Sosse
S-bloggar
RSS 1.0
RSS 2.0
Atomflöde
Prenumerera med Bloglines
Nyligen
Intressant
Pinga Frisim
Blogarama - The Blog Directory
Bloggtoppen.se
Spam Poison
Stoppa spammarna!
Creeper
Bloggparaden
Bloggportalen

Powered by Blogger

eXTReMe Tracker

Här bloggar Jonas Morian om politik, medier och samhällsfrågor. Publicering på bloggen sker med journalistiskt ändamål i enlighet med SFS 1998:204.

  Anonyma kommentarer accepteras inte. Stå för dina åsikter med ditt eget namn. Läs mer!

  www.flickr.com
  This is a Flickr badge showing public photos from PromeMorian. Make your own badge here.

  tisdag, juni 20, 2006

  SVT prioriterar såpor framför nyheter

  [UPPDATERAD] Jag läser i Resumé att SVT planerar att skära bort drygt 30 miljoner kronor på nyhetsprogrammen för att få råd med nya satsningar på regional debatt och den dyra såpasatsning som görs av Göteborgs-tv och som ska sändas tre kvällar i veckan under nästa år. Dokument utifrån, Studio 24 och Faktum läggs ner, även A-ekonomi och 24 Direkt hotas.

  Om det här är sant så är det helt åt helvete. Självklart har inga program något egenvärde, och jag utgår ifrån att SVT även framöver kommer att ha en bra bevakning av utrikesfrågor, ekonomi etc. Men principen - att lägga ned nyhets- och dokumentärprogram för att få råd med en tv-såpa - är helt absurd för ett public service-företag. Inte för att jag egentligen har något emot såpor. SVT har dessutom hållit en hög klass på sådana. Men detta får aldrig tillåtas bli en pioriterad verksamhet för SVT.

  På SVT:s sajt sägs ingenting om Resumés uppgifter. Däremot får man veta att ett av de hotade programmen, A-ekonomi, för tionde gången och trots hårdnande konkurrens vunnit pris som bästa ekonomiprogram i en årlig undersökning bland beslutsfattare i finansbranschen och näringslivet.

  SVT:s sajt läser jag också följande: "I en allt mer kommersialiserad medievärld är det viktigt att det finns ett fritt, icke-kommersiellt medieföretag utan vinstsyfte, vars enda uppdrag är att producera och distribuera kvalitetstelevision till alla".

  * * *

  Läs mer här om hur SVT själva rapporterar om detta.


  Kommentarer om "SVT prioriterar såpor framför nyheter"

   

  Blogger Markus "LAKE" Berglund skrev... (20 juni, 2006 20:29) : 

  Helt rätt Jonas! Där föll sista skälet till att betala TV-licensen. Jag tänker fasen inte mina hårt inarbetatade och surt beskattade pengar gå till dokusåpa-produktion.

  Rätten att slippa finansiera sådant skit måste jag ju ja, trots att jag vill kunna titta på DVD-filmer ibland. 8-#

   

  Anonymous Anonym skrev... (20 juni, 2006 20:52) : 

  Jag och min sambo pratatde precis om detta efter att ha läst Resumé. Det är svårt att förstå vad SVT tänker på när det göra detta. Under en rad år har de avvecklat sådana delar som borde vara självklara uppgifter för ett "public service"-företag. Först var det valbevakningen som bantades till förmån för Robinsson, sedan lade man ner TV-teatern för att kunna konkurrera med TV4 och TV3 om populär (och kostsam) sport. Om inte SVT längre sysslar med det samlare utbudet så förstår inte jag vad de har för existensberättigande. Varför ska alla betala en TV-licens för att kunna se sådant som de reklamfinansierade stationerna erbjuder utan avgift? Vill man se filmer utan reklam finns ju Canal+ och TV1000.

   

  Blogger Patrick skrev... (20 juni, 2006 21:02) : 

  Det förefaller onekligen som att SVT har drabbats av solsting i det sköna junivädret...

   

  Anonymous Anonym skrev... (20 juni, 2006 23:37) : 

  Tror SVT vill vara ett företag i ständig förändring, men det finns inte hur många sätt som helst att förändra sig i stort. Kan tänka mig en pendelsvängning några år framöver mellan drama/nöjje och nyheter/samhällsgranskning.

  Att Studio 24 läggs ner är helt ruttet, givetvis de andra programmen också.
  Får börja ta mig en större titt på DNtv och TV8. Tv4 kanske också ser en öppning?

   

  Blogger olydig skrev... (21 juni, 2006 00:47) : 

  Manuell trackback:

  SVT fast i rävsaxen

  http://olydig.blogspot.com/2006/06/svt-fast-i-rvsaxen.html

   

  Blogger olydig skrev... (21 juni, 2006 00:48) : 

  Fixad länk:

  http://olydig.blogspot.com/2006/06/svt-fast-i-rvsaxen.html

   

  Anonymous Anonym skrev... (21 juni, 2006 13:53) : 

  Själva tanken att SvT ska vara med och slåss om tittarsiffror har lett till den ena idiotiska förändringen efter den andra. Grundpelaren - orsaken till att överhuvudtaget ha Public service, om den som i Sverige samexisterar med aktörerna på en marknad - måste ju vara att tillhandahålla service till medborgarna. Alltså att göra sådant som inte annars skulle bli gjort, och som man kan se en nytta med att det görs. Inte att bränna skattepengar på att tävla med de kommersiella kanalerna om vem som kan göra den såpigaste såpan, den fånigaste underhållningen eller de förutsägbaraste polisfilmerna!

   

  kommentera