Sosse
S-bloggar
RSS 1.0
RSS 2.0
Atomflöde
Prenumerera med Bloglines
Nyligen
Intressant
Pinga Frisim
Blogarama - The Blog Directory
Bloggtoppen.se
Spam Poison
Stoppa spammarna!
Creeper
Bloggparaden
Bloggportalen

Powered by Blogger

eXTReMe Tracker

Här bloggar Jonas Morian om politik, medier och samhällsfrågor. Publicering på bloggen sker med journalistiskt ändamål i enlighet med SFS 1998:204.

    Anonyma kommentarer accepteras inte. Stå för dina åsikter med ditt eget namn. Läs mer!

    www.flickr.com
    This is a Flickr badge showing public photos from PromeMorian. Make your own badge here.

    fredag, oktober 05, 2007

    They just dont’t get it

    Man skulle kunna tro att bloggar vid det här laget hade blivit så pass etablerade att ledande politiska kommentatorer i våra största dagstidningar förstått grejen. Dessvärre tycks en del fortfarande ha en del att lära.

    Häromdagen, närmare bestämt i onsdags, satte Aftonbladets Lena Mellin i tidningens pappersupplaga betyg på ”ledande politiska bloggar”. Detta hade kunnat vara en artikel som lockat till länkning och många kommentarer från bloggosfären. Men Aftonbladet har valt att inte lägga ut den på webben.

    Det finns dessutom starka skäl att ifrågasätta Mellins urval av ”ledande politiska bloggar”. Vad hon recenserat är snarare exempel på bloggar (och saker som liknar bloggar) som drivs av ledande politiker: Carl Bildt, Maud Olofsson, Marita Ulvskog med flera.

    En lista över vad jag tror de flesta bloggare skulle betrakta som ledande inom politikområdet skulle nog snarare toppas av namn som Ali Esbati, Magnus Ljungkvist, Katrine Kielos, Johan Ingerö och Johanna Nylander.

    Dessvärre är Lena Mellin i gott sällskap. I dag skriver DN:s ledarskribent Barbro Hedvall att hon aldrig läst Alex Schulmans blogg – ”och ingen annan heller i den genren”, vilken den nu är.

    Hedvall ställer sig också frågande till vad det kommer sig att ”massor av människor i dag ägnar sig åt denna elektroniska form av dagboksskrivande”, drar paralleller till dagboken som litterär form under 1700-talet och slår fast att dagboken nu har ”transformerats till blogg” med ”ungefär lika triviala fakta och funderingar som i de där gamla dagböckerna med hjärta på”.

    Och plötsligt är vi tillbaks till tiden då traditionella medier beskrev bloggar som ”dagböcker på nätet” – vilket är lika sant som att säga att tidningar innehåller porr och böcker handlar om fotboll. För så är det ju; det finns tidningar som innehåller porr och böcker som handlar om fotboll. Det betyder nu inte att det är porr i alla tidningar eller att alla böcker handlar om fotboll. Följaktligen är detta inga relevanta beskrivningar, lika lite som det är att beteckna bloggar som dagböcker på nätet bara för att vissa är just det.

    Andra skriver intressant om , , .


    Kommentarer om "They just dont’t get it"

     

    Anonymous Anonym skrev... (05 oktober, 2007 14:10) : 

    Jonas-
    Det går nog rätt bra att tillämpa Thomas Kyhns 45 år gamla iakttagelser om paradigmskiften även på det här:

    Oftast är inte ett paradigmskifte tillfullo genomfört förrän de makthavare som baserat sin karriär på det gamla paradigmet har trätt ner från sina tribuner.

     

    Blogger Erik Laakso skrev... (05 oktober, 2007 14:51) : 

    Jag tror numera att de retas. De skriver de där artiklarna med enda syfte att trigga igång bloggkollegiet att skriva om aftonbladet, DN eller i vilka ämnet för den här gången tas upp i. Det vet ju exakt hur irriterade vi blir. LOL
    Kanske borde vi slå tillbaka och här efter döma alla journalister efter den Trondstefanssonska-kammen och avfärda allt de skriver med att de är mutade och tar emot stålar av hemliga uppdragsgivare för det de skriver för sådan är ju journalistiken, all journalistik. ;)

     

    Anonymous Anonym skrev... (05 oktober, 2007 15:37) : 

    Erik -
    Bland den engelska överklassen stöter man ibland på en disktinktion mellan professional och amateur där amatören är den som gör något av kärlek till själva sysslan - och alltså är den moraliskt högstående, medan proffset bara är där för pengarna. Kanske något att ta fasta på?

     

    Blogger Erik Laakso skrev... (05 oktober, 2007 15:39) : 

    Förlåt; Den "Trondsefastssonska-kammen" ska det vara och inget annat.

     

    Anonymous Anonym skrev... (05 oktober, 2007 16:25) : 

    Och om vi ska ha allt rätt ska det naturligtvis vara Thomas Kuhn och inte Kyhn - slant på tangenterna.

     

    Anonymous Anonym skrev... (05 oktober, 2007 16:33) : 

    Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

     

    Blogger rolfner skrev... (05 oktober, 2007 18:37) : 

    Road av Eriks och Simons kommentarer måste jag ändå tillägga apropå Hedvalls dagbok i dagstidning:

    HUR SVÅRT KAN DET VARA???

    Är inte research och källkoll en av de första saker man lär sig på journalisthögskolan? Varför gäller det då inte när de ska skriva om bloggar?

    Hur svårt är det att klicka in på nyligen eller intressant eller annan valfri bloggportal och bara börja läsa? Att avsätta ett par dagar till det?

    Nä. De bara skriver ändå. Tänk om det gäller en massa andra saker också?! De har inte kollat, de bara gissar lite och kryddar med ett par fördomar.

    Tanken svindlar.

    Monica Rolfner

     

    Blogger Erik Laakso skrev... (05 oktober, 2007 18:58) : 

    Helt Lysande Monica, det är nog så, de är lata, de sitter och gissar, de orkar inte läsa på och de sväller ut med sina fördomar, samt att de är betalda av dolda intressen att göra det. Jäkla journalister... ;)

     

    Blogger Hellström skrev... (05 oktober, 2007 19:49) : 

    Jag skulle möjligen vilja slänga in Dick Erixon i listan över bloggar som borde ligga högt upp :)

    Men man kan ju inte nämna alla :)

     

    Anonymous Anonym skrev... (06 oktober, 2007 20:36) : 

    Dessvärre är Lena Mellin i gott sällskap. I dag skriver DN:s ledarskribent Barbro Hedvall att hon aldrig läst Alex Schulmans blogg – ”och ingen annan heller i den genren”, vilken den nu är.

    Hon talar förmodligen om dagboken som litterär genre och jämställer bloggar med den. Det ger lite Kristian Lundberg-vibbar. (Det var han som recenserade en bok i Helsingborgs Dagblad innan den var färdigskriven).

     

    kommentera