Borgerlig desperation
Ingen ska påstå att det inte händer saker i den svenska politiken. Efter de senaste opinionssiffrorna där oppositionen ökar sin ledning över regeringen, där avståndet mellan blocken nu är 14,6 procentenheter till vänsterblockets fördel, märks desperationen i regeringspartierna allt tydligare. Kristdemokraternas partisekreterare Lennart Sjögren tycker nu att den borgerliga kvartetten ska visa enad front och ha en gemensam plattform i valet till Europaparlamentet 2009, enligt samma koncept som ledde till maktskifte i höstas. Men allianskamraterna är skeptiska. Moderaternas partisekreterare Per Schlingmann är skeptisk till en fyrpartiplattform, det skulle vara ett sätt att ”förleda väljarna”. Schlingmann konstaterar dessutom att partierna sitter i två olika partigrupper i parlamentet, där moderaterna och kristdemokraterna tillhör konservativa EPP, medan centerpartiet och folkpartiet tillhör liberala ELDR. Även kollegan i folkpartiet, Erik Ullenhag, är av samma skäl tveksam till ett samlat borgerligt manifest. Dessutom har de fyra partierna ännu inte en gemensam hållning i exempelvis eurofrågan, uppger han. Tre partier - m, fp och kd - återfanns som bekant på jasidan i folkomröstningen, medan c säger nej till att också Sverige ska införa den gemensamma valutan. Det här är nu inte första gången ett förslag från ett av de borgerliga partierna omedelbart avvisas av de andra. Faktum är att det verkar vara mer regel än undantag. Det får en att undra hur det är med samtalsklimatet inom regeringen och mellan de borgerliga partiledningarna. Man kan fråga sig om det inte hade varit bättre att avhandla den här typen av frågor internt först, innan man går ut i medierna. Andra skriver intressant om politik, alliansen, regeringen. |
Kommentarer om "Borgerlig desperation"
För ni i vänsterblocket är ju så enade och har ingenting att bevisa.
Varför inte flytta den här bloggen till S-info där den hör hemma bland alla andra S-märkta hack-jobb mot den borgerliga regeringen.
"Man kan fråga sig om det inte hade varit bättre att avhandla den här typen av frågor internt först, innan man går ut i medierna."
Bra fråga hoppas bara att ingen i alliansen läser och förstår vad du menar.
Jonathan, en stor skillnad mellan allianspartierna och det så kallade vänsterblocket är att det förra faktiskt regerar landet tillsammans. Så jo, bördan av att uppträda enat vilar nog något tyngre på dem.
Rätt udda grepp att indirekt använda S-info som skällsord när du inte gillar innehållet på denna blogg. Upplysningsvis så kommer jag nog fortsätta att hacka den borgerliga regeringen när jag finner det befogat - och har inga planer på att byta plattform för mitt bloggande.
KAS, aj fan - tänkte inte på det...
Jonas -
Det är ju ett tacksamt mål det där - samarbetsparters oenighet. Jag drabbades ofta av känslan när vänsterblocket styrde att "det här kan aldrig gå väl, när de inte ens kan vara eniga och hålla sams". Men man kan ju faktiskt se det som en del av en demokratsik process också. Någon kommer med en idé, hasplar ur sig förslag och sedan får alla säga vad de tycker innan man beslutar sig för en gemensam väg. Sker det hela öppet så får ju offentligheten insyn i vem som står för vad i processen - och den insatte kan så småningom lägga sin röst på den man tycker ska få mer inflytande.
Det är bara rimligt att de borgerliga inte något formellt samarbete inför EU-valet.
"Allians för Sverige" bildades för den svenska nationella nivån - inte för någon annan nivå, högre eller lägre, även om den även har inspirerat "allianser" lokalt. Inför EU-valet räcker det med att de borgerliga ser till att inget parti motverkar regeringens EU-politik.
Att de skulle bilda en "allians" för EU-valet känns också lite som att de borgerliga i Västerbotten skulle bilda en "allians" inför riksdagsvalet; säkert mysigt, men det är ju inte de lokala politikerna som avgör vilka samarbeten som faktiskt ingås i EU-parlamentet...
Det är intressant att du kopplar ihop de senaste opinionssiffrorna på riksplanet med ett utspel om gemensam plattform till EU-valet. Är det din egen tolkning, eller finns det något substantiellt bakom?
Simon, återigen så är det en viss skillnad på att de facto vara en fyrpartiregering och att vara en enpartiregering som samarbetar med andra partier i vissa frågor - och andra partier i andra frågor. Kravet på enighet är mycket större i det förra fallet. Med det sagt så kan jag dock hålla med om att det insynsmässigt förstås är en fördel om oenigheter dryftas offentligt. Det underlättar ju för väljarna att i nästa val ta ställning vilket parti som ska få deras röster, må vara inom samma block.
Nils, det må vara rimligt - men det är intressant att förslaget presenteras just nu och just av en kristdemokrat. Just kd får väl sägas vara alliansens stora opinionsmässiga förlorare.
Sundevall, se svaret ovan.