Sosse
S-bloggar
RSS 1.0
RSS 2.0
Atomflöde
Prenumerera med Bloglines
Nyligen
Intressant
Pinga Frisim
Blogarama - The Blog Directory
Bloggtoppen.se
Spam Poison
Stoppa spammarna!
Creeper
Bloggparaden
Bloggportalen

Powered by Blogger

eXTReMe Tracker

Här bloggar Jonas Morian om politik, medier och samhällsfrågor. Publicering på bloggen sker med journalistiskt ändamål i enlighet med SFS 1998:204.

  Anonyma kommentarer accepteras inte. Stå för dina åsikter med ditt eget namn. Läs mer!

  www.flickr.com
  This is a Flickr badge showing public photos from PromeMorian. Make your own badge here.

  tisdag, februari 19, 2008

  Cuba Libre till lunch!

  Lägg några iskuber i ett highballglas. Häll över en del kubansk rom och två delar coca-cola, samt en skvätt limejuice. Det är dags att fira en efterlängtad nyhet: Kubas diktator Fidel Castro har, enligt officiella kubanska medier, meddelat att han avgår som landets president.

  Nyheten har nu på förmiddagen kablats ut av AFP och Reuters, och plockats upp av bland andra DN, SvD och Aftonbladet.

  Dessvärre betyder inte detta att någon verklig ”libre” – frihet – nu kommer det kubanska folket till del. Under Fidel Castros sjukskrivning sedan den 31 juli 2006 så har hans fem år yngre bror Raúl styrt landet, dock utan att något formellt maktöverlämnande har ägt rum. Raúl Castro uppges ha fått 99,3 procent av rösterna i sitt valdistrikt, i valet till nationalförsamlingen nyligen.

  Nationalförsamlingens 614 medlemmar utser 31 ledamöter som i sin tur sköter presidentvalet. Och i nuläget tyder det mesta på att det blir lillebror Castro som nu på allvar kommer att axla storebrors mantel.

  Följaktligen finns det skäl att misstänka att någon verklig demokratisering av Kuba ännu inte står för dörren.

  Andra skriver intressant om , , .


  Kommentarer om "Cuba Libre till lunch!"

   

  Anonymous Anonym skrev... (19 februari, 2008 11:05) : 

  Äntligen!

  Under decennier var Kuba den svenska vänsterns dröm. Förtryck och ofrihet vägde lätt mot den socialistiska drömmen som de ville se på en ö som blev allt mer fattig i en värld som utvecklades mot allt mer välfärd, handel och frihet.

  Sjukvården som hyllats innebar att det inte fanns läkemedel på ön, livsmedelsförsörjningen sker genom leveranser från EU på en ö som skulle kunna vara allt.

   

  Anonymous Anonym skrev... (19 februari, 2008 13:26) : 

  Tyvärr har vi inte sett några steg mot riktig frihet, demokrati och marknadsekonomi på Kuba. Att diktatorn Fidel avgår betyder föga om han bara ersätts av en annan sin bror. Ett kommunistiskt arvrike har fötts och det kubanska folket är fortfarande förtryckta.

  Man kan förstås ha förhoppningar om att det kommunistiska systemet ska falla samman på Kuba, på samma sätt som på alla andra ställen där idéerna prövats, men ännu är det för tidigt att skåla för det kubanska folkets frihet från kummunsimens bojor.

   

  Anonymous Anonym skrev... (19 februari, 2008 15:43) : 

  Jag var nyss inne på LO:s Ung blogg där Johan Palusa beklagar sig med sorg i hjärtat över Castros avgång. Tyvärr så bekräftade han också i en kommentar att det inte var snedvriden ironi. Skönt att vissa på vänsterkanten fortfarande är demokrater.

   

  Anonymous Anonym skrev... (19 februari, 2008 22:40) : 

  Fast om man vill veta mer om förtrycket på Cuba är det hos fackföreningsrörelsen man hittar den. Här finns fackföreningsinternationalen ITUCs (där LO är medlem) information om kränkningar av fackliga rättigheter över hela världen. Följ länken och sök på Cuba:http://survey07.ituc-csi.org/getcontinent.php?IDContinent=0&IDLang=EN

  Mats Erikson

   

  kommentera