Sosse
S-bloggar
RSS 1.0
RSS 2.0
Atomflöde
Prenumerera med Bloglines
Nyligen
Intressant
Pinga Frisim
Blogarama - The Blog Directory
Bloggtoppen.se
Spam Poison
Stoppa spammarna!
Creeper
Bloggparaden
Bloggportalen

Powered by Blogger

eXTReMe Tracker

Här bloggar Jonas Morian om politik, medier och samhällsfrågor. Publicering på bloggen sker med journalistiskt ändamål i enlighet med SFS 1998:204.

    Anonyma kommentarer accepteras inte. Stå för dina åsikter med ditt eget namn. Läs mer!

    www.flickr.com
    This is a Flickr badge showing public photos from PromeMorian. Make your own badge here.

    måndag, december 01, 2008

    Vad kallar vi extremisterna?

    I samband med högtidlighållandet av Karl XII:s dödsdag arrangerades manifestationer i form av fackeltåg i Lund och Stockholm i går. Det är numera framförallt olika extrema och marginella politiska grupperingar som arrangerar och deltar i de så kallade 30 novemberaktiviteterna, något historikern Heléne Lööw berättar mer om i Expo.

    Själv är jag lite förbryllad över nyhetsrapporteringen kring dessa, och de våldsamma sammanstötningar mellan demonstranter, motdemonstranter, polis och medierepresentanter som skedde i går. När och varför övergick svenska journalister från att tala om ”högerextremister” till ”nationalister”?

    Ingen av dessa beteckningar är som jag ser det klockren. De olika grupper av politiska extremister som brukar utnyttja Karl XII:s dödsdag, nationaldagen och andra mer eller mindre signifikanta datum för att synas, har ofta en sinsemellan varierande agenda. Och ideologiskt är det tveksamt att beteckna dem som höger. Där finns förvisso ofta konservativa och reaktionära inslag, men också en retorik som hämtat inspiration från den gamle s-ledaren Per Albin Hansson. Å andra sidan har den ursprungligen liberala idén om yttrandefrihet på senare år allt oftare lyfts fram som angelägen och på flera håll argumenteras det mot skattetrycket.

    Många i de här grupperna betecknar sig själva som ”nationella”, och med det avses något annat än ”nationalister”. Den exakta gränsdragningen mellan dessa begrepp är dock inte helt enkel att göra.

    Expressen förefaller vara en av de få medier jag nu tagit del av som konsekvent betecknar grupper som Fria nationalister, Svenska motståndsrörelsen och Folkfronten som högerextremister. Expo skriver om demonstrerande nazister, vilket kanske trots allt är den mest korrekta beskrivningen.

    Andra skriver intressant om , , .


    Kommentarer om "Vad kallar vi extremisterna?"

     

    Anonymous Anonym skrev... (01 december, 2008 09:21) : 

    Demonstrerande nazister får det att låta som om en grupp zombies går runt på gatorna (awesome!). Nynazister är väl den mer korrekta termen på förvirrade kids som efter andra världskriget inte gillar invandrare?
    I Expo kallas de ju väldigt sakligt för "fienden", öppnar det för vettig dialog eller stenkastning?
    För mer intressant är ju vad man ska kalla de som hivade gatstenar i minst en polis huvud, hade sönder bilar, försökte krossa skyltfönster och enligt uppgift slängde gravljus på demokratins fiender. Bidrog som vanligt till onödigt fokus på deras lilla demonstration samt förlöjligade alla demokratiska försök till att förhindra nynazism.

     

    Blogger Jonas Morian skrev... (01 december, 2008 09:43) : 

    Olof, jag hade också tyckt att det varit ganska ballt med en mer renodlad zombiedemonstration. Det hade om inte annat kännts som en lämplig "förpackning" av unkna idéer.

    Annars har Expressens ledarblogg en rätt bra spaning i dag:

    Nynazisterna och nationalisterna som hämnar näring i det ”lärda Lund" är motbjudande. Den utomparlamentariska vänsterns egen ”fight club”, som kickar på adrenalin och våld, kommer inte långt efter nationalisterna på vidrighetsskalan.

     

    Blogger Christoffer Willenfort skrev... (01 december, 2008 10:47) : 

    Jag skulle faktiskt vilja säga att nationalister är ett bättre namn än nazister. Nazism är en väldigt tydlig och avgränsad ideologi. alla idioter som mrcherade i lund igår tillhör inte den ideologin (Lika lite som alla stenkastande idioter på vänsterkanten igår var "anarkister")

    Det gemensamma draget är nationalister för ena sidan, och extremvänster på andra.

    Sen att båda sidorna är lika motbjudande är en annan sak.

    /C

     

    Anonymous Anonym skrev... (01 december, 2008 11:26) : 

    Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

     

    Blogger Johan Hedin skrev... (01 december, 2008 11:58) : 

    "Högerextremister" är ju ändå ett rätt etablerat begrepp och kanske är acceptabelt (trots att det inte har ett smack med övrigt höger att göra). Det stora problemet är att media hela tiden slarvar och kallar det "högerdemonstration", osv.

     

    Anonymous Anonym skrev... (01 december, 2008 14:06) : 

    Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

     

    Blogger Jonas Morian skrev... (01 december, 2008 14:24) : 

    Anonyma kommentarer accepteras inte. Stå för dina åsikter med ditt eget namn.

     

    Anonymous Anonym skrev... (01 december, 2008 15:41) : 

    Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

     

    Anonymous Anonym skrev... (01 december, 2008 16:13) : 

    Ja, kalla dem nationalister. "Högerextremister" är ju att pracka på läsaren en värdering. Det hör inte hemma i saklig nyhetsrapportering.

     

    Anonymous Anonym skrev... (01 december, 2008 17:09) : 

    Ska man lyckas benämna hela denna breda skala med ideologier med ett namn måste det bli brett. Nationalister och högerextremister är väl de ord som fungerar. Inget av dem säger dock speciellt mycket om de ideologier som demonstranterna står bakom.

    Annars kan man ju som journalist sätta sig ner och läsa på om det man skriver om. Det ger sig utan större ansträngning vilka ideologier som ligger till grund för de olika organisationernas politiska arbete. Är man lite mer åt det lata hållet kan man ju alltid ring upp Expo och få deras, i bästa fall halvsanningar, om organisationerna.

    Dessa grupper har som du säger ett eget ord för sin gemensamma politiska hållning, "nationell". Ett illa definierat begrepp, men som ändå har vissa avgränsningar. Sverigedemokraterna får exempelvis inte vara med i detta begrepp, medan nationaldemokraterna får det.
    Annars kan ett annat begrepp beskriva dem en aning bättre, etnonationalister.

    Det är lite intressant att de "nationella" har sämre rykte än SUF/RF/delar av UV/RS/osv, det vill säga "Antifascistisk Aktion" (Sveriges främsta fascistoida nätverk). De "nationella" sköter i alla fall sina demonstrationer bättre än AFA, de krossar inte Göteborgs innerstad och de angriper sällan andras demonstrationer (Salem, 6 juni, 30 nov Lund + Sthlm för att nämna några). Självfallet är många av dem kriminellt belastade, våldsbenägna antidemokrater, men det kan båda sidor skriva under på.

     

    Anonymous Anonym skrev... (02 december, 2008 08:09) : 

    Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

     

    Anonymous Anonym skrev... (02 december, 2008 14:21) : 

    Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

     

    Anonymous Anonym skrev... (02 december, 2008 19:24) : 

    Hejsan Jonas.

    " När och varför övergick svenska journalister från att tala om ”högerextremister” till ”nationalister”?"

    I de rapporteringar som jag såg på skrevs/sades det att det var Fria nationalister som hade organiserat det men trots att de kallade sig nationalister så är dem nazister enligt expo. Så var det på samtliga nyhetsrapporteringar som jag såg.
    Anledningen till att de inte kallas för "högerextremister" kan ju bero på att Fria nationalister är socialister.

    "Många i de här grupperna betecknar sig själva som ”nationella”, och med det avses något annat än ”nationalister”."

    Med "nationella" avses just nationalister, säg den nationalsocialist som inte är nationalist.

    Mvh
    Robert

     

    Anonymous Anonym skrev... (02 december, 2008 22:27) : 

    Robert du har tyvärr fel rörande användandet av ordet "nationell". "Nationell" är nationalist, men behöver inte vara nationalsocialist. Det räcker dock inte att vara nationalist för att kalla sig "nationell". Följer du diskussionerna på forum som Nordisk.nu (Nordiska Förbundets satsning) och andra internetplatser för mer eller mindre intern "nationell" debatt. Märks tydligt hur vissa är "nationella" medan andra är enbart nationalister. Ordet "nationell" kan beskrivas bättre med etnonationalist (alltså nationalist som dessutom tar hänsyn till folkets "ras"), men alla nationalistiska ideologier som är engagerade i rasfrågan är inte nationella (ex "nationalkommunister" [hur bisarrt det än låter så "finns" dem]).

    Godtyckligt, som jag uppfattat det, är Info14, Fria Nationalister, Motståndsrörelsen, Nordiska Förbundet, Folkfronten, Nationaldemokraterna, Nordiska Rikspartiet "nationella". Sverigedemokrater, nationalkommunister (inga etablerade organisationer), nationalanarkister/libertarianer (inga etablerade organisationer) etc är nationalister men inte "nationella".

    De ny varianterna av "extrem höger" är ytterst intressant, ffa hur de får ihop sina milt sagt breda politiska ideologier. Nationalanarkism?!

     

    Anonymous Anonym skrev... (03 december, 2008 16:45) : 

    Till Johan Paulsen.

    Hej Johan.

    ""Nationell" är nationalist, men behöver inte vara nationalsocialist."

    Jag menar inte att det skulle vara samma sak utan jag menar att nationalsocialister även är nationalister per automatik, i alla fall i 99% av fallen.

    "De ny varianterna av "extrem höger" är ytterst intressant, ffa hur de får ihop sina milt sagt breda politiska ideologier. Nationalanarkism?!"

    Det absolut skummaste begreppet jag hört är Nationalanarkistisk katolsk högermillis. Skrattretande, varför inte sluta upp bakom något riktigt istället.

    Mvh
    Robert

     

    Blogger Johan Hedin skrev... (03 december, 2008 17:26) : 

    Det rimliga inom media är väl ändå att primärt kalla dem för det de själva vill kalla sig.
    Man har väl rimligen rätt att hitta på ett namn för sig själv och att få det respekterat?
    Eller är detta ett hot mot den förhärskande bespottningsstrategin?

     

    kommentera