Sosse
S-bloggar
RSS 1.0
RSS 2.0
Atomflöde
Prenumerera med Bloglines
Nyligen
Intressant
Pinga Frisim
Blogarama - The Blog Directory
Bloggtoppen.se
Spam Poison
Stoppa spammarna!
Creeper
Bloggparaden
Bloggportalen

Powered by Blogger

eXTReMe Tracker

Här bloggar Jonas Morian om politik, medier och samhällsfrågor. Publicering på bloggen sker med journalistiskt ändamål i enlighet med SFS 1998:204.

  Anonyma kommentarer accepteras inte. Stå för dina åsikter med ditt eget namn. Läs mer!

  www.flickr.com
  This is a Flickr badge showing public photos from PromeMorian. Make your own badge here.

  fredag, september 26, 2008

  Snyggt sopat under mattan

  Det är inte utan att jag är lite imponerad över hur folkpartiet och statsminister Reinfeldt till sist hanterade FRA-frågan och de trilskande borgerliga ledamöter som starkt motsatt sig lagen. Med de kompletteringar Allianspartiernas riksdagsgrupper nu enats om så förbinder sig de interna kritikerna att rösta för – samtidigt som FRA desarmeras som en tickande politisk bomb för regeringen.

  SvD:s Göran Eriksson skriver att ”Enkel matematik ligger bakom reträtten i FRA-frågan”, och att regeringen helt enkelt inte stöd hade av tillräckligt många riksdagsledamöter för sin ursprungliga linje. Därför tvingades de skriva om signalspaningslagen för att inte bjuda oppositionen på en seger i riksdagen. Även DN:s Henrik Brors och Aftonbladet är inne på samma linje. Problemet med den analysen är att den utmålar de FRA-kritiska borgerliga riksdagsledamöterna som någon sorts segrare.

  I själva verket är det just de folkpartistiska riksdagsledamöter som i samband med protestaktionerna i förra veckan utlovade att lagen de facto skulle rivas upp och en parlamentarisk utredning tillsättas för att fram ett nytt lagförslag, som nu framstår som ryggradslösa svikare.

  Jag vill betona att jag i stort sett tycker att innehållet i den uppgörelse som gjorts är bra. Åtgärderna kan mycket väl stärka styrningen av FRA, samtidigt som det ökar möjligheten för oskyldiga medborgare som fått sin integritet kränkt att få upprättelse. Samtidigt kan man undra varför inte regeringen redan i juni 2007, när riksdagen röstade för att frågan skulle vilandeläggas, tillsatte just en parlamentarisk utredning för att få en bred politisk uppslutning kring frågan. Inget riksdagsparti ifrågasätter ju mig veterligen behovet av en väl fungerande underrättelseverksamhet och att det arbete som FRA bedriver bör lagregleras på ett relevant sätt.

  Den uppgörelse som nu gjorts inkluderar bland annat en ”kontrollstation” som innebär att FRA:s olika kontrollorgan år 2011 ska göra en bedömning av huruvida verksamheten bedrivits på ett etiskt riktigt sätt. Detta ger också socialdemokraterna en reträttväg från sitt löfte om att riva upp lagen om de kommer till makten efter valet 2010. Man kommer efter en valseger kunna säga att man avvaktar vad kontrollorganen rapporterar och sedan göra några smärre ändringar i lagen. Hux flux så har s därmed både en FRA-lag och ett avbockat vallöfte.

  Så kan det gå.

  Andra skriver intressant om , , .


  Kommentarer om "Snyggt sopat under mattan"

   

  Blogger Göran skrev... (27 september, 2008 10:11) : 

  http://baccusblogg.wordpress.com/2008/09/27/ssu-och-bodstr…n-pa-politikenssu-och-bodstrom-satter-nivan-pa-politiken

   

  Blogger Jonas Morian skrev... (27 september, 2008 11:17) : 

  Göran, mitt kommentarsfält är ingen anslagstavla eller skyltfönster för reklam för ditt bloggande. Du är välkommen att skriva egna kommentarer - men inte bara posta länkar.

   

  kommentera