Sosse
S-bloggar
RSS 1.0
RSS 2.0
Atomflöde
Prenumerera med Bloglines
Nyligen
Intressant
Pinga Frisim
Blogarama - The Blog Directory
Bloggtoppen.se
Spam Poison
Stoppa spammarna!
Creeper
Bloggparaden
Bloggportalen

Powered by Blogger

eXTReMe Tracker

Här bloggar Jonas Morian om politik, medier och samhällsfrågor. Publicering på bloggen sker med journalistiskt ändamål i enlighet med SFS 1998:204.

    Anonyma kommentarer accepteras inte. Stå för dina åsikter med ditt eget namn. Läs mer!

    www.flickr.com
    This is a Flickr badge showing public photos from PromeMorian. Make your own badge here.

    måndag, juni 09, 2008

    Jobben, jobben, jobben...

    Flera tecken på sistone tyder på att det börjar hacka i det borgerliga maskineriet.

    Enligt Arbetsförmedlingens senaste prognos så minskar 2009 sysselsättningen något, efter att ha ökat i flera år. Nästa år tros varslen bli fler och arbetslösheten högre. Ungdomar, invandrare, funktionshindrade och äldre spås få det då ännu svårare att komma ut på arbetsmarkanden.

    Det ska ses mot bakgrund av att 400 000 människor förra året lämnade a-kassan och står nu utan arbetslöshetsförsäkring.

    OECD tror att den svenska konjunkturen kommer att svalna ytterligare i år och att arbetslösheten kan öka till strax över sex procent.

    Aftonbladet citerar Swedbanks hushållsbarometer, där drygt tusen personer intervjuats, enligt vilken alltfler hushåll upplever att de fått en sämre ekonomi. Och efter sommaren får de det ännu tuffare. Konjunkturinstitutet varnar nämligen för att matpriserna kommer att stiga ännu mer i höst.

    Detta får tidningens politiske analytiker Lena Mellin att konstatera att om prognoserna slår in ”riskerar Fredrik Reinfeldt och hans allians en svekdebatt som kan kosta dem makten”.

    Det här är signaler som vi knappast lär få höra de borgerliga partiledarna tala om från talarstolen i Almedalen i sommar. För dig som vill ha koll på vad som där sägs – och inte sägs; följ Almedalsbloggen.

    Andra skriver intressant om , , .


    Kommentarer om "Jobben, jobben, jobben..."

     

    Blogger Emil skrev... (09 juni, 2008 20:27) : 

    Men Jonas, påstod inte du den 23:e maj på denna bloggen att "jobbtillväxten tvärnitat" under Fredrik Reinfeldts styre. Nu påstår du istället att sysselsättningen ökat i flera år ändå fram till nu. Om man läser vidare (ända till andra stycken i din länk) ser man dessutom att "Bara mellan 2007 och 2008 [då mig veterligen Fredrik Reinfeldt var statsminister] var ökningen [i sysselsättning] 55 000 personer."

    Läser man sedan till tredje stycket ser man att "speciellt ungdomarna har varit vinnare". Alltså stick i stäv med alla påståenden från dig och ditt parti om att ungdomsarbetslösheten har ökat.

    Om man sedan ids läsa ändå till sista stycket så ser man att "Stockholm räddas av en mångfald av branscher och många företag i den privata tjänstesektorn, den enda sektor som beräknas gå med plus 2009 jämfört med de två föregående åren". Den privata tjänstesektorn är ju den sektor som alliansregeringen har infört mest reformer inom. Det verkar då som om dessa reformer fungerar.

     

    Blogger Jonas Morian skrev... (09 juni, 2008 21:41) : 

    Emil, grundfelet du gör är att blanda ihop mig och det parti jag är medlem i. Ibland tycker detta partis ledande företrädare ungefär likadant som jag, ibland inte.

    Inlägget jag skrev den 23 maj innehåller bland annat följande formulering: "Enligt socialdemokraterna har, under Fredrik Reinfeldts styre, i själva verket långtidsarbetslösheten bland ungdomar tredubblats, socialbidragen ökat i nära hälften av landets kommuner och jobbtillväxten tvärnitat".

    Jag citerade och länkade till en kampanj från socialdemokraterna. Påståendet om "tvärnit" var med andra ord inte mitt.

    Då, liksom i detta inlägg, hänvisar jag till andra källor. Den här gången Arbetsförmedlingen, OECD, Swedbank och Konjunkturinstitutet. Om deras siffror inte stämmer överens med talreglerna från regeringskansliet så är det knappast mitt fel.

    Och, för övrigt, när det gäller tjänstesektorn så hänvisar Ekot till nya siffror från branschorganisationen Almega som tyder på att tillväxten inom tjänstesektorn nu bromsar in ytterligare.

     

    Blogger Emil skrev... (09 juni, 2008 22:35) : 

    Jonas, jag tycker det är skönt att inte alla socialdemokrater alltid blint försvarar sitt parti. Dock tycker jag att det är tragikst att du, som förvisso är hyfsat kritisk men ändå i huvudsak håller dig till partilinjen, verkar vara den största förnyande rösten inom socialdemokratin. Vart har all debatt om förnyelse inom S tagit vägen?

    Så till sakfrågan; mycket riktigt skrev du precis som du citerade dig själv MEN du framförde detta utan någon som helst kritik, nästan som en hyllning av kampanjen, samtidigt som du i kommentatorsfältet försvarade ditt eget partis formuleringar angående hur arbetslöshet bland unga skulle ha ökat under alliansens regeringstid.

    Gällande dina källor:
    1) Arbetsförmedlingen: jag har redan förklarat för dig hur arbetsförmedlingen enligt din länk motsäger det ditt parti (och till viss del även du) har sagt vid tidigare tillfällen
    2) Vad gäller OECD så säger de i själva verket så här angående utvecklingen i Sverige (www.oecd.org/dataoecd/5/53/20213258.pdf): "Employment growth should moderate and the unemployment rate may rise slightly." och de arbetslöshetsmått de ger är: 2005: 5,8%, 2006: 5,3%, 2007: 4,6%, 2008: 4,3% och 2009: 4,4% (man kan fråga sig var Sveriges Radio har fått 6% ifrån). Dessutom påpekar man hur hela Europa brottas med "tighter credit, squeezed real incomes, lower export market growth and market share losses" samt hur "inflationary pressures are strong" för hela Europa (http://www.oecd.org/dataoecd/4/50/39739655.pdf, sidan 1). Detta kan man knappast skylla på regeringen Reinfeldt, eller?
    3) Swedbank: säger i sin undersökning (enligt den artikel du länkar till) att det är prishöjningarna som är grund för folks pessimism, inte arbetslöshet. Prisökningar som dessutom är ett globalt fenomen och kan knappast påverkas av Reinfeldt
    4) Konjunkturinstitutet säger även de att matpriserna kommer att öka ännu mer, något vi alla är överens om och som sker på global basis. Anledningen till dessa prishöjningar är bland annat att folk i fattiga länder som Kina och Indien har råd med mat av bättre kvalite' (efter att ha öppnat upp sina ekonomier och åtminstone delvis anammat marknadsekonomi), att EU:s och USA:s jordbrukssubventioner har slagit undan fötterna på jordbruk i fattiga länder, att biobränslesubventioner gjort det mer ekonomiskt fördelaktigt att använda spannmål till bränsle än till mat, att skördar har slagit fel i ett antal asiatiska länder, etc. Knappast Reinfeldts fel.

    Dock så tolkar jag ditt svar som att vi är överens om att socialdemokraternas kampanj innehöll halvsanningar och förvanskad statistik, eller hur?

     

    Anonymous Anonym skrev... (10 juni, 2008 02:34) : 

    Jobbtillväxten har faktiskt tvärnitat. Det är inget oerhört märkligt påstående från SAPs sida. Ett par hundratusen jobb har tillkommit under de senaste tre, fyra åren. Nu väntas inga tillkomma - snarare försvinna. En tvärnit är när något först rör sig snabbt och sedan stannar.

    Varför jobbtillväxten har stannat kan man ju i och för sig diskutera. Efter solsken kommer regn är väl en hygglig förklaring. Det gäller nog både accelerationen och tvärniten.

    Sedan ligger det i sakens natur att politiker skyller medgång på den egna förträffligheten och motgång på händelser av högre hand. Det ligger förmodligen i den mänskliga naturen också.

    Anton S

     

    Blogger Jonas Morian skrev... (10 juni, 2008 09:39) : 

    Emil, det är lite komiskt att borgare anser att jag håller mig till den socialdemokratiska partilinjen medan vissa av mina partivänner betraktar mig som en libertarian i s-kläder. Det får mig att tro att jag nog inte är så fel ute.

    Sedan gläder det mig att du gått till grunden med de källor jag hänvisade till. Själv länkade jag ju den här gången primärt till mediekällor, medan du alltså gått längre. Bra där.

    Men "sanning" är som bekant en sak - det som människor uppfattar som sant, i form av vad de serveras via medierna, är något annat.

     

    kommentera