Sosse
S-bloggar
RSS 1.0
RSS 2.0
Atomflöde
Prenumerera med Bloglines
Nyligen
Intressant
Pinga Frisim
Blogarama - The Blog Directory
Bloggtoppen.se
Spam Poison
Stoppa spammarna!
Creeper
Bloggparaden
Bloggportalen

Powered by Blogger

eXTReMe Tracker

Här bloggar Jonas Morian om politik, medier och samhällsfrågor. Publicering på bloggen sker med journalistiskt ändamål i enlighet med SFS 1998:204.

  Anonyma kommentarer accepteras inte. Stå för dina åsikter med ditt eget namn. Läs mer!

  www.flickr.com
  This is a Flickr badge showing public photos from PromeMorian. Make your own badge here.

  lördag, maj 03, 2008

  Pressen och friheten

  På olika sätt uppmärksammas världen över i dag Pressfrihetens dag. Dagen utropades 1993 av FN:s generalförsamling och firas varje år den 3 maj.

  Aftonbladets nätsajt kräver man att de minst 80 journalister som sitter fängslade i Kina släpps fria. Enligt uppgift har i Kina bara under januari och februari i år över 10 000 bloggar och sajter som ansetts misshagliga av det styrande kommunistpartiet stängts ner.

  Även andra medier tar upp just den bristande press- och yttrandefriheten i Kina i dag. DN publicerar exempelvis ett intressant reportage om de olika sätt den kinesiska regimen stryper tillgången på fri information till det allt mer uppkopplade kinesiska folket. Tiotusentals poliser uppges arbeta dygnet runt med att censurera internet.

  Trots att det på vissa områden skett lindringar i restriktionerna så råder det knappast någon tvekan om att förutom förtryck av enskilda reportrar, bloggare och aktivister så är censuren i Kina fortfarande utbredd och utländska korrespondenter hindras från att arbeta fritt i landet.

  Samtidigt bör man inte glömma att situationen för den fria pressen ser illa ut även på andra håll i världen. Också svenska journalister får allt svårare att arbeta och skriva fritt, enligt en rapport från Reportrar utan gränser. I rapporten tas bland annat hoten mot Nerikes Allehanda upp. Tidningen fick ju som bekant höja säkerheten efter publiceringen av konstnären Lars Vilks bild av profeten Muhammed som rondellhund.

  Och i Ryssland har landets lagstiftande församling, duman, röstat för att vidga begreppet förtal och ärekränkning och göra det möjligt för myndigheterna att stänga mediehus som anses ha gjort sig skyldiga till att ha publicerat sådant material. Om förslaget går igenom betyder det att åtgärderna mot publikationer som anses göra sig skyldiga till ärekränkning eller förtal är desamma som om de stödde terrorism och extremism.

  Pressfrihet, ibland uttryckt som tryckfrihet, innebär rätten att trycka och sprida information och uppfattningar fritt. Denna frihet är en av demokratins grundläggande egenskaper och får, enligt de demokratiska principerna, inte inskränkas mer än vad som krävs för att skydda andra fri- och rättigheter. Dagar som denna borde fler ägna denna frihet en välförtjänt tanke.

  Andra skriver intressant om , , .


  Kommentarer om "Pressen och friheten"

   

  Blogger Jah Hollis skrev... (04 maj, 2008 01:19) : 

  Var det inte den gamle trotskisten och Förbundet kommunist-koryfén Kalle Jungkvist som läste upp uttalandet på AB:s webbsida?
  Tänk så folk kan ändra sig med åren. :-)

   

  kommentera