Sosse
S-bloggar
RSS 1.0
RSS 2.0
Atomflöde
Prenumerera med Bloglines
Nyligen
Intressant
Pinga Frisim
Blogarama - The Blog Directory
Bloggtoppen.se
Spam Poison
Stoppa spammarna!
Creeper
Bloggparaden
Bloggportalen

Powered by Blogger

eXTReMe Tracker

Här bloggar Jonas Morian om politik, medier och samhällsfrågor. Publicering på bloggen sker med journalistiskt ändamål i enlighet med SFS 1998:204.

    Anonyma kommentarer accepteras inte. Stå för dina åsikter med ditt eget namn. Läs mer!

    www.flickr.com
    This is a Flickr badge showing public photos from PromeMorian. Make your own badge here.

    söndag, oktober 28, 2007

    Ännu nyare moderater mot undergången

    Så var då den moderata partistämman över för den här gången. Som väntat gick de flesta beslut Fredrik Reinfeldts och partiledningens väg, och ombuden har bekräftat sitt stöd för ”de nya moderaterna”.

    Den enda fråga stämman gav partistyrelsen och finansminister Anders Borg stryk på, verkar ha varit om det svenska spelmonopolet. Man ställde sig, trots Borgs varningar om nyliberalism, bakom en motion om att staten ska sälja Svenska Spel och avveckla sin roll som aktör på spelmarknaden.

    Att moderaterna enligt opinionsinstitutet Synovates oktobermätning får den lägsta noteringen sedan 2004, med ett stöd på 23,4 procent, förefaller inte bekymra stämmoombuden.

    Inte heller verkar man oroade av att intresseorganisationen Näringslivets Regelnämnd rapporterar att den borgerliga regeringens ambition att minska byråkratin för företagen tycks fungera dåligt. Många företagare upplever att de administrativa kostnaderna har ökat när nya regler lanserats under senaste året.

    Tvärtom så är det ett i det närmaste enhälligt stöd för den regeringslinje som nu öppet kritiseras av allt fler debattörer på högerkanten – och givetvis får massiv kritik från vänster. Att det finns slitningar internt i moderaterna är efter Odenbergs avgång uppenbart, och vi har alla sett att ett flertal frågor – som till exempel arbetsrätten – splittrar partiet. Regeringens politik är nu alltså impopulär i stort sett överallt, vilket naturligtvis förklarar opinionsraset.

    Ur mitt perspektiv är detta förstås en välkommen utveckling. Medan moderaterna blir allt nyare ökar stödet för de politiska alternativen som alltjämt har gott om tid att formera sig inför valet 2010. För Reinfeldt förefaller däremot tiden rinna ut.

    Andra skriver intressant om , , .


    Kommentarer om "Ännu nyare moderater mot undergången"

     

    Blogger Peter skrev... (28 oktober, 2007 21:27) : 

    Det är mycket missnöje just nu i moderaterna. Folk gillar inte vad de hör från Gävle där det nästan bara är heltidsarvoderade politiker som deltar.
    Tydligen går återvärvningen av gamla medlemmar dåligt. Och en skillnad sedan tidigare, de tappar inte främst äldre, utan yrkesverksamma...

     

    Anonymous Anonym skrev... (28 oktober, 2007 21:50) : 

    Jonas, bra skrivet, men nu till något viktigare: Du är utmanad! http://divblog.wordpress.com/2007/10/28/sju-sanningar-om-mig-sjlav/

     

    Anonymous Anonym skrev... (28 oktober, 2007 23:17) : 

    Det är väl härligt att se att det finns ett stort parti som föröker åstadkomma resultat med sin politik, och inte opinionssiffror i första hand?

     

    Blogger Johan Hedin skrev... (29 oktober, 2007 10:05) : 

    Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

     

    Blogger Johan Hedin skrev... (29 oktober, 2007 10:05) : 

    23,4% vore väl (om det vore val idag) moderaternas näst bästa valresultat i modern tid, eller?

     

    Blogger Johan Hedin skrev... (29 oktober, 2007 10:46) : 

    OK - nästan rätt av mig. (m) hade visst 23,6% i valet 1982. Förövrigt den valrörelse genom tiderna där Moderaterna varit tydligast borgerliga/liberala.

    Poängen är att jag har svårt att se varifrån ditt tal om "undergång" kommer. Man har gott fortfarande gott stöd i bland folk, en populär ledning och knappast några interna strider att tala om.

    Moderaterna har aldrig någon sin varit i närheten av att vara "nyliberalt". Den falangen som är mer liberal idag inom partiet är ganska liten och kommer inte orsaka "splittring". Visst de gnäller lite - men inget mer. De flesta i partiet trivs dessutom mycket bra med en den "socialdemokrati-light" man driver.

    Tyvärr tycker jag (som ju är bra mkt mer liberal än detta parti), men jag har svårt att se några fakta som pekar på den kris du vill måla upp.

     

    Anonymous Anonym skrev... (29 oktober, 2007 12:24) : 

    Privatisering och övertro på marknaden är nyliberalt.

    Att man sen är bra på retorik och marknadsföring för att sälja in det förändrar, ju inte den faktiska politiken.

    Men till deras försvar kan jag ju säga att jag föredrar att ha partier som baserar sin politik på en tydlig agenda än partier som glömt var de kommer ifrån.

     

    Blogger Johan Hedin skrev... (29 oktober, 2007 13:14) : 

    Privatisering har alla partier sysslat med. I synnerhet (s). Det är knappast "nyliberalt" i någon omstörtande mening.

    "Övertro" på marknaden är ett väldigt konstigt begrepp. I så fall är det väl mainstream-borgerligt att "tro" på marknadsekonomi. Inte ens det lever (m) upp till då man vägrar (precis som alltid) att vara för marknadshyror. "Undertro" på marknaden stämmer nog bättre in på dem.

     

    Anonymous Anonym skrev... (29 oktober, 2007 13:29) : 

    Med övertro menar jag en tro på en självreglerande mekanism i kapitalismen, en inbyggd utjämnare som gör att fattigdom försvinner, demokrati utvecklas och miljöförstöring automatiskt försvinner utan någon inblandning av staten eller andra reglerande institutioner.

    Och ja, sossarna har också nyliberala tendenser, det är ju det jag kritiserar.

    Anledningen M gömmer sin nyliberalism är att det finns inget folkligt stöd för den så man måste gömma den bakom solidaritetsretorik.

    Något som sossar också är rätt bra på.

     

    Blogger gustav skrev... (29 oktober, 2007 15:10) : 

    Erik:

    Den moderna kapitalismen HAR de facto en hel del utjämnande tendenser, jämfört med forntida system där handel med varor och tjänster var striktare styrd. Utan kontrollerande institutioner. Mycket, men inte allt styr sig själv, skulle jag säga. Vet inte hur mkt du haller med. ;)

    Givetvis inte i närheten av vad man kan tvinga igenom med hjälp av statskontroll, men i gengäld skriver nog de flesta pa att kapitalism, marknadsekonomi - vad man nu vill kalla det - ger ökad individuell frihet i jämförelse för en stor del av befolkningen.

    Och demokrati, det är inget absolut krav för en fungerande marknadsekonomi. Däremot är en hyfsat fri marknad ett krav för en vettig demokrati... vilket historien visar rätt bra.

    Allt detta finns det väsentliga belägg för inom den ekonomiska och samhällsvetenskapliga forskningen. Däremot har du rätt i att man inte skall ha en övertro vad gäller självregleringen.

    Det är väl till slut ända graden av önskad kontroll över ekonomin som till stor del avgör var man hör hemma politiskt? Man kommer inte ifran nagon form av marknadssystem, annat blir helt ohallbart i langden. Ingen vettigt tänkande människa vill ha en helt styrd ekonomi, det kan vi nog ända vara överens om?

    PS ett av vara svenska tecken saknas ovan, för jag har tyskt tangentbord...

     

    Blogger Jonas Morian skrev... (29 oktober, 2007 16:49) : 

    Innan diskussionen spårar ur fullständigt vill jag för tydlighets skull göra klart att jag inte kallat den moderata politiken för nyliberal. Jag hänvisade bara till att Anders Borg uppmanat stämmoombuden "Fall inte för den enkla nyliberala retoriken", och mötts av burop.

     

    Anonymous Anonym skrev... (29 oktober, 2007 22:14) : 

    Det vore intressant om det dök upp ett organiserat liberalt parti på den politiska arenan. Jag skulle tro att med tiden skulle de nog kunna få ett skapligt väljarstöd, och jag kan tänka mig att en hel del moderater och folkpartister skulle fly sina partier.
    Då skulle sossarna och vänstern få ett riktigt högerspöke att skrämma barnen med på natten:P Jag undrar om de befintliga borgliga partierna skulle dra högerut eller om man rentutav skulle kunna få se en sosse+moderatregering.

    Regeringen borde verkligen ta krafttag mot företagens administrativa kostnader för ofrivilliga myndighetskontakter, det bästa vore nog att helt enkelt lägga ner ett antal eller kraftigt banta flera berörda myndigheter, jag tvivlar på att det kommer ske dock.

     

    Blogger Johan Hedin skrev... (30 oktober, 2007 09:12) : 

    Jonas:
    Jo. Men du har talat om att (m) riskerar att splittras (från liberalt orienterad intern kritik om t.ex. arbetsrätten), vilket jag ifrågasätter.
    Ser gärna svar på det min kommentar egentligen handlade om - vad har du för belägg för talet om kris?

     

    Blogger Jonas Morian skrev... (30 oktober, 2007 10:52) : 

    Johan H, jag skrev att det finns slitningar internt i moderaterna och att till exempel arbetsrätten splittrar partiet. Det är inte detsamma som att m riskerar att splittras som parti.

     

    kommentera