Sosse
S-bloggar
RSS 1.0
RSS 2.0
Atomflöde
Prenumerera med Bloglines
Nyligen
Intressant
Pinga Frisim
Blogarama - The Blog Directory
Bloggtoppen.se
Spam Poison
Stoppa spammarna!
Creeper
Bloggparaden
Bloggportalen

Powered by Blogger

eXTReMe Tracker

Här bloggar Jonas Morian om politik, medier och samhällsfrågor. Publicering på bloggen sker med journalistiskt ändamål i enlighet med SFS 1998:204.

  Anonyma kommentarer accepteras inte. Stå för dina åsikter med ditt eget namn. Läs mer!

  www.flickr.com
  This is a Flickr badge showing public photos from PromeMorian. Make your own badge here.

  måndag, juni 16, 2008

  S-studenter: Stoppa FRA-lagen!

  S-studenter antog under gårdagen ett uttalande angående FRA-lagen. Som följer:

  Den 17 juni röstar riksdagen om en lag som ger Försvarets radioanstalt, FRA, rätt att kontrollera all kabelbunden kommunikation som passerar Sveriges gränser. I praktiken innebär detta att FRA tillåts kontrollera varje enskild medborgares mailkommunikation, sms och telefonsamtal utan vare sig domstolsbeslut eller brottsmisstanke.

  Utgångspunkten i ett rättssäkert samhälle är att alla är oskyldiga tills motsatsen bevisats. Blir lagen verklighet kommer alla istället betraktas som skyldiga tills motsatsen bevisats. I första hand blir vi presumtiva brottslingar, i andra hand medborgare med rättigheter.

  I en demokrati ska inte staten kunna kontrollera varifrån media får sin information. Om lagen träder i kraft kommer FRA att kunna kontrollera vem som talat med vilken journalist och vad som sagts. Käll- och meddelarskyddet hotas.

  Socialdemokratiska studentförbundet anser att FRA-lagen strider mot principen om ett samhälle som sätter rättssäkerhet och yttrandefrihet i främsta rummet. Vi vill se ett Sverige där ingen ges obegränsade befogenheter att kontrollera kabelbundna kommunikation, ett Sverige utan FRA-lag.

  Uttalande antaget av Socialdemokratiska studentförbundets kongress 2008

  I övrigt:

  Trots att fel datum halkat in i uttalandet (vilket främst bör skyllas på undertecknad som i sin tur skyller på trötthet och stress) är jag mycket nöjd med uttalandet kring FRA. S-studenter antog också ett uttalande kring Lissabonfördraget (tyvärr inte det uttalande undertecknad hade velat se) och beslutade (märkligt nog) sig för att vara för det snart avskaffade kårobligatoriet. Mer om vad som hände och vad som inte hände finns på Kongressbloggen. All cred till SSK, SEK och de andra, framförallt Gardar och Oscar, som jobbat så bra med bloggen. Mer ny media för S-studenter!

  Det skrivs mycket, men långt ifrån tillräckligt, om FRA just nu. Dagens favorit är utan tvekan Alliansfritt Sveriges begreppsutredning... Fridén briljerar.

  Andra skriver intressant om , , .


  Kommentarer om "S-studenter: Stoppa FRA-lagen!"

   

  Blogger Björn Fridén skrev... (16 juni, 2008 23:31) : 

  tack, det värmer. jag blir alltid orolig att folk inte orkar läsa när jag skriver långa texter.

   

  Blogger Catti Ullström skrev... (17 juni, 2008 12:31) : 

  Jodå. Ibland så. :-)

   

  kommentera