Sosse
S-bloggar
RSS 1.0
RSS 2.0
Atomflöde
Prenumerera med Bloglines
Nyligen
Intressant
Pinga Frisim
Blogarama - The Blog Directory
Bloggtoppen.se
Spam Poison
Stoppa spammarna!
Creeper
Bloggparaden
Bloggportalen

Powered by Blogger

eXTReMe Tracker

Här bloggar Jonas Morian om politik, medier och samhällsfrågor. Publicering på bloggen sker med journalistiskt ändamål i enlighet med SFS 1998:204.

  Anonyma kommentarer accepteras inte. Stå för dina åsikter med ditt eget namn. Läs mer!

  www.flickr.com
  This is a Flickr badge showing public photos from PromeMorian. Make your own badge here.

  torsdag, april 14, 2005

  Spännande s-val i Danmark

  De danska socialdemokraterna har valt en ny ordförande (tack, Ulf, för tipset). Det blev Helle Thorning-Schmidt, vilket förutom att innebära en ordentlig föryngring också är landets första kvinnliga s-partiledare.

  Olle Svenning i Aftonbladet sammanfattar valet ganska väl:

  "Thorning-Schmidt, flott, världsvan, europeisk och akademisk ställdes mot partiets evige partiledarkandidat Frank Jensen, beprövad minister, förankrad i facket och stödd av partiets legendarer Anker Jörgensen och Svend Auken. Tydligare kunde inte den gamla klichén om förnyelse mot traditioner bli."

  Helle Thorning-Schmidt har tidigare varit Europaparlamentariker, och i likhet med många andra framgångsrika europeiska politiska profiler har hon studerat på Collège d'Europe. Andra tidigare studenter är socialisten Manuel Marín som var EU-kommissionär mellan 1986-1994, den finske kristdemokratiske Europaparlamentarikern Alexander Stubb (140 000 personvalskryss...), kommissionens generalsekreterare David O’Sullivan samt FN:s vice generalsekreterare Louise Fréchette. En annan tidigare student har också en del att säga om Collège d'Europe.

  Helle Thorning-Schmidt är en spännande och "ny" slags politiker som förmår kombinera sitt engagemang för det danska folkets bästa med en genuin tro på EU och Europatanken. I den svenska politiken verkar dock inte en gedigen utbildning och internationell erfarenhet vara en merit på samma sätt som det är i många andra europeiska länder. I synnerhet verkar inte EU-erfarenhet och -expertis vara något större plus.

  Samtidigt har Olle Svenning en poäng när han skriver:

  "Det ser illa ut för Persson medan ljuset lyser över Margot Wallström. Aningen paradoxalt: Folket önskar en ledare vars EU-åsikter kraftigt avviker från folkets."

  Vid sidan av Helle Thorning-Schmidts meriter är det anmärkningsvärt att hon valdes genom en medlemsomröstning på Internet. I en tid där de politiska partierna har allt svårare att locka människor till möten och att engagera sig att ta uppdrag så är det viktigt att pröva nya vägar. Valdeltagandet var högt, bortåt 90 procent, något som kan jämföras med Journalistförbundet i Sverige som nyligen lät sina medlemmar välja kongressombud på Internet. Bara 6 procent utnyttjade sin rösträtt.


  Kommentarer om "Spännande s-val i Danmark"

   

  Spännande s-val i Danmark'">kommentera