Men från Peking hörs det inget...
I går gästades Socialdemokratiska pressföreningen av Sverker Lindström som talade om medieläget i Kina, om censuren, vad som inte får skrivas om och vad som kan väntas kring OS. I sin bok Det stora sveket uppmärksammar Lindström idrottsrörelsens roll i skärningspunkten mellan demokrati och diktatur. Han följer spåren från Berlin OS 1936 – Hitlers propagandatriumf, och jämför med det som under stort sekretesskydd pågår i Kina i dag. Det blev ett intressant föredrag, och mot bakgrund av att det i dag är 19-årsdagen av massakern på Himmelska fridens torg 1989 så kändes det skrämmande aktuellt. Andra skriver intressant om Socialdemokratiska pressföreningen, Kina, Himmelska fridens torg. |
Kommentarer om "Men från Peking hörs det inget..."
Det var ett stort misstag av oss studenter som trodde blind på det västländska propaganda om demokratin.
Vi kineser ska inte tror att västlänningar vill hjälpa oss. De bryr sig inte ett skit om oss kineser, endast ute efter att förhindra kinas framgångar.
/Kinesen
Om tar Sverker Lindström på allvar då har man 99% av chanser att bli lurad. Pinsamt att han påstår att han forskat om Kina. Det finns många riktiga kinakännare i landet och ingen håller med vad Sverker Lindström talade om.
Det finns anledning att påminna om massakern (utanför, inte på) Himmelsfridstorg, men vad jag kan erinra mig har DN inte gjort det de senaste femton åren (till skillnad från oss bloggare, då). Att man gör det nu beror på en kampanj för att svärta ner Kina maximalt inför OS.
En analogi skulle vara att inför OS i Atlanta (m.fl.) högtidlighålla minnet av Song My, eller varför inte Rodney King-upploppen i Los Angeles, eller varför inte Kent State Massacre. Men sådan usel journalistik skulle DN inte förfalla till i det fallet, utan istället ta fasta på utvecklingen i stort. Så dock inte i fallet Kina – här gäller det att älta allt från Kulturrevolutionen till TSM för att riktigt bränna in i folks medvetande hur eländigt landet är!
Frågan är dock till vilken nytta. Kina kommer inte att låta sig påverkas av sådana yttre krav. Här är den officiella ståndpunkten.
För övrigt är Sverker Lindström en pajas utan några som helst relevanta kunskaper i ämnet.
”Kinesen”, för det första så är du välkommen att presentera dig om du vill kommentera här. I Sverige, till skillnad från i Kina, så har vi nämligen en hyfsad långtgående yttrandefrihet. Sedan är det säkert så att det finns ekonomiska intressen i väst som inte vill se Kina som en betydelsefull aktör på den globala arenan. Men de flesta av oss hoppas nog snarare att de ökande ekonomiska friheterna som det kinesiska folket nu får också följs av politisk frihet.
David, självklart ska man inte betrakta Sverker Lindström som den enda relevanta auktoriteten på Kinafrågor. Men han tillför perspektiv som inte många andra Kinakännare lagt så stor vikt vid, inte minst när det gäller arbetares rättigheter och fackliga frågor.
”Blogge”, se svaret till David. Men i övrigt håller jag förstås med om att det är fascinerande att just de övergrepp mot mänskliga rättigheter som begås i Kina nu får så stor uppmärksamhet i samband med OS när något liknande så vitt jag kan minnas inte skett i andra länder som de senaste åren fått arrangera olympiska spel. Dock är ovedersägligen omfattningen av övergrepp betydligt större i Kina än i exempelvis Grekland, Australien, USA, Spanien eller Sydkorea.
Re: Jonas
För det första så vet jag att yttrandefrihet existerar här i Sverige, precis som i Kina. Till skillnad är att i Kina kan man kritiserar vem du vill och vad du vill(så länge du inte bilda en större opinion) oavsett om man är politisk korrekta eller inte, det kan man inte göra i Sverige.
Här i Sverige får man absolut inte hyllar ett parti som Kina(världens största och förmodligen även mest framgångsrika partiet under hela mänsklighetens historia), trots att denne har hjälpte över en miljard mönniskor på mindre än 30 års tid att resa dem ur absoluta fattigdom.
Därför anser jag att Kina är på rätt väg och det var bra/rätt att demonstrationen slogs ner 1989. Det var en väldig små grupp av studenter som finanserades av USA (garanti var ett amerikanskt medborgaskap) som satt igång snöboll i rullning våren 89. Jag hängde med klasskompisarna och gick med demonstrationståget, men inte fan vet vi vad demonkratin egentligen är och det skulle tillför oss. Vi var där, för det var ett stort folkfest! Kom ihåg det, ETT FOLKFEST! Allting floppade ur, vi började med hindrade soldater på öppengatan, slutade med att hängde upp nerslagen soldater på lyktstoplar, brände upp kroppar. Vi tog över en stridsvagn, för att vi visste redan från början att soldaterna inte skulle skjuta mot oss, vi misshandlade soldater och sköt skott mot luften, det var coolt, vi hajade på varandrar och vi kände oss "fria". Vilken tur vi inte vann, annars skulle det tar ännu längre tid för oss kineser resa sig upp mot västlänningar.
Bara så du vet Jonas. Lägg inte i andra länders politik om du inte vet vad du pratar om.
/Kinesen
"Kinesen", några fler svar på dina absurditeter får du inte förrän du presenterar dig. Läs kommentarsreglerna - de gäller för alla. Fler anonyma kommentarer kommer att raderas.
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Mina kommentarsregler uppmanar tydligt att "Stå för dina åsikter med ditt eget namn". De som inte respekterar det får finna sig i att få sina kommentarer raderade.