Sosse
S-bloggar
RSS 1.0
RSS 2.0
Atomflöde
Prenumerera med Bloglines
Nyligen
Intressant
Pinga Frisim
Blogarama - The Blog Directory
Bloggtoppen.se
Spam Poison
Stoppa spammarna!
Creeper
Bloggparaden
Bloggportalen

Powered by Blogger

eXTReMe Tracker

Här bloggar Jonas Morian om politik, medier och samhällsfrågor. Publicering på bloggen sker med journalistiskt ändamål i enlighet med SFS 1998:204.

  Anonyma kommentarer accepteras inte. Stå för dina åsikter med ditt eget namn. Läs mer!

  www.flickr.com
  This is a Flickr badge showing public photos from PromeMorian. Make your own badge here.

  lördag, februari 09, 2008

  Att vara ung är ingen ursäkt för att vara dum i huvudet

  [UPPDATERAD] I oktober förra året uppmärksammade jag vad som skrivits på SSU Stockholms medlemstidnings blogg, där en i SSU-distriktet aktiv medlem – Anton Bergsmark – kallat dem som samlats till en stor manifestation mot gatuvåld för ”retards”.

  Bergsmark gick dessutom längre än så och skrev – i ett sedan dess borttaget inlägg – att han ”skiter jag blanka fan i [att] överklassen börjat döda varandra”, och tillade att det var ”Bättre att den unga bourgoassien dödar varandra än att de som alltid riktar sitt våld mot arbetarklassen”.

  Självklart var detta ett oerhört korkat sätt att uttrycka sig på, och rimligen har han haft anledning att ångra sina ord många gånger. Inte minst i ljuset av den massmediala uppmärksamhet uttalandet fick.

  Och mycket riktigt kom efter ett tag en slags ursäkt där Anton Bergsmark skrev att det aldrig var hans mening att håna någon ”eller att förminska den tragiska händelse som mordet på den 16-åriga pojken innebär”. Han uppgav sig vidare ha insett att hans hårda ord ”inte var särskilt lämpliga i sammanhangen”.

  Det har nu gått några månader. I morgon genomförs en ny stor manifestation mot gatuvåld, denna gång i Stockholms stadshus. I närvaro av bland annat kronprinsessan Victoria fylls stadshuset med internationella unga dansare, artister, skådespelare, beslutsfattare, organisationer, skolor, föräldrar, vuxna och ungdomar.

  Lagom till dess tar den ovan nämnde unge SSU:aren åter till orda, denna gång i form av en gästledare i SSU Stockholms medlemstidning (#2 2007/08). Och det är inte utan att jag återigen blir allvarligt fundersam över vad det är för åsikter som släpps fram i SSU:s namn.

  I artikeln sägs bland annat att det engagemang mot gatuvåld som nu börjat uppstå inte är politiskt, men ger ”privilegierade grupper en god chans att föra ut sina budskap”. Vidare slås det på nytt fast att skälet till att den unge pojke som i höstas blev ihjälslagen – vilket gav upphov till kampanjen Stoppa gatuvåldet – blev så uppmärksammad var ”för att den avlidne tillhörde överklassen”.

  Uppenbarligen var ursäkten i oktober inget värd, för nu tycker Anton Bergsmark att det ”trotts allt var en bra grej att publicera inlägget” och de skarpa ord av fördömelse han fått från mig och andra viftas bort som ”vita medelålders medelklass män [som] sitter och bloggar till varandra och tror att de gör skillnad”.

  Ja du, Anton. Det må vara behjärtansvärt att efterfråga en lite grundligare analys om framförallt unga förortskillars känsla av utanförskap i samhället. Möjligen är det också motiverat att ställa frågan om klasstillhörighetens betydelse för vilka dödsmisshandelsfall som uppmärksammas i medier och samhällsdebatt. Men med uttryck som ”klasshatet är vår ideologi” så kommer vi aldrig att åstadkomma annat än att skrämma bort människor.

  * * *

  Anton Bergsmark har nu kommenterat detta inlägg på Ung menings blogg. Jag har svarat i kommentarsfältet.

  Andra skriver intressant om , , .


  Kommentarer om "Att vara ung är ingen ursäkt för att vara dum i huvudet"

   

  Blogger CalleFridén skrev... (09 februari, 2008 17:05) : 

  Mja, jag vet inte om jag håller med Jonas här. Den sortens retorik kan säkerligen locka en hel del själar. Frågan är väl mer om vi vill ha det.
  Men det är också ett tidens tecken, när klasskampsretoriken kommer i ropet igen. Nånstans inne i de välmående kvarteren finns en skrämmande okunskap om den polarisering som sker, och sker snabbt, i ungdomsgrupperna. Och den sker inte bara mellan extremisterna. Det sker även mellan andra politiska grupperingar, men dolt under andra namn. En del av de "fight clubs" som inträffat på sistone har inte haft ett så litet innehåll av värderingar på det politiska mittfältet.
  Det finns också ett gryende förakt mellan olika mer välmående stadsdelar och ytterstadsområden.
  Man ska inte alls enbart förkasta det som skrivs på olika ungdomssidor om det s k Ricardofallet. Man ska ta sig en rejäl funderare på varför det inte alls är naturligt att sörja en död kille, eller att hata de som dömts, eller till och med tycka att hela saken var en skitsak, eftersom det bara var "rikemansbarn".

   

  Blogger Peter skrev... (09 februari, 2008 19:04) : 

  Anton Bergsmark inlägg finns sparat här:

  http://socialdemokrati.wordpress.com/2007/10/26/lite-gatuvald-har-val-ingen-dott-av/

   

  Blogger Johan Hedin skrev... (10 februari, 2008 10:05) : 

  "En del av de "fight clubs" som inträffat på sistone har inte haft ett så litet innehåll av värderingar på det politiska mittfältet."
  Eh va?
  Det här för du gärna förklara tack. Menar du att centerpartister (eller sossar el.dyl.) har bildat slagsmålsklubbar (nej inte bandet) som stryker omkring och slåss med någonslags politiskt motiv?
  Belägg, tack!

   

  Anonymous nicklas eriksson skrev... (10 februari, 2008 11:12) : 

  Nej den typen av retorik kan ju stalinisterna ägna sig åt, men å andra sidan, att som (s) gör släta ut sin egen en gång röda politik för att den ska bli så bred som möjligt om tilltala så stor massa som möjligt för att kunna vinna så mycket val som möjligt är heller inget bra.

  Du är ju en klassisk högersosse, Jonas så du ser förmodligen inte det här problemet. Åtminstone har jag inte märkt av det i dina krönikor eller blogginlägg, men att ta bort all klassretorik gör att man inte fattar det fina med klassgemenskapen utan börjar söka andra sätt att få gemenskap och det är då man börjar komma in på farliga områden som nationalism och hyllandet av det "egna" trots att man är arbetarklass eller underklass och således borde ha blivit undervisad om vems ärenden man springer då.

  Du påminner mig faktiskt rätt mycket om Bassem Nasr som skrev om invandrarungdomars "rasism" mot svenskar i veckan. Han fattar inte heller vad klasshat är och att det har positiva effekter - också. Jag har bloggat om det.

  http://arbetarperspektiv.blogg.se/1201951322_bassem_nasrs_och_hans.html#comment

   

  Anonymous Olof Morian skrev... (10 februari, 2008 19:58) : 

  Fan vad tuff å radikal han är. Även
  om uppmärksamheten var något överdriven, och väldigt länge hade någon sjuk twist/lögn att de alla var fotbollshuliganer, så är det väl bra att det faktiskt sätter lite press på regeringen att åstadkomma något konstruktivt.


  Håller dock med att evenemang som detta i stadshuset är en väldigt ytlig show för folk att visa att de bryr sig, men tvivlar på att det gör någon nytta. Jag har själv blivit medsläpad i högstadiet på pk-pjäser om varför folk blir nynazister å dylikt, och de är ungefär lika bildande som Bamses "det är dumt att slåss"-predikningar.
  Stoppa gatuvåldet-evenemanget hade tex. en pjäs/monolog om fotbollshuliganer kallad Topboy som jag inte sett, men i beskrivningen känns den way off…

  "TOPBOY 13.50
  Teaterpremiär: "Vi älskar att slåss och vi hymlar inte med det." "Slå först och slå hårdast." "Who dares wins." När man är med i leken får man leken tåla, men när fotbollsvåldet blir en drog och man håller på att överdosera, vad händer då? Topboy är en monolog som slår knock out!"

  Låter idiotisk och ytlig.

  Å inget ont om kändisarna som va där, men vafan, Petter?! Varför inte hans polare Ken Ring…?

   

  Blogger Jonas Morian skrev... (11 februari, 2008 07:28) : 

  Nicklas, jag förstår inte varför du måste ta till kränkande uttryck som "högersosse". Och jag förstår verkligen inte ditt långsökta resonemang om att en nedtonad klassretorik skulle leda till "farliga områden som nationalism". I mina ögon så är det farliga när man baserar sitt politiska ställningstagande på hat (”klasshatet är vår ideologi”).

  Olof, frågan är väl om det i första hand är regeringens ansvar att folk slåss. Det känns som ett samhällsproblem som nog inte enbart löses med politiska insatser - även om förstås utanförskap kan vara en delförklaring i många fall.

  Och till välmenande Bamse-typer som tror att man löser något med att predika att det är dumt att slåss så rekommenderas Chuck Palahniuks bok.

   

  Blogger Johan Hedin skrev... (11 februari, 2008 10:35) : 

  OK - jag läser inte alla sossebloggar, men är det inte förvånande att det bara verkar vara Jonas som reagerar på denne Bergsmark?
  Hade det varit för 50 år sedan hade en enad socialdemokrati ställt sig upp och sagt; "ut med honom!". Istället är reaktionen att man skall kleta förklenande etiketter på den som vågar säga ifrån. Har det blitiv "höger" numera att vara emot våld och våldssromantisering i politiken?
  Märkligt.

   

  Anonymous Olof Morian skrev... (11 februari, 2008 11:46) : 

  Tycker det är regeringens ansvar att inte lägga pengar på dansuppvisningar i stadshuset utan till grupper som faktiskt gör nåt vettigt, tex. KRIS.

   

  Anonymous nicklas eriksson skrev... (11 februari, 2008 18:54) : 

  Är det kränkande? Tänk, jag tycker inte att vänstersosse är det?

  Nej, jag visste väl att du inte skulle fatta.

   

  Blogger Jonas Morian skrev... (11 februari, 2008 19:54) : 

  Nicklas, spela inte dum. Självklart är det kränkande att associera en socialdemokrat med högern - våra politiska motståndare. Av detta skäl är uppdelningen i "vänster- och högersossar" ohederlig och missvisande.

   

  Anonymous nicklas eriksson - independent! skrev... (12 februari, 2008 19:21) : 

  Antar att du menar att Vänstern ingår i sossarnas politiska motståndare då också.

   

  Blogger Jonas Morian skrev... (13 februari, 2008 07:32) : 

  Nicklas, nej - socialdemokratin är ju en del av vänstern. Vänsterpartiet däremot är nog snarare att betrakta som en politisk konkurrent.

   

  Blogger Anton Andersson skrev... (17 mars, 2008 09:44) : 

  Tycker du det är kränkande att kallas högersosse?

  Lustigt tycker jag eftersom det är precis vad du är. Långt till höger i det socialdemokratiska partiet och kanske till och med liberal? Hur ser du på dig själv då? Känns kanske "förnyare" mer bekvämt?

  Hur som helst tycker jag att detta inlägg gått långt över gränsen. Jag är ledsen för att vi i socialdemokratiska studentförbundet ibland bjudit in dig som gäst. Jag ser det som en politisk mission att det inte ska få hända igen. Dels på grund av dina åsikter och dels på grund av ditt olämpliga agerande mot en partikamrat.

   

  Blogger Jonas Morian skrev... (17 mars, 2008 13:03) : 

  Anton, jag kallar mig socialdemokrat - och är fullt nöjd med det.

  Vad gäller att gå över gränsen så skulle jag nog vilja hävda att det var din namne Bergsmark som gjorde det först. Upprepade gånger till och med. Följ gärna länken i blogginlägget ovan så kan du själv se hur diskussionen honom och mig sedan blev något mer sansad.

  Och visst får du ta det som din politiska mission att motarbeta att jag bjuds in som gäst till Socialdemokratiska studentförbundet om du vill. Själv tycker jag att det verkar vara en synnerligen dålig prioritering av energi, men kör hårt för all del.

   

  kommentera