Sosse
S-bloggar
RSS 1.0
RSS 2.0
Atomflöde
Prenumerera med Bloglines
Nyligen
Intressant
Pinga Frisim
Blogarama - The Blog Directory
Bloggtoppen.se
Spam Poison
Stoppa spammarna!
Creeper
Bloggparaden
Bloggportalen

Powered by Blogger

eXTReMe Tracker

Här bloggar Jonas Morian om politik, medier och samhällsfrågor. Publicering på bloggen sker med journalistiskt ändamål i enlighet med SFS 1998:204.

  Anonyma kommentarer accepteras inte. Stå för dina åsikter med ditt eget namn. Läs mer!

  www.flickr.com
  This is a Flickr badge showing public photos from PromeMorian. Make your own badge here.

  måndag, maj 19, 2008

  Yttrandefrihet åt bloggare

  Svenska Dagbladet skriver i dag om att få svenska bloggare skyddas av yttrandefrihetsgrundlaggen. Skälet är att inte särskilt många har nappat på erbjudandet om att registrera sin blogg hos Radio- och tv-verket.

  Att få en webbplats eller en blogg skyddad enligt yttrandefrihetsgrundlagen (YGL) innebär bland annat att en eventuell rättsprocess rörande exempelvis förtal ser annorlunda ut; det är helt enkelt svårare att fälla någon för förtalsbrott enligt YGL än enligt den vanliga brottsbalken. En webbplats eller blogg skyddad enligt YGL får inte heller förhandsgranskas av myndigheter och det är olagligt att efterforska en YGL-skyddad webbplats källor.

  För att få utgivningsbevis för sin webbplats eller blogg så måste man skicka in en ansökan till Radio- och tv-verket. Det kostar dock 2 000 kronor – oavsett om ens ansökan blir godkänd eller inte. Dessutom krävs det bland annat att webbplatsen inte kan ändras av någon annan än den som driver verksamheten. Omodererade diskussionsforum, eller webbplatser som innehåller exempelvis diskussionsforum, webbchat, gästböcker etc. omfattas alltså inte, eftersom de då kan ändras av andra än den som har webbplatsen.

  Följaktligen måste en bloggare som tillåter läsarkommentarer alltså tillämpa förhandsgranskning av alla kommentarer för att kunna stå som ansvarig utgivare i laglig mening – och blir då även ansvarig för det som skrivs i de godkända kommentarerna.

  Personligen tycker jag att detta är en väldigt märklig ordning. Stora massmedieföretag kringgår ju detta genom ansvarsfriskrivningar. Läs till exempel de ”allmänna villkor” som Aftonbladets nya satsning Snack tillämpar. Där sägs bland annat att ”Du är själv ansvarig för det du skriver eller laddar upp på sajten” och att ”Aftonbladet kan inte klandras för vad du skriver”.

  Men som enskild bloggare ska jag alltså vara juridiskt ansvarig för läsarkommentarer om jag väljer att registrera min blogg hos Radio- och tv-verket. Därför väljer jag tills vidare att avstå. På min blogg slår jag i stället fast att publicering sker med journalistiskt ändamål i enlighet med SFS 1998:204. Vad det är värt i ett eventuellt förtalsmål återstår dock att se.

  Andra skriver intressant om , , .


  Kommentarer om "Yttrandefrihet åt bloggare"

   

  Anonymous Anonym skrev... (19 maj, 2008 20:53) : 

  Snårigt och tänkvärt. Tack för bra redogörelse.

   

  Blogger Markus "LAKE" Berglund skrev... (19 maj, 2008 22:05) : 

  Har du bra koll på ytrandefrihet på nätet Jonas?

  Jag har själv blivit hotad om nedstängning av en jurist från SVT. Skälet som användes då var "varumärkesintrång" i en satirbild.

  Tacksam för hjälp:
  http://lakonism.blogspot.com/search/label/Boyahed

   

  Blogger Jonas Morian skrev... (20 maj, 2008 06:46) : 

  "Lake", har svarat via mejl.

   

  Anonymous Anonym skrev... (20 maj, 2008 10:23) : 

  Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

   

  Anonymous Anonym skrev... (20 maj, 2008 15:13) : 

  Men shit, så galet! De flesta dagstidningar har ju numera kommentarsfunkationer till sina nyhetsartiklar som ligger ute på nätet, precis på samma sätt som det finns en kommentarsfunktion på den här bloggen...

   

  kommentera