Välkommet s-utspel om hushållsnära tjänster
Jag har tidigare argumenterat för att socialdemokratin borde revidera sin dogmatiska syn på hushållsnära tjänster och välkomna en modell som skapar vita arbetstillfällen i en sektor som tidigare plågats av svart arbetskraft och otrygga anställningsförhållanden. Därför blev jag mycket glad i morse – på min födelsedag – när jag såg att riksdagsledamoten och ordföranden för socialdemokraterna i Stockholms län, Mikael Damberg, sade sig vilja behålla avdragsrätten. Den officiella linjen har länge varit att avdragsrätten för hushållsnära tjänster ska slopas om de rödgröna vinner valet i höst. Nu tycks en omsvängning vara på gång. Det förefaller nämligen osannolikt att Damberg under ett valår inte hade förankrat detta utspel högre upp i partihierarkin. Av allt att döma är detta en så kallad testballong. Till SVT:s Rapport säger Mikael Damberg att debatten om att avskaffa avdraget har varit för enkel. Han menar att man i stället borde diskutera hur man ska förändra konstruktionen av avdrag för hushållsnära tjänster. I går presenterade Almega en uträkning baserad på statistik från Skatteverket. Den visar att över 11 000 personer arbetar i hemservicebranschen i dag och att närmare 23 000 köpare tillkommer varje månad. Man hänvisar också till en undersökning som sägs visa att det finns ett massivt stöd bland svenska folket för skatteavdraget. Hela 78 procent uppges tycka att det är positivt. Som väntat är de borgerliga partiernas väljare generellt mer positiva, men även bland oppositionens väljare säger sig 70 procent vara för avdraget. Och häromdagen sa miljöpartiet att man vill behålla avdraget för hushållsnära tjänster för att motverka arbetslösheten. Mot den bakgrunden är Mikael Dambergs utspel inte oväntat. Till Rapport säger han att man skulle kunna sänka taket i systemet ”så man inte kan ta ut hur mycket pengar som helst”, samt rikta pengarna mot barnfamiljer ”som har en väldigt pressad vardag”. Själv tror jag inte att en sådan uppdelning vore idealisk, men jag gläds ändå åt signalerna om att en mer balanserad syn på hushållsnära tjänster nu verkar mogna inom s. Det vore välkommet om vi äntligen kunde komma bort från retoriken om ”pigavdrag”. * * * Även Peter Andersson, Robert Noord och Karin Bergh skriver om detta, liksom Alexandra Einerstam – som är kritisk. Andra skriver intressant om politik, hushållsnära tjänster, socialdemokraterna. |
Kommentarer om "Välkommet s-utspel om hushållsnära tjänster"
Dubbelt grattis :)
Grattis på födelsedagen! Väl skrivet!! Linda L
Tack, Jakop och Linda!
Det är väl din arbetsgivare, Attendo Care, som vill utföra tjänsterna?
Grattis!
Ännu en högertänkare som kallar sig socialdemokrat.
När får jag komma på ett direktions- eller styrelsemöte för att se hur ni fördelar mina skattepengar dels till driften dels till vinsten!?
Bengt Nilsson, röd gråsosse
Roger, som alltid är det jag som privatperson som skriver här på bloggen - ingen annan.
Arne, tänk så enkel världen måste vara om man bara delar upp den i onda (högersossar och andra) och goda (godkända vänstersossar). Då behöver man aldrig fundera över om det kan finnas något tänkvärt i vad de förra tycker - man vet redan från början att det är ont, dåligt och måste bekämpas. Själv förbehåller jag mig rätten att tänka själv.
Bengt, du är lika välkommen dit som som till ett kommunstyrelse- eller regeringssammanträde.
Tack och lov att partiet äntligen börjar ta sitt förnuft till fånga i frågan. Hoppas bara att man förankrat det då det annars riskerar att bli ett slagträ i valdebatten om "pigor som kommer in i värmen" osv..
/Erik
Pigdebatten oroar mig inte ett dugg då många från framförallt arbetarklassen minns hur deras ensamstående mödrar tvingades lämna bort sina barn pga att arbetsgivaren krävde detta (40-talet). Även om tiderna förändrats så finns minnet och starka känslor inblandat i pigdebatten. Glöm inte detta när ni debatterar hushållsnära tjänster.
Det som oroar mig mer är Mona Sahlins ständiga utspel så fort något dyker upp. Att hon står för en återställarpolitik är bra. Fast hon börjar framstå mer och mer som en populist som vill återställa allt, utan att se till helheten (totala kostnaden). Risken finns att väljarna blir oerhört besvikna på de rödgröna då man efter valet tvingas säga nej till löfte efter löfte pga av ekonomin.
Jag kan inte förstå hur man kan vara socialdemokrat och stödja detta. Jag förstår dina resonemang, men att acceptera ett sådant avdrag som ges till 75% till höginkomsttagare (allt enligt SCB:s egna siffror) är omöjligt för mig. Det skulle innebära en kraftfull högersvng av ett slag som jag skulle desillusioneras av.
Erik, diskussionen om detta lär fortsätta ett tag - men knappast bli en valfråga.
Micke, visst har känslor som dessa betydelse i debatten. Men empatin borde då rimligen även omfatta de kvinnor och män som i dag jobbar med att utföra hushållsnära tjänster. Är det någon som tror att de kommer att få bättre villkor om vi minskar incitamenten för att köpa sådana tjänster vitt?
Johan PS, att det i huvudsak är höginkomsttagare (hur nu detta ska definieras; 18 000 kr/mån, 20 000 kr/mån eller 25 000 kr/mån?) som utnyttjar avdragsmöjligheten är i mina ögon inget argument i sig emot det. Mer relevant är att titta på effekterna av avdraget. Och om det nu är så att det genererar vita arbetstillfällen och därmed bättre villkor för människor i bransch som annars haft mycket svartarbete, ja då är det värt att diskutera ur ett socialdemokratiskt perspektiv.
Jonas:
Håller med om att sakfrågan i sig troligen inte blir en valfråga men det jag befarar är att processen fram till ett rödgrönt beslut kan bli en trasslig historia som inte kommer direkt kommer andas statsmannaskap.
I övrigt håller jag med om dina ståndpunkter i frågan.
/Erik