Sosse
S-bloggar
RSS 1.0
RSS 2.0
Atomflöde
Prenumerera med Bloglines
Nyligen
Intressant
Pinga Frisim
Blogarama - The Blog Directory
Bloggtoppen.se
Spam Poison
Stoppa spammarna!
Creeper
Bloggparaden
Bloggportalen

Powered by Blogger

eXTReMe Tracker

Här bloggar Jonas Morian om politik, medier och samhällsfrågor. Publicering på bloggen sker med journalistiskt ändamål i enlighet med SFS 1998:204.

  Anonyma kommentarer accepteras inte. Stå för dina åsikter med ditt eget namn. Läs mer!

  www.flickr.com
  This is a Flickr badge showing public photos from PromeMorian. Make your own badge here.

  onsdag, april 18, 2007

  S-villkor för avlyssning

  Flera medier rapporterar i dag att socialdemokraterna har presenterat ett antal krav för att säga ja till regeringens förslag till ny signalspaning. Bland annat vill man begränsa möjligheterna att genom signalspaning jaga vanliga brottslingar. Dessutom vill s, genom att låta en domstol i förväg pröva avlyssningen, att kontrollen av FRA ska öka.

  Andra viktiga punkter på kravlistan är offentliga kataloger över vilka integritetsintrång som anses befogade för olika typer av försvarsunderrättelse, samt vad som ska betraktas vara av ”synnerlig vikt” och därmed motiverar signalspaning mot enskilda människor.

  I mina öron låter dessa krav definitivt rimliga och gör avlyssningslagstiftningen lättare att acceptera. Jag har dock inte riktigt hunnit göra en mer grundlig övervägning om detta är tillräckligt.

  Och ännu återstår den viktigaste frågan av alla att besvara: exakt vilka typer av hot mot Sverige är det som motiverar den här typen av åtgärder?

  Det är hur som helst glädjande att socialdemokraterna i riksdagen sätter ned foten och markerar mot regeringens synnerligen bristfälliga förslag. Och går nu de socialdemokratiska kraven igenom så kommer förslaget försenas, åtminstone till i höst, eftersom delar behöver utredas. Och får s inte igenom alla tio ändringskraven är partiet berett att i riksdagen skjuta upp regeringens förslag i ett år. Till Ekot säger Ulrica Messing, ordförande i riksdagens försvarsutskott, att s ”kommer att använda alla våra parlamentariska redskap för att påverka det förslaget så att de här punkterna kommer med”.

  Andra skriver intressant om , , , .


  Kommentarer om "S-villkor för avlyssning"

   

  Anonymous Anonym skrev... (18 april, 2007 17:52) : 

  Det jag vet om Messings och Bodströms inspel ger mig ett tidigare ej känt förtroende för dessa båda. Bra att några tunga namn i oppositionen kommer med något så vettigt! Själv ingår jag annars inte direkt i hejaklacken på den sidan planen.

   

  Anonymous Anonym skrev... (19 april, 2007 23:19) : 

  Hmm, det är fortfarande så att regeringen ska vara helt undantagen kontroll och få använda FRA till att spana på lite vad den vill som "stödjer svensk utrikes- säkerhets- och försvarspolitik" . Varför det?

  Skulle svenska folket gå med på att staten kopierade alla brev som posten befordrade, läste igenom kopiorna och arkiverade de som verkade intressanta?

  Detta är ju exakt det som förslaget går ut på och jag begriper inte varför folk inte verkar fatta det.

  Att sen alla som faktiskt har nåt att dölja, mycket enkelt kan ta hem gratisprogram som krypterar med amerikansk "Top secret" klass så att FRA skulle behöva 1000-tals år att dekryptera ett enda meddelande är kanske en annan sak, men det ger ändå en balanspunkt som får en att undra på vilket sätt det skulle kunna vara värt att ge upp brevhemligheten för en högst tveksam vinning av underrättelser.

   

  kommentera