Sosse
S-bloggar
RSS 1.0
RSS 2.0
Atomflöde
Prenumerera med Bloglines
Nyligen
Intressant
Pinga Frisim
Blogarama - The Blog Directory
Bloggtoppen.se
Spam Poison
Stoppa spammarna!
Creeper
Bloggparaden
Bloggportalen

Powered by Blogger

eXTReMe Tracker

Här bloggar Jonas Morian om politik, medier och samhällsfrågor. Publicering på bloggen sker med journalistiskt ändamål i enlighet med SFS 1998:204.

  Anonyma kommentarer accepteras inte. Stå för dina åsikter med ditt eget namn. Läs mer!

  www.flickr.com
  This is a Flickr badge showing public photos from PromeMorian. Make your own badge here.

  onsdag, juli 13, 2005

  Yttrandefrihet för alla

  Dagens Nyheter i går och Göteborgs-Posten i dag tar upp problemet med hot och trakasserier mot politiker. Under Almedalsveckan presenterade förbundet Sveriges Kommuner och Landsting en rapport som bland annat pekade på det faktum att två mord på öppen plats på ledande politiker skett de senaste årtiondena samt att ett antal avhopp från politiken skett därför att tillvaron som förtroendevald blivit outhärdlig på grund av trakasserier. Självklart är detta en fruktansvärd och oacceptabel utveckling. Men det är samtidigt också oroande att när dessa frågor diskuteras så nämns sällan det våld och de hot som även politiskt mindre rumsrena politiker utsätts för. Ilmar Reepalu och Lars Isaksson som presenterade rapporten omnämns i sverigedemokraternas nättidning SD-Kuriren:
  "De skriver sig varma om demokratins försvar, men trots detta hörs sällan eller aldrig något från dem eller deras parti när sverigedemokrater attackeras med bollträn och tårgas, när sverigedemokratiska politiker får sina hem sönderslagna och bilar vandaliserade, när flaskor slängs i huvudena på sverigedemokrater på väg till möten."

  Under Almedalsveckan fick jag själv höra om åtminstone två otäcka överfall på sverige- och/eller nationaldemokrater (uppgifterna går isär om partitillhörighet). I ett fall hade en person överfallits och misshandlats – det resulterade i en notis i lokaltidningen om "ett gängbråk". I ett annat fall blev en bil sönderslagen av maskerade gärningsmän – medan föraren själv satt i bilen. Detta gav inte ens en notis i tidningen. På sin webbplats beskriver dock nationaldemokraterna den senare händelsen så här:
  "Efter att ND avslutat sin insats på Gotland vid midnatt inträffade en incident då en grupp från de högljudda antifascisterna som i skydd av nattens mörker överföll en bil i färjekön med en nationaldemokrat som var på väg hem till Stockholm. Maskerade och beväpnade med påkar lyckades de 10-12 vänsterextremisterna inte att göra mer än att krossa några bilrutor och misshandla en ensam partiaktivist i en bil."

  Det verkar troligt att det är grupper som AFA som ligger bakom sådana här attacker. AFA har enligt sin egen webbplats som mål "att krossa fascismen i alla dess former" och anpassar sina arbetsmetoder "efter vad situationen kräver" – något som tydligen t ex kan innebära "att fysiskt konfrontera fascisterna på gatan".

  Jag tycker personligen att sverige- och nationaldemokrater är dumma i huvudet och inte sällan beter sig hotfullt mot människor som tycker annorlunda än de (det vill säga i stort sett resten av världen) – men det ger inte oss, deras meningsmotståndare, rätten att ta till våld mot dem. Och förtiger vi det våld som sker så ger vi våldsverkarna rätt.


  Kommentarer om "Yttrandefrihet för alla"

   

  Blogger Tobias Lindberg skrev... (13 juli, 2005 15:40) : 

  Bra sagt Jonas, självklart skall även SD och ND ha rätt till yttrande- och åsiktsfrihet samt slippa utsättas för hot och våld på grund av sina åsikter.

  I övrigt håller jag med dig om att de flesta sverigedemokrater och nationaldemokrater i flera avseenden är dumma i huvet och patetiska.

   

  Blogger Jonas Morian skrev... (13 juli, 2005 15:48) : 

  Tack för det!

   

  Anonymous Anonym skrev... (13 juli, 2005 16:07) : 

  Man vet ju inte hur sanningsenlig ND:s rapporter är (i mean, what the fuck: http://www.nd.se/skogas/), men med tanke på deras idoti till politik är de väl ett ganska eftersökt mål.

  Som andra generationens invandrare från Germanien kan man hamna i rätt roliga situationer med både vitmedelklasspopvänsterslyngeln från AFA och nej-jag-är-inte-rasist-jag-bara-värnar-om-mitt-land:en från random überhögergrupp. Jag står över alla båda, då jag dels inte vill ha nån med Che-tröja och palestinasjal som försvarar mig mot invandrarfientliga grupper, och jag självklart är mer arisk än de flesta i ND.

   

  Yttrandefrihet för alla'">kommentera