Sosse
S-bloggar
RSS 1.0
RSS 2.0
Atomflöde
Prenumerera med Bloglines
Nyligen
Intressant
Pinga Frisim
Blogarama - The Blog Directory
Bloggtoppen.se
Spam Poison
Stoppa spammarna!
Creeper
Bloggparaden
Bloggportalen

Powered by Blogger

eXTReMe Tracker

Här bloggar Jonas Morian om politik, medier och samhällsfrågor. Publicering på bloggen sker med journalistiskt ändamål i enlighet med SFS 1998:204.

    Anonyma kommentarer accepteras inte. Stå för dina åsikter med ditt eget namn. Läs mer!

    www.flickr.com
    This is a Flickr badge showing public photos from PromeMorian. Make your own badge here.

    fredag, april 08, 2005

    Socialdemokratisk dagstidning

    [UPPDATERAD] Jag blev intervjuad i Pressens Tidning med anledning av det som skett på Länstidningen i Östersund. Frågorna handlade mycket om socialdemokratins mediepolitik, eller brist på sådan. Tidningen ville också veta hur Socialdemokratiska pressföreningen såg på bland annat Marita Ulvskogs uttalanden om sitt intresse för "samarbeten med tidningar, radio och tv". Eftersom dagstidningar fortfarande är de flesta svenskars huvudsakliga informationskälla om samhällsfrågor, så borde det socialdemokratiska partiet, LO och närstående folkrörelser snarast skrapa ihop ekonomiska resurser i en stiftelse som kan driva en självständig, rikstäckande dagstidning med en socialdemokratisk ledarsida. Visst, Aftonbladet finns och innebär en motvikt till den borgerliga hegemonin – på ledarplats och i kultursidorna. Men det övriga innehållet i tidningen påverkar knappast opinionen positivt, utifrån ett socialdemokratiskt perspektiv. Vi behöver inte ett nytt partiorgan, men den i det närmaste borgerliga hegemoni som råder på dagstidningsområdet i Sverige i dag är inte acceptabel. Det behövs motvikter. Det behövs en annan nyhetsvärdering. Och det behövs nu.

    Självständigheten är viktig då såväl det socialdemokratiska partiet som LO har visat sig vara motvilliga och föga kompetenta tidningsägare. Det är också angeläget att en ny socialdemokratisk dagstidning inte upplevs som partipropaganda. Därav tanken om att tidningen ägs av en fristående stiftelse, där förvisso styrelseledamöter kan komma att hämtas från partiet och LO, men där en majoritet bör utgöras av kompetenta tidningsmakare med publicistisk erfarenhet.

    Det bör kanske påpekas, eftersom jag är osäker på hur väl det framgår av artikeln i Pressens Tidning, att det här är mina privata uppfattningar. Socialdemokratiska pressföreningen har inga fullt så konkreta idéer om hur socialdemokratiska röster i det svenska medielandskapet ska tryggas.


    Kommentarer om "Socialdemokratisk dagstidning"

     

    Anonymous Anonym skrev... (10 april, 2005 14:25) : 

    Ett gundproblem verkar vara att det är svårt att få S tidningar att överleva, känns inte som att sossar och andra är benägna att köpa ex. AIP eller Tiden eller nått annat.. men visst, om man kan skapa en intressant tidning som blir ialla fall en liten motvikt så vore det värt all energi som kommer att krävas för att lyckas med konststycket att skapa en lyckosam tidning.

     

    Blogger Jonas Morian skrev... (10 april, 2005 15:33) : 

    Jag tror inte att man jämföra en ny dagstidning med interna partiorgan som AiP och Tiden. Det jag vill ha är en journalistisk produkt, jämförbar snarare med DN och SvD. Och för att de ska bli ekonomiskt bärkraftig krävs inte bara prenumeranter och lösnummerköpare. Minst lika viktigt är annonsörer.

     

    Blogger Jonas Morian skrev... (11 april, 2005 11:47) : 

    Att Aftonbladet skulle ha en behårt lojal regeringshållning håller jag nog inte med om. I flera principiellt viktiga frågor, som nu senast om de apatiska flyktingbarnen, har tidningens ledarsida drivit andra linjer än regeringen. Och på tidningens viktigaste sidor - nyhetsplats - kan journalistiken knappast anklagas för att vara regeringstrogen.

     

    Blogger Jonas Morian skrev... (11 april, 2005 13:13) : 

    Intressant tanke, men jag tycker som sagt inte att "partiet" ska köpa någon tidning alls.

     

    Anonymous Anonym skrev... (11 april, 2005 16:19) : 

    En rent av strålande idé, tycker jag! "Mitt i" är ju just den lokala tidningen som Huddingebor (och vi andra) faktiskt har. Och snacka om läsvärde; när det gäller hastighetsskyltar utanför mina barns skola, då är vi så engagerade som sällan inför ett EU-val...
    Men inte kan en sådan tidning vara "partiköpt", det tror jag inte heller på. Men hur behåller man annonsörerna? För det är väl så den finanseras idag?

     

    Anonymous Anonym skrev... (07 november, 2007 05:13) : 

    Ja, eller varför inte en socialdemokratisk nyhetsbyrå? I oppositionstider känns det inte helt otänkbart.
    n'SAPP!
    //Martin

     

    Socialdemokratisk dagstidning'">kommentera