Sosse
S-bloggar
RSS 1.0
RSS 2.0
Atomflöde
Prenumerera med Bloglines
Nyligen
Intressant
Pinga Frisim
Blogarama - The Blog Directory
Bloggtoppen.se
Spam Poison
Stoppa spammarna!
Creeper
Bloggparaden
Bloggportalen

Powered by Blogger

eXTReMe Tracker

Här bloggar Jonas Morian om politik, medier och samhällsfrågor. Publicering på bloggen sker med journalistiskt ändamål i enlighet med SFS 1998:204.

    Anonyma kommentarer accepteras inte. Stå för dina åsikter med ditt eget namn. Läs mer!

    www.flickr.com
    This is a Flickr badge showing public photos from PromeMorian. Make your own badge here.

    måndag, augusti 13, 2007

    PR och politik

    I en krönika i Dagens Media skriver tidningens chefredaktör Rolf van den Brink att Carl Bildt och Göran Persson ”banar väg för ett nytt maktetablissemang”. Han kallar detta ”högt stående kast i konungadömet” för PRolitikerna, en hybrid mellan pr-konsulter och politiker/politiskt tillsatta tjänstemän som enligt van den Brink håller på att ta en kraftfull maktposition.

    Temat är intressant och något jag skrivit om flera gånger tidigare (bland annat här). Dagens Media har gjort en granskning som visar att 16 av den tidigare regeringens kommunikatörer (alltså politiskt tillsatta pressekreterare, pressassistenter och sakkunniga) redan har fått uppdrag i pr-branschen. Minst lika många pr-konsulter ska enligt granskningen ha bänkat sig som politiskt tillsatta i den borgerliga regeringen.

    Rolf van den Brink tror att väljarna och medierna förlorar på detta. Han ser nämligen en risk i att de så kallade PRolitikerna ”snarare blir lojala sina skråmedlemmar än partikamrater och väljare”. Personligen tycker jag detta låter som rent nys – och det tyder på en mer än lovligt stor misstro mot såväl pr-konsulters som politikers personliga integritet och omdöme.

    I Sverige ger sig knappast någon vid sunda vätskor in i politiken i syfte att tjäna pengar. Politik är en långsam och oftast tråkig karriärväg, och ett synnerligen omständligt sätt att nå välavlönade positioner. Det som snarare kännetecknar politiskt aktiva – oavsett partifärg – är ett starkt engagemang och en ambition att förändra världen.

    På det sättet påminner de inte så lite som studenterna på landets journalistutbildningar. Men det är en liknelse som ytterst få journalister brukar vilja kännas vid.

    Faktum är att van den Brink egentligen inte framför något som helst exempel på hur en politisk tjänsteman med pr-bakgrund skulle ha satt lojalitet med tidigare kollegor före sitt nuvarande jobb. Inte heller uppfattar jag några egentliga argument om varför människor som jobbat politiskt inte borde börja i pr-branschen.

    Själv tycker jag bara att det är positivt att människor byter jobb då och då, och att politik inte betraktas som en livstidssysselsättning. Däremot ställer jag höga krav på personlig integritet och gott omdöme på politiskt verksamma, och detta är egenskaper som kommer väl till pass när man växlar mellan olika roller i livet.

    Kanske skulle också medievärlden må bra av lite mer korsbefruktning; om fler journalister prövade på andra jobb – och varför inte politiskt engagemang – några gånger under livet så skulle kanske inte misstron mellan pr-, journalist- och politikerskråna vara så stor.

    Andra skriver intressant om , , .


    Kommentarer om "PR och politik"

     

    Anonymous Anonym skrev... (13 augusti, 2007 13:02) : 

    Kunde inte hålla med dig mer om det där med samhällets behov av korsbefruktning. Själv har jag just sökt jobb som vikarierande ledarskribent på LNB -Får se om de kan vara intresserade av korsbefruktning från den politiskt styrda sfären och in i journalistkåren också :-)

    Och tack för jobbtipset...

     

    Anonymous Anonym skrev... (14 augusti, 2007 10:29) : 

    Politiker förändras naturligtvis över tid: aptiten växer, liksom tendensne at tycka "vad fan, vi fixar det här själva" Att politiskt arbete inte. är en snabb väg att tjäna pengar stämmer väl på mellannivåerna mnen definitivt inte i eliten (ministrar, riksdagsmän, generaldirektörer, statssekreterare, kommunalpampar etc) och det är ju den som är intressant här.

     

    Blogger Jonas Morian skrev... (14 augusti, 2007 10:38) : 

    Simon, lycka till!

    Magnus, men grejen är ju att det nästan alltid tar väldigt lång tid att nå de elitnivåer du nämner. Det kräver nästan alltid många år av slitsamt, tidskrävande oavlönat partiengagemang innan man kommer på tal för den typen av uppdrag du nämner. Det är det jag menar med att politik är ett synnerligen omständligt sätt att nå välavlönade positioner.

     

    Anonymous Anonym skrev... (20 augusti, 2007 18:49) : 

    Hej! Jag är lite sen med den här kommentaren eftersom jag upptäckte "nyheten" först idag på DM. Men den stora risken är ändå att vi "väljare" får svårt att se vems intressen som politikern och prolitikern går. Givetvis ska full näringsfrihet råda oxå för politiker - men det är samtidigt en känslig fråga eftersom den ytterst handlar om vår demokrati. Men ditt rsonemang är bra och jag borde ha läst det innan jag spontant la ut en egen blogg om detta idag. Nåväl, får väl ta för vana att balansera med ett besök hos dig nån gång emellanåt ;-)

     

    kommentera