diverse olika tider, något som idag och tidigare är förutsättningen för politiskt engagemang.

    Så arbetarerörelsen måste anstränga sig. Det var poängen med mitt inlägg. (Har för övrigt fortsatt med lite strategiska funderingar på HUR på http://johansjolander.blogspot.com/2006/05/strategi-fr-vnstern-p-ntet.html )

     

    Blogger Tobias skrev... (21 maj, 2006 13:48) : 

    Bloggarnas betydelse för valet tror jag inte beror på att det är brinnande engagerade människor. Jag tror snarare att det beror på att det är samma smala homogena grupp som blogga om politik som det är som sitter och skriver debattinlägg, insändare eller har funktioner som nyhetsredaktörer och ledarskribenter. Även om det inte är samma individer är det samma överrepresentation av vita medelklass-män med liberala värderingar. I allafall om man ser till de bloggar som genom medias rapportering tillåts bli tongivande.

     

    Blogger deeped skrev... (21 maj, 2006 21:55) : 

    Allvarligt talat så visar väl partisekreteraren en fullkomligt skandallös okunskap - eller försöker att mörka att s länge haft ordnade bloggerier?

     

    Anonymous Anonym skrev... (22 maj, 2006 10:35) : 

    Tobias: Problemet med politiskt aktiva som är "samma smala homogena grupp som blogga om politik som det är som sitter och skriver debattinlägg, insändare eller har funktioner som nyhetsredaktörer och ledarskribenter" inte ser att det finns folk vilka som helst som har åsikter om politik.

    Det är samma fenomen som media som inte ser att det finns massor av bra bloggar som INTE är journalister.

    Tänk att pratet i kafferummet kommer att ha större värde för väljarna än den som mediaeliten för på ledarsidor.

     

    Blogger Jonas Morian skrev... (22 maj, 2006 16:14) : 

    Beklagar att jag brast i kronologin: LO:s ungdomsbloggar ska förstås få den ära de förtjänar som föregångare.

     

    kommentera