En sprucken allians
Återigen görs i medierna en stor affär av en opinionsundersökning som förefaller visa att allianspartierna knappar in på oppositionen och att ställningen mellan blocken är mycket jämn. Men liksom vid flera andra tillfällen blundar man för den viktiga faktorn att kristdemokraterna – om siffrorna skulle stå sig – hamnar under fyraprocentspärren och följaktligen inte kan tillgodoräknas det borgerliga alternativet. Det är SvD/Sifos februarimätning som beskriver väljarstödet för de rödgröna som 49 procent mot 45,6 procent för alliansen. Och det skulle då innebära att skillnaden mellan blocken minskat med hela 7 procentenheter på en månad. Men räknar man bort kd:s 3,9 procent så blir det bara 41,7 procent för m, fp och c. Moderaternas stora och statistiskt säkerställda kliv framåt med 3,8 procentenheter har med andra ord skett på de mindre borgerliga brödernas bekostnad. Både fp och kd minskar i väljarstöd jämfört med motsvarande mätning i januari. Skulle detta bli valresultat så finns det i praktiken ingen allians kvar i riksdagen. Det återstående stödet för de kvarvarande borgerliga partierna räcker inte till för att bilda ens en minoritetsregering, när de rödgröna står sig fortsatt starka. Jag noterar också att enligt Sifo gör även Sverigedemokraterna en statistiskt signifikant tillbakagång och hamnar utanför riksdagen med 3,4 procent. Andra skriver intressant om politik, opinion, val 2010. |
Kommentarer om "En sprucken allians"
Jag tycker inte din analys håller. Hur kan moderaternas ökning med 3.8procentenheter och centers med 0.6 procentenheter, förklaras med att det sker på de mindre alliansbrödernas bekostnad. Folkpartiet och KD tappar endast 0.2 resp 0.1 procentenheter.
Alla i det rödgröna alternativet tappar röstandelar. Totalt -2.8 procentenheter.
Peter, det är sant att moderaternas uppgång inte helt kan förklaras av nedgången för fp och kd. Men det var inte direkt huvudpoängen i det jag skrev. I stället pekar jag på det faktum att stödet för alliansen i själva verket är mindre än vad medieuppgifterna gör gällande eftersom kd återigen inte når upp till fyraprocentsstrecket.
Siffrorna ger i alla fall hopp för den som kämpar ;-)
Det är väl precis "själva stödet" som mäts i opinionsundersökningar. I ett val däremot gäller 4%-spärren.
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Jonas: Jag tror att det påpekats för dig här tidigare att när ett parti i en opinionsundersökning ligger under strecket så tar man ändå med det om det är inom felmarginalen. Och det lär det ju vara i detta fallet.
Har det inte påpekats tidigare så borde det ändå inte vara så svårt att klura ut. Och Vänsterpartiet har behandlats på samma vis.
Det mest allvarliga är att denna opinionsundersökning visar samma mönster som tidigare undersökningar: Att så fort Mona Sahlin tar debatten med Alliansen så sjunker stödet för (s). Det bådar inte gott för valrörelsen.
Jonas, visst ligger KD pyrt till i mätningen som Sifo publicerade idag. Men du glömmer det faktum att det kommer att stödröstas om det behövs. Ingetr av de sju partierna i riksdagen kommer att åka ut i detta val.
Man ska komma ihåg att antalet osäkra väljare sjunker nu, för varje mätning. Där kan säkert en del av förklaringen ligga, snarare än att man tar från varandra.
Värre är att de politiska journalisterna gör ett uselt jobb. Om de räknar in Kd i det parlamentariska underlaget borde de också räkna in SD. Men Göran Eriksson nämnde inte Kd i sin text i Svd.
Uselt var ordet
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.