Sosse
S-bloggar
RSS 1.0
RSS 2.0
Atomflöde
Prenumerera med Bloglines
Nyligen
Intressant
Pinga Frisim
Blogarama - The Blog Directory
Bloggtoppen.se
Spam Poison
Stoppa spammarna!
Creeper
Bloggparaden
Bloggportalen

Powered by Blogger

eXTReMe Tracker

Här bloggar Jonas Morian om politik, medier och samhällsfrågor. Publicering på bloggen sker med journalistiskt ändamål i enlighet med SFS 1998:204.

  Anonyma kommentarer accepteras inte. Stå för dina åsikter med ditt eget namn. Läs mer!

  www.flickr.com
  This is a Flickr badge showing public photos from PromeMorian. Make your own badge here.

  fredag, november 11, 2005

  Stikkan Ljunggrens budord

  Stig-Björn Ljunggren, AKA Stikkan, bloggar i dag om ett möte han gästat hos en socialdemokratisk förening. Dokorn Ljunggren var inbjuden att tala om medier och politik och förkunnade (hans ord, inte mitt) att "medierna organiserar det politiska samtalet i Sverige, och gör detta under täckmantel av att vara Sanningens Riddarvakter med speciellt uppdrag från Gud att granska makten". "I själva verket", menar Ljunggren, "är de själva makthavare, bör betraktas som sådana och sättas in i sitt historiska sammanhang: Media är en del av upplevelseindistrin, kämpar en hård kamp för att fylla mediadygnet med bråte som håller folks uppmärksamhet vid liv".

  Ljunggren brukar framföra den här linjen. Och en del ligger det nog i det han säger, även om han uttrycker sig medvetet provokativt - som att journalistik "allt mer reduceras till en andra klassens gatuteater". På sin blogg delger han dock läsarna några budord för att bättre förstå dagens medier. Här kommer några exempel:
  * Det som sägs i media är inte sant.
  * Tro inte på medieuppgifter förrän du fått det bekräftat från två oberoende källor.
  * En bra journalist är en bra berättare och en bra berättare vet att hoppa över sådant som krånglar till det, skarvar där det behövs och vet att hålla sin publik vaken med diveser retoriska knep, utrop, metaforer och spektakulära tillspetsningar.
  * Genom att lära sig medialogiken kan vi alla, steg för steg, lära oss att utnyttja medierna för att få våra egna syften tillgodosedda, samtidigt som vi kan genomskåda andras propagandainsatser.
  * I framtiden måste vi bli våra egna journalister, och med ny teknik, exempelvis agenter, bloggar och specialiserade nätverk kan det gå utmärkt.
  * Det behövs en mediaopponent som systematiskt försöker ge en alternativ berättelse till gängse medialöp.
  * Rösta aldrig på politiker som låter sitt budskap styras av medias rapportering, utan kräv av de folkvalda att de håller högre svansföring när upplevelseindustrins vargdrev kommer kutande.


  Kommentarer om "Stikkan Ljunggrens budord"

   

  Blogger Göran Koch-Swahne skrev... (12 november, 2005 11:03) : 

  Ja det är ju inte snällt... men det ligger en hel del i det.

  Journalistik ligger mycket nära prostitution.

  Titta på Judith Miller!

  Och varför inte läsa JC Barfots reflektioner över sina mellanhavanden med Gustaf III, i hans Märkvärdigheter rörande Sveriges förhållanden 1788-1794?

  Det ger ett historiskt perspektiv på fallet Miller.

   

  Stikkan Ljunggrens budord'">kommentera