Sosse
S-bloggar
RSS 1.0
RSS 2.0
Atomflöde
Prenumerera med Bloglines
Nyligen
Intressant
Pinga Frisim
Blogarama - The Blog Directory
Bloggtoppen.se
Spam Poison
Stoppa spammarna!
Creeper
Bloggparaden
Bloggportalen

Powered by Blogger

eXTReMe Tracker

Här bloggar Jonas Morian om politik, medier och samhällsfrågor. Publicering på bloggen sker med journalistiskt ändamål i enlighet med SFS 1998:204.

  Anonyma kommentarer accepteras inte. Stå för dina åsikter med ditt eget namn. Läs mer!

  www.flickr.com
  This is a Flickr badge showing public photos from PromeMorian. Make your own badge here.

  onsdag, oktober 10, 2007

  Tuffa ordinationer för s-politiken

  Jag skrev tidigare att det skulle bli spännande att höra vad som kom ut av den konferens som socialdemokraternas rådslagsgrupp om jobb arrangerade på temat ”En starkare arbetslinje”.

  Och en del har framkommit. De inbjudna experterna ordinerade besk medicin i form av successivt nedtrappad a-kassa, hård kontroll och sanktioner för den som inte söker och tar erbjudna jobb.

  Socialdemokraternas näringspolitiske talesman Thomas Östros, tillika en av två rådslagsordföranden, höll med om att partiet bättre måste balansera rätt och plikt. Han menade att s måste bli tydligare på att arbetssökande ska stå till arbetsmarknadens förfogande, och tar man inte ett erbjudet jobb eller utbildning ska man heller inte ha någon a-kassa. Samtidigt betonade Östros att man som arbetslös ska ha rätt till bra åtgärder och utbildning, även om det kostar.

  Jobbrådslagets andre ordförande Luciano Astudillo medgav också allvarliga brister i delar av de gamla socialdemokratiska arbetsmarknadsåtgärderna, och sa att en del av dessa hade så pass dålig kvalitet ”att det egentligen inte var något annat än förvaring”.

  Detta är välkommen självkritik. Men det betyder självklart inte att all tidigare politik ska kastas över bord och de inbjudna experternas råd tas rakt av. Inom socialdemokratin pågår som bekant nu ett rådslagsarbete där förhoppningsvis många tar chansen att bidra med synpunkter, idéer och förslag. Jag har levererat några och har några till i rockärmen.

  Ett område som jag hoppas blir föremål för omprövning är exempelvis dagens idiotiska system där en arbetssökande som vill testa en affärsidé och starta eget företag då automatiskt blir av med hela sin a-kassa. Varför inte bara trappa ned ersättningen i nivå med de intäkter företaget eventuellt genererar? Det skulle inte kosta något extra men fungera som en uppmuntran till en arbetslös att ta tag i sin situation och pröva om hans eller hennes företagsidé håller.

  * * *

  PS: Det är uppenbarligen inte bara jobbpolitiken som är i behov av översyn inom s. I en valanalys som de unga s-kvinnorna i Avantgarde gjort så presenteras svidande kritik mot att jämställdhetsfrågorna knappt märktes i socialdemokraternas valkampanj. Förslagen var få och de borgerliga framstod som mer handlingskraftiga. Det är högt tid att ändra på detta om partiet ska vinna nästa val, menar Avantgarde.

  Andra skriver intressant om , , , .


  Kommentarer om "Tuffa ordinationer för s-politiken"

   

  Blogger Christoffer Willenfort skrev... (10 oktober, 2007 23:14) : 

  JAg kommer med spånning och invänta alla "renläriga" S'are's påhopp på rådslagsgruppen.

  Att de "slår på de som ligger ner" att de "för politik för de rika" osv osv.

  Detta med anledning av att detta är till stor del samma saker som alliansen gick till val på.

   

  Anonymous Anonym skrev... (11 oktober, 2007 09:27) : 

  "dagens idiotiska system där en arbetssökande som vill testa en affärsidé och starta eget företag då automatiskt blir av med hela sin a-kassa"

  Ehm....den ersätts med starta-eget bidrag på exakt samma nivå ju. Eller pratar du om någonting annat?

  Anne C

   

  Anonymous Anonym skrev... (11 oktober, 2007 09:42) : 

  Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

   

  Blogger Unknown skrev... (11 oktober, 2007 10:10) : 

  Hmm... jag tycker mig ha hört dessa förslag tidigare...närmare bestämt från allianspartierna i valrörelsen men då hade man en helt annan inställning från partiledningens sida. Vad är det som gjort att man landat så nära alliansens politik, kanske det faktum att den verkligen fungerar eller?

   

  Blogger Jonas Morian skrev... (11 oktober, 2007 11:44) : 

  Anne, det som sägs på AMS:s webbplats - och också var vad jag jag själv fick höra när jag undrade om detta när jag var arbetslös i våras - var att detta bidrag endast utgår till dem "som inte kan få ett arbete". Mitt intryck var att man var ytterst restriktiva med att bevilja detta om man bedömdes kunna få ett "vanligt" jobb. Och observera att jag aktivt fick fråga för att få fram informationen; det var inget som spontant presenterades som ett alternativ.

  Oscar, observera att de idéer som presenterades på konferensen kom från inbjudna experter - inte det socialdemokratiska partiet. Det som det talas om i inlägget är alltså inte någon officiell s-politik i nuläget.

  Och för övrigt är anonyma kommentarer inte tillåtna. Stå för era åsikter med era egna namn.

   

  kommentera