Sosse
S-bloggar
RSS 1.0
RSS 2.0
Atomflöde
Prenumerera med Bloglines
Nyligen
Intressant
Pinga Frisim
Blogarama - The Blog Directory
Bloggtoppen.se
Spam Poison
Stoppa spammarna!
Creeper
Bloggparaden
Bloggportalen

Powered by Blogger

eXTReMe Tracker

Här bloggar Jonas Morian om politik, medier och samhällsfrågor. Publicering på bloggen sker med journalistiskt ändamål i enlighet med SFS 1998:204.

  Anonyma kommentarer accepteras inte. Stå för dina åsikter med ditt eget namn. Läs mer!

  www.flickr.com
  This is a Flickr badge showing public photos from PromeMorian. Make your own badge here.

  onsdag, augusti 15, 2007

  Flest vänner vinner

  Nu har jag varit registrerad på Facebook i lite drygt en vecka och har under den tiden knutit kontakt med en överraskande mängd ”Friends”. I ärlighetens namn ska väl sägas att en hel del av dessa nog mer är av typen ytliga bekanta snarare än goda vänner, men inte desto mindre är det fascinerande att se hur många i bekantskapskretsen som använder sig av denna sociala nätverkstjänst.

  När jag för första gången skrev om Facebook här på bloggen berättade jag att socialdemokraterna fanns registrerade nätverket och hade då 83 medlemmar. Sedan dess har ett nytt s-nätverk startats (denna gång mer korrekt betitlat ”Socialdemokraterna”, till skillnad från det tidigare felskrivna ”Socialdemokratiska Arbetarpartiet”) och har för närvarande 159 medlemmar. Som en jämförelse har nätverket ”Moderaterna... Yeah” 152 medlemmar, ”Vänsterpartiet” 118, ”Miljöpartiet de Gröna” 54 och ”Folkpartiet” 18. Centerpartiet tycks bara finnas representerat på Facebook via sitt ungdomsförbund, och av kristdemokraterna har jag inte hittat ett spår.

  Fredrik Wass (som driver Bisonblog.se) beskriver i Internetworld Facebook som ”Ett fenomen som har invaderat mångas nättillvaro de senaste månaderna och trängt ut tidigare mediaälsklingar som MySpace och Second Life”. Och Lennart Frantzell (på bloggen Det Progressiva USA) skriver att Facebook ”håller på att bli lika berömd som en rockstjärna eller Paris Hilton”. Enligt Frantzell går det inte att öppna en tidning utan att se en stort upplagd artikel om Facebook och om hur vuxna amerikaner nu störtar dit för att registrera sig.

  Men vid sidan av det sociala, har Facebook någon politisk betydelse? Själv tror jag att det är för tidigt att säga. Det pågår förvisso politiska diskussioner där, och drivs diverse kampanjer och petitioner. Själv har jag bland annat engagerat mig i Qaisar Mahmoods upprop för ”Ett hållbart mångfaldssamhälle”.

  Beroende på hur många fler svenskar som kommer med och beroende på vilket genomslag aktiviteterna på Facebook får i andra forum, så kan nog detta nätverk faktiskt komma att bli en relevant faktor i den politiska opinionsbildningen framöver. Men då gäller det att verkligen förstå vad det är för forum man agerar i – och ser till att attrahera tillräckligt många vänner.

  Andra skriver intressant om , , .


  Kommentarer om "Flest vänner vinner"

   

  Blogger deeped skrev... (15 augusti, 2007 11:53) : 

  Själv försöker jag lura ut vilken betydelse (och vilken funktion) Facebook kan ha för marknadsföring... Jag tror som Fredrik: Facebook är en början och en möjlighet att samla alla olika delar (en samlingsplats för användarnas chunks från andra delar av nätet) men problemet är att Facebook själv inte är "mashable" och därmed känns lite ålderdomligt (typ Lunarstorm).

   

  Anonymous Anonym skrev... (15 augusti, 2007 13:04) : 

  Läs gärna Mothuggs inlägg i diskussionen, med hänvisningar till bland annat Wired. Den ger bra perspektiv tycker jag.

  http://www.mothugg.se/2007/08/06/hejda-facebook/#more-817

   

  Blogger Jonas Morian skrev... (15 augusti, 2007 14:27) : 

  Deep|ed, jag tror att tjänster som Facebook kan ha en viss betydelse - inte minst för virusmarknadsföring. Och jag håller med om att det vore önskvärt om communities som den öppnades upp mer.

  Fredrik, tack för tips! Intressant på Mothugg och i Wired.

   

  Blogger Nils skrev... (15 augusti, 2007 18:18) : 

  Som jag skrev igår, är Facebook-gruppernas viktigaste uppgift fortfarande att samla så många medlemmar som möjligt. Inte ens på den folkrikaste gruppen, MUF:s, pågår någon större politisk aktivitet. Istället används grupperna som ett sätt att positionera sig eller hitta gamla kompisar.

   

  Anonymous Anonym skrev... (16 augusti, 2007 00:12) : 

  Precis som med Second Life är Facebook intressant ur flera aspekter. Dels det rent allmänna beteendet att umgås på nätet, men även när det gäller medborgardialog och de möjligheter att organisera grupper i samhället som de sociala medierna innebär. Det är något jag känner att vi behöver diskutera mer framöver. För det är inget snack om att det är stora saker på gång. En tredje aspekt har med integritet att göra. Demografiska data samlas in med stor precision vilket öppnar upp för både nischad och träffsäker kommunikation. Men samtidigt kartläggning.

  (by the way är bisonblog.se fellänkat - bara ett g i blog)

   

  Blogger Jonas Morian skrev... (16 augusti, 2007 06:39) : 

  Nils, det är en intressant inaktagelse. Jag hoppas dock att webbstrategerna inom s avser att göra något mer än att bara samla"vänner" på Facebook.

  Fredrik, sorry - länken är nu rättad. Och jag håller helt med om det du skriver. En bekant beskrev Facebook som "frivillig Stasi", vilket känns rätt träffsäkert. Filmen Nils visar på sin blogg är också en nyttig påminnelse.

   

  Blogger Jacob Claesson skrev... (20 augusti, 2007 18:17) : 

  Moderata Ungdomsförbundet (Swedish Young Conservatives) - 480 Medlemmar

  Moderat Skolungdom - MSU - 164 Medlemmar

  MUF-Stockholm - 84 Medlemmar

  MUF Skåne - 80 Medlemmar

  Och sa vidare, och sa vidare.

   

  kommentera