Oroväckande passivitet
I går avfärdade Mats Odell förslag om statligt stöd till renovering av miljonprogrammet. ”Det finns ingenting som säger att regeringen kommer att göra något på området, men jag tycker att det är viktigt att lyssna på förslagen”, sa Odell till Ekot. I dag föreslår Mona Sahlin på SvD:s debattsida bland annat en storsatsning på vidareutbildning, fem nya miljarder till kommunsektorn, samt höjd a-kassa. Gissningsvis finns det inget som säger att regeringen ämnar lyssna på det örat heller. Sahlin konstaterar att sedan den 1 september har drygt 40 000 personer varslats om uppsägning, och varje dag tillkommer nya varsel. Inte sedan 1990-talets djupa lågkonjunktur har varslen duggat så tätt. Hon skriver vidare att socialdemokraterna delar Konjunkturinstitutets bedömning att ekonomin måste stimuleras, och utesluter inte någon av de föreslagna åtgärderna åtgärder, som en tillfällig momssänkning, ökade pensionstillskott och höjda barnbidrag. Avslutningsvis slår Mona Sahlin fast att det just nu ser mörkt ut för svensk ekonomi och arbetsmarknad, ”Men genom att agera aktivt kan vi påverka utvecklingen”. Problemet är att tidigare nämnde Odell får medhåll av sin statsminister Fredrik Reinfeldt, som sagt att ”några snabba åtgärder inte är att vänta”. Med den attityden lär läget i landet bli betydligt värre innan det blir bättre. Andra skriver intressant om politik, regeringen, Mona Sahlin. |
Kommentarer om "Oroväckande passivitet"
Att aktivt sätta sprätt på så mycket pengar man kan på så kort tid som möjligt skulle jag inte kalla för bra politik under kristider.
En nyfiken fråga: finns det någon som hållit rätt på vad alla dessa s-märkta miljardskvättar hit och dit summerar till vid det här laget? Jag har tappat räkningen. Nya miljardlöften varje vecka. En sammanställning och analys av budgeteffekterna vore synnerligen intressant.
Vidare: över en natt har snart sagt hela landet, från Svenskt näringsliv till LO, förvandlats till djupt troende neo-keynesianer. Vad finns det egentligen som talar för att klassisk keynesisansk efterfrågestimulans skulle häva den här krisen? Hur ser analysen av krisens orsaker ut? Varför skulle just denna medicin fungera?
Avser inte att vara näsvis eller så. Alla vill vi ju förstås undvika en recession i svensk ekonomi. Men detta är två märkliga luckor i debatten som gör mig lite bekymrad.
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Håll er till ämnet om ni vill kommentera här.