Makten om orden
”Samarbetsregering”. Det var begreppet som Mona Sahlin i kvällens debatt hos K-G Bergström lanserade som beteckningen på det rödgröna regeringsalternativet, där även en dörr hölls öppen på glänt åt vänsterpartiet. Och ord är viktiga i politiken. Fredrik Reinfeldt använde en hel hög med begrepp som skulle ge tittarna en tydlig signal om hur illa det var ställt med den rödgröna politiken och hur förträfflig Alliansens dito var. ”Skattechock” och ”ungdomsskatt” var två exempel på sådana han använde för att beskriva vad s-budgeten skulle innebära. Sin egen regerings insatser mot den internationella finanskrisen betecknades i stället som ett ”superpaket”. Detta i ett läge då tillväxtutsikterna i Sverige enligt Konjunkturinstitutet har försämrats påtagligt för nästa år och indikatorer pekar på att BNP-tillväxten stagnerar eller blir negativ under de närmaste kvartalen. Och när en halv miljon personer, efter Alliansregeringens ”insatser”, har lämnat a-kassan när Sverige nu går in i en lågkonjunktur. Mona Sahlin satte Fredrik Reinfeldt under hård press flera gånger under kvällens debatt. Det märktes att han var nära att förlora fattningen och humöret när Sahlin krävde honom på besked om åtgärder för de varslade Volvoarbetare i Göteborg och på andra orter som fortfarande har en a-kassa att förlita sig på om de faktiskt förlorar jobben, och som kan se fram emot en ersättning motsvarande ungefär hälften av vad de hade i lön. Och riktigt svettigt fick Reinfeldt det när hon ifrågasatte hur han och hans parti ägnade tid åt att bluffa om socialdemokraternas budget i stället för att trygga tillvaron för utsatta människor i Sverige. Sahlin dunkade även in poäng när hon slog fast att det finns sätt att stimulera ekonomin utan att öka klyftorna. Det kan vara värt att påminna om vilka det är som lägger orden i statsministerns mun. En av dessa är moderaternas partisekreterare Per Schlingmann, ni vet han med ordlistorna; sina rekommendationer till partiarbetarna. En moderat politiker säger inte ”offentliganställd” utan hellre ”undersköterska”. I kvällens debatt hette det i stället ”vårdbiträde”. Det heter inte heller arbetslös, det heter ”människor som saknar jobb”. Hos K-G Bergström var Reinfeldt noga med att påpeka att de varslade på Volvo faktiskt hade gott om tid på sig att ställa om. I en intressant intervju i Dagens Nyheter nyligen fick vi läsare en intressant inblick från hur snacket går mellan de borgerliga partisekreterarna när Schlingmann är med. Mitt under finanskrisen är han optimist. Han tror att krisen kommer att gynna Alliansregeringen. Det blir mer fokus på ekonomi och jobb, ”och där har vi högt förtroende”. Orden är viktiga i politiken. Och när dessa avslöjar cynism så finns det skäl att vara orolig. Andra skriver intressant om politik, retorik, Superveckan. |
Kommentarer om "Makten om orden"
Bra analys!
Härligt med fokus på politikersvenskan!
Orden är viktiga, men ingen kan under en längre tid dölja en fasansfullt orättvis politik bakom de schlingmannska uttrycken.
Jag röstar moderat, och jag får en illa smak av Aftonbladet när FR använder ord som chock och super i varannan mening.
Inte blir det direkt bättre när Mona Sahlin och resten av s missbrukar ordet rättvisa i betydelsen att de pengar som Lisa skapar skall "omfördelas" till Olle, och sedan ha mage att påstå att detta skulle skapa jobb.
Det vore väldigt besynnerligt om inte Alliansen kommer att gynnas av denna "supervecka" som Mona Sahlin och socialdemokraterna har valt att kalla den.
Lustigt nog väljer Expressen på ledarplats att nu uppmärksamma de begrepp som jag skrev om tidigare i veckan.