Sosse
S-bloggar
RSS 1.0
RSS 2.0
Atomflöde
Prenumerera med Bloglines
Nyligen
Intressant
Pinga Frisim
Blogarama - The Blog Directory
Bloggtoppen.se
Spam Poison
Stoppa spammarna!
Creeper
Bloggparaden
Bloggportalen

Powered by Blogger

eXTReMe Tracker

Här bloggar Jonas Morian om politik, medier och samhällsfrågor. Publicering på bloggen sker med journalistiskt ändamål i enlighet med SFS 1998:204.

  Anonyma kommentarer accepteras inte. Stå för dina åsikter med ditt eget namn. Läs mer!

  www.flickr.com
  This is a Flickr badge showing public photos from PromeMorian. Make your own badge here.

  tisdag, maj 20, 2008

  Nu lär sig Danmark av folkpartiet

  Ekot rapporterar att kommunledningen i Köpenhamn vill att lärare ska få en utbildning som gör att de upptäcker elever som håller på att ”fatta tycke” för terrororganisationer. Tanken är att man ska hinna ”avradikalisera” de unga innan de fastnar i extrema grupper.

  Tanken är inte ny. När Jan Björklund fortfarande var borgarråd i Stockholm och skolpolitisk talesman för folkpartiet författade han en skrivelse om att svenska skolor skulle rapportera misstänkta muslimska extremister till Säpo.

  Skrivelsen hade rubriken ”Utbildningsförvaltningen måste samarbeta med Säpo för att kartlägga grogrunden för extremism” och där sades bland annat att Sverige måste ”dra lärdomar av det inträffade i Storbritannien” och att utbildningsförvaltningen i Stockholm därför borde ”inleda ett samarbete med säkerhetspolisen”. Det påpekas att skolans personal ”har en absolut skyldighet att anmäla ungdomar, som man misstänker far illa, till socialtjänsten” och att någon riskerar att ”hamna under inflytande av en extrem muslimsk rörelse måste räknas bland de allvarligare hot en ung människa kan råka ut för”.

  Skolelever som i ungdomligt oförstånd och/eller vilja att provocera vräker ur sig idiotier sägs alltså vara av intresse för Säpo – och skolan, snarare än att tillrättavisa, borde rapportera detta. Nedanstående skämtteckning känns plötsligt inte alls så verklighetsfrämmande.

  Bizarro

  Andra skriver intressant om , , .


  Kommentarer om "Nu lär sig Danmark av folkpartiet"

   

  Anonymous Anonym skrev... (20 maj, 2008 19:13) : 

  Ja, det blir ju så mycket bättre om socialdemokraterna får som de vill, då sätter väl bodström in datoranylyserande kameror och mikrofoner i varje klassrum och registrerar misstänka så slipper lärarna.

   

  Blogger Jonas Morian skrev... (20 maj, 2008 22:39) : 

  ...och det är jag för, eller? Läs några av mina tidigare inlägg.

   

  Anonymous Anonym skrev... (21 maj, 2008 11:41) : 

  Jag tolkar faktiskt socialtjänstlagens anmälningspliktspestämmelse på samma sätt som Björklund. Men sedan återstår ju frågorna hur skolpersonalen ska kunna göra den bedömningen, och hur SÄPO kommer in i bilden.

  Det där med personlig integritet är verkligen inte lätt. Det tycks ju alltid finnas så förtvivlat många bra skäl att nagga den lite, lite i kanten.

  "Så om du märker att böckerna på nattduksbordet därhemma hamnat i fel ordning för att SÄPO varit där och rotat, bli inte rädd. Tänk som din granne gör: Det är inte mig de vill åt - det är min granne!"

   

  kommentera