Folkpartisterna svek. Igen.
Medieuppgifter talar om att folkpartiets riksdagsgrupp har enats om skärpta regler för FRA-lagen, och att även partiets FRA-kritiker nu är beredda att rösta för. En av de tidigare kritikerna, Cecilia Wickström säger till SVT:s Rapport att ”De förändringar som nu föreslås innebär att det blir en helt ny lag”. Enligt DN så har det nya förslaget lagts fram för de fyra regeringspartierna. Nu uppges samtliga borgerliga riksdagsgrupper sitta i extrainkallade möten, och enligt TT väntas ett gemensamt besked från allianspartierna senare i eftermiddag. För bara en dryg vecka sedan deltog folkpartistiska FRA-motståndare (bland andra riksdagsledamöterna Cecilia Wikström, Solveig Hellquist, Maria Lundqvist-Brömster, Camilla Lindberg och Birgitta Ohlsson) på en stor manifestation och utlovade att lagen skulle rivas upp, en parlamentarisk kommitté tillsättas och att ett helt nytt lagförslag skulle arbetas fram. Att nu påstå att de förändringar som görs – utan någon som helst förankring med de andra partierna i riksdagen – ”innebär att det blir en helt ny lag”, är givetvis bara nys. Det är ett försök att maskera sin egen brist på integritet till en seger. Till DN säger Cecilia Wickström parlamentariska utredningar förvisso brukar vara det beprövade sättet i Sverige för att få frågor allsidigt belysta, men i just den här frågan så hade det inte tillfört något: ”Det här är nog så långt man över huvud taget kan komma”. Så talar en folkvald som återigen svikit sin integritet och sina ideal. Andra skriver intressant om politik, folkpartiet, FRA. |
Kommentarer om "Folkpartisterna svek. Igen."
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Anonyma kommentarer accepteras inte. Stå för dina åsikter med ditt eget namn.
Fast sa de verkligen att "lagen skulle rivas upp, en parlamentarisk kommitté tillsättas och att ett helt nytt lagförslag skulle arbetas fram."? Finns det dokumenterat?
Trist att alliansen visat sig vara precis lika opålitliga som någonsin socialdemokraterna i fråga om personlig integritet. Minns Thomas Bodström!
När ska gammelpolitikerna fatta att även ett IT-samhälle fordrar mänskliga rättigheter och demokratiska spelregler?
Blankröst eller piratpartiet 2010?
Tobias, här är dokumentationen: http://klamberg.blogspot.com/2008/09/har-budskapet-frn-sergels-torg-ntt-fram.html.
Politiruck/Jan, jag vill för formens skull påminna om att det var tack vare Thomas Bodström som s drog tillbaks sitt förslag till FRA-lag.
För all del.
Men medge att det har en stark bismak av populism när just Bodström kritiserar FRA-lagen för att vara integritetskränkande. Du minns kanske hans EU-direktiv om datalagring? Kan du på rak arm säga om direktivet är bättre eller sämre än FRA-lagen?
EU-direktivet och FRA-lagen lider av samma grundproblem: båda innebär att staten tvingar fram tillgång till integritetskänslig information om människor som inte är misstänkta för någonting.
Om FRA-lagens tillskyndare är fula fiskar så är sossarna precis lika fula.
Vad våra riksdagspartier skulle behöva är en rejäl debatt om hur man bygger ett demokratiskt IT-samhälle. Det finns dock ingenting som tyder på att det kommer att inträffa - riksdagspartierna är integritetsvänner i opposition, men byter åsikt i regeringsställning.
Som väljare kan man inte bli annat än förbannad. Vi behöver nya politiker.
Trams Jonas.
Med ändringarna kommer man åt just de problem som de liberala kritikerna pekat på. Man har förvisso inte gått miljöpartiet till mötes, men det var heller aldrig meningen.
Och så detta om att förankra saker i de "övriga" partierna: fatta att ni förlorade valet. Ni får en ny chans om två år, men nu är det andra som bestämmer. Socialdemokratiskt inflytande står inte inskrivet i grundlagen. Än.
För en gångs skull är jag benägen att hålla med Ingerö om något. Trams.
Det är det hela tiden från sossar som hoppar på borgarna i FRA-frågan. Du vet lika väl som jag att partiet skulle införa samma lag på samma sätt och med samma partipiska om det var ni som satt vid makten. Nu passade det taktiskt att vara emot och man har nog plockat hem en hel del på det, men jag känner mitt gamla maktparti såpass bra att jag har fog för att säga det.
Politiruck/Jan, det kan man naturligtvis tycka - men i fråga om FRA-lagen så tycker jag nog ändå att s har varit konsekventa ända sedan man beslöt att dra tillbaks sitt förslag. Uppenbarligen tycker man att det är skillnad på olika former av integritetsinskränkningar och att FRA-lagen gick över gränsen.
Johan, jag medger att de ändringar som gör är positiva. Om de är tillräckliga kan jag inte riktigt bedöma. Däremot vidhåller jag att många liberaler i sin kritik ("riv upp, gör om, gör rätt") varit tydliga med att man velat att lagen de facto skulle rivas upp och en ny parlamentarisk utredning tillsättas. Detta gör man nu avkall på till förmån för att sluta leden bland de borgerliga partierna. Detta menar jag är ett svek. Att du sedan inte tycker att breda politiska uppgörelser om en så pass viktig fråga som denna är viktiga är en annan sak och får så för dig.
Nicklas, se mina svar ovan. Och jag vill påminna om att s upprepade gånger lovat - senast i går - att riva upp lagen om de kommer till makten efter valet. Det känns svårt att backa från. Däremot har du säkert rätt om det du skriver om partipiskan. Det har jag också själv påpekat tidigare och starkt kritiserat.
OM (s) lovar att riva upp lagen och lovar att montera ned samverkanspunkterna straxt efter en eventuell valvinst så tar jag löftet på allvar. Möjligen.
Mer realistiskt så de kommer sossarna att (1) lova att riva upp (2) vänta in "kontrollstationen" 2011 och (3) införa någon kosmetisk ändring. Allt under förutsättning att (s) vinner. Annars kommer de naturligtvis att fortsätta vara FRA-motståndare.
Riksdagen är full av integritetsvänner i opposition. När ett parti hamnar i regeringsställning byts åsikterna ut efter samtal med fackmyndigheterna.