Sosse
S-bloggar
RSS 1.0
RSS 2.0
Atomflöde
Prenumerera med Bloglines
Nyligen
Intressant
Pinga Frisim
Blogarama - The Blog Directory
Bloggtoppen.se
Spam Poison
Stoppa spammarna!
Creeper
Bloggparaden
Bloggportalen

Powered by Blogger

eXTReMe Tracker

Här bloggar Jonas Morian om politik, medier och samhällsfrågor. Publicering på bloggen sker med journalistiskt ändamål i enlighet med SFS 1998:204.

  Anonyma kommentarer accepteras inte. Stå för dina åsikter med ditt eget namn. Läs mer!

  www.flickr.com
  This is a Flickr badge showing public photos from PromeMorian. Make your own badge here.

  torsdag, juni 12, 2008

  FRA och grundlagen

  [UPPDATERAD] Det är för mig ett mysterium hur en del medieföretag resonerar när det gäller nätpublicering. Vissa företag – som Aftonbladet – är snabba och generösa och lägger ut i princip allt material som publicerats i papperstidningen, och mer därtill. Att man envisas med att låsa in en del material och kräva betalt för att ge folk tillträde till det är en annan sak. Min gissning är att det är en affärsmodell på utdöende.

  Andra verkar bara inte fatta grejen. En del saker lägger man ut snabbt, annat håller man på. I synnerhet är detta en bisarr strategi när det handlar om texter som rimligen skulle få gott om länkar om man bara lade ut det på nätet.

  Det har knappast undgått någon som har den minsta koll på bloggosfären att FRA och den stundande omröstningen i riksdagen nästa vecka är synnerligen hett just nu. Och en tidning som Resumé känns som att den borde ha viss koll på bloggosfären.

  I det nummer av tidningen som kom ut i dag skriver Tidningsutgivarnas vd Anna Serner en väldigt bra debattartikel där hon till politikerna i riksdagen att ta sitt förnuft till fånga och uppmanar dem att rösta emot FRA-lagen.

  Serner skriver att Tidningsutgivarna ser särskilt allvarligt på frågan om förhållandet mellan signalspaning och skyddet för meddelare enligt tryckfrihetsförordningen (TF) och yttrandefrihetsgrundlagen (YGL). Hon konstaterar att det inte kommer att kunna undvikas att också samtal mellan journalister och uppgiftslämnare kan spelas in. Identiteten på uppgiftslämnare kommer att röjas om denne i ett telefonsamtal till en journalist råkar använda något ord som ingår i de sökbegrepp som används vid avlyssningen. Två brott mot TF och YGL uppstår då. Dels genombryts anonymitetsskyddet för en meddelare, det så kallade meddelarskyddet. Dels är inspelningen av samtalet är i sig också ett brott mot efterforskningsförbudet.

  Viktiga aspekter på frågan, onekligen. Man kan tycka att Resumé borde inse nyhetsvärdet i detta och att en hel del bloggare – som förefaller vara de som driver motståndet mot FRA-lagen hårdast – skulle uppmärksamma och länka till (och därmed generera läsare) en sådan här artikel, om den fanns tillgänglig på nätet. Men inte.

  Lyckligtvis har Tidningsutgivarna tänkt längre och artikeln finns nu att läsa på TU:s webbplats.

  * * *

  Absurditeterna fortsätter. Fortfarande syns inget på Resumés webb om Anna Serners debattartikel. Däremot uppmärksammar man nu att Journalistförbundet har skickat ut ett brev till samtliga riksdagsledamöter där man uppmanar de folkvalda att trycka på nej-knappen den 17 juni, då riksdagen fattar beslut om den nya FRA-lagen.

  Andra skriver intressant om , , , , , .


  Kommentarer om "FRA och grundlagen"

   

  kommentera