Sahlin i uppförsbacke
Nu har mandatperiodens sista partiledardebatt i riksdagen startat – och Mona Sahlin har en hyfsad uppförsbacke. De opinionsundersökningar som presenterats den senaste tiden visar med all önskvärd tydlighet att valet i höst är långt ifrån avgjort. Det är knivskarpt jämt mellan blocken, samtidigt som c, kd och Sd balanserar på riksdagstrappans tröskel. Mona Sahlin behöver nu alla framgångar hon kan få. I stället kommer bakslag på bakslag. Göteborgs-Posten publicerade precis en Sifoundersökning enligt vilken bara varannan socialdemokratisk väljare ville se Sahlin som statsminister. Av samtliga svarande föredrog endast 16 procent henne framför Fredrik Reinfeldt. Och när Dagens Nyheter låtit Synovate undersöka vem av valets huvudmotståndare som är bättre på de viktiga framtidsfrågorna vinner Reinfeldt stort. Det här är tuffa omständigheter att ställas inför. Ändå har Mona Sahlin gång på gång visat att hon klarat av att gå stärkt ur motgångar. Om hon kommer att klara det även denna gång är för tidigt att säga. Klart är åtminstone att hon inte kommer att kunna göra det själv; samarbetspartnerna i v och mp måste tydligt stå upp för henne som statsministerkandidat. Men framförallt måste förstås de väljare som i opinionsundersökningar säger sig rösta på socialdemokraterna ställa sig frågan varför de samtidigt uttrycker bristande förtroende för den chans som nu finns att byta regering. Andra skriver intressant om politik, val 2010, Mona Sahlin. |
Kommentarer om "Sahlin i uppförsbacke"
För min personliga del kan jag aldrig tänka mig att rösta in kommunister i regeringen som dessutom vill ta Sverige ut ur EU. Eller ett mp som vacklar inför det europeiska samarbetet. Och det är ju Sahlins ansvar att ha skapat denna olycksaliga kartell.
Att jag inte heller kan rösta för tokprivatisering och ökande klyftor är en annan sak. Det får bli skolk ffg.
Väljarna har väntat och väntat på en förnyelse inom (s) efter Göran Persson. Av detta blev det ingenting. När man dessutom sålt ut sig till mp och v så är väljarna ännu mer förvirrade. Vad vill (s) och vad vill v och mp? Hur mycket har (s) kompromissat bort av sin politik? Får inte väljarna besked så blir bilden att (s) inte längre har någon egen politik. Mediabilden visar att (s) sålt sig för billigt i förhandlingarna med v och mp. Vem ger sin röst till en usel förhandlare?
Bengt, frågan om utträde ur EU är ju mindre het än den om monarkins avskaffande. Den lär med andra ord aldrig bli aktuell i en rödgrön regering. Att du sedan inte vill ha kommunister i regeringen har jag full förståelse för. Men det ska ju ställas mot att kvar den nuvarande regeringen, vilket jag betraktar som ett sämre alternativ.
Micke, allvarligt talat - betraktar du inte det historiska samarbetet med först mp och sedan även v som en del av en otrolig förnyelse av s? Då tror jag att du missat en hel del. Och nej, s går inte till val enbart på sin egen politik utan på den man diskuterat ihop sig om med mp och v. Däremot är förstås s den tyngsta spelaren i dessa diskussioner. Jag har svårt att förstå på vad du grundar att s skulle vara "usla förhandlare".
Jonas,Klart det är en historisk och otrolig förnyelse med ett rödgrönt alternativ. Men problemet är tror jag att väljarna ser bara en otydlig politik utan ledarskap.
Tyvärr beskrivs Mona mer eller mindre alltid i negativa ordalag i medier. Mona ställs mot Reinfeldt när det gäller krisen eller jobb frågan etc. Opinionsmätningarna duggar tätare än någonsin, särskilt om de är till alliansens fördel. Sakpolitiken verkar inte vara så angelägen längre, utan valet ska avgöras på popularitet.
Oaktat vem som har regeringsmakten så är det mediernas och opinionen skyldighet att granska deras sakpolitik.
Per L