Sosse
S-bloggar
RSS 1.0
RSS 2.0
Atomflöde
Prenumerera med Bloglines
Nyligen
Intressant
Pinga Frisim
Blogarama - The Blog Directory
Bloggtoppen.se
Spam Poison
Stoppa spammarna!
Creeper
Bloggparaden
Bloggportalen

Powered by Blogger

eXTReMe Tracker

Här bloggar Jonas Morian om politik, medier och samhällsfrågor. Publicering på bloggen sker med journalistiskt ändamål i enlighet med SFS 1998:204.

  Anonyma kommentarer accepteras inte. Stå för dina åsikter med ditt eget namn. Läs mer!

  www.flickr.com
  This is a Flickr badge showing public photos from PromeMorian. Make your own badge here.

  lördag, juni 07, 2008

  Nazister på våra gator, del 2

  På sin egen blogg har SvD:s Per Gudmundson nu skrivit mer om de våldsverkare som bröt sig ur nazio-, förlåt, nationaldagsmarschen i går och anföll honom och andra som stod tillsammans i en liten klunga bakom polisens avspärrningar. Även Dagens Nyheters Anne Lindén stod där och kan vittna om händelsen.

  Ingen av oss skrek, kastade saker eller ens gjorde fula tecken åt demonstranterna. Vi bara stod och såg på. Plötsligt rusade en snubbe fram emot oss, knuffade Per i bröstet och ställde sig och skrek åt oss andra. En vän till mig stod kvar och blev helt oprovocerat skallad.

  Polisen var mycket snabbt på plats och hindrade människor från Svenska Motståndsrörelsen att bryta deras avspärrningar.

  Observera att jag inte påstår att deltagarna i Folkets Marsch var de enda som stod för våldsamheter i går. Jag är väl medveten om att det kastades vattenflaskor och vid åtminstone ett tillfälle under marschen en rökfackla mot demonstrationståget. Men det enda våld i form av tjurrusningar, slag, sparkar och annat som jag blev vittne till, det stod demonstranterna för.

  För ett litet smakprov på hur det kunde låta när nazisterna drog fram genom stan i går, se nedan:


  Andra skriver intressant om , , .


  Kommentarer om "Nazister på våra gator, del 2"

   

  Anonymous Anonym skrev... (07 juni, 2008 12:40) : 

  Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

   

  Anonymous Anonym skrev... (07 juni, 2008 13:33) : 

  Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

   

  Anonymous Anonym skrev... (07 juni, 2008 13:38) : 

  Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

   

  Blogger Jonas Morian skrev... (07 juni, 2008 14:15) : 

  Anonyma kommentarer accepteras inte. Stå för dina åsikter med ditt eget namn.

   

  Anonymous Anonym skrev... (07 juni, 2008 18:50) : 

  Inte konstigt att deltagarna i marschen tar till våld när de redan på morgonen attackeras och provoceras (Hisingen, en person knivskuren av afa). När det sedan fortsätter hela dagen med polisbatonger och projektiler från de röda, är det inte konstigt att vissa tröttnar.

  Apropå rubriken tillhör Sveriges gator svenskarna och därmed också nationalsocialister.

   

  Blogger Jonas Morian skrev... (08 juni, 2008 10:01) : 

  Peter, så om demonstrerande nazister i Göteborg blir utsatta för våld så är det helt okej att en nazist oprovocerat knuffar och skallar folk i Stockholm?

   

  Anonymous Anonym skrev... (08 juni, 2008 15:29) : 

  Efter alla dessa nazistiska våldsdåd från 90-talet och framåt, så kan jag inte annat än sympatisera med de militanta vänsteraktivister som konfronterar fascisterna med våld på gatan. Det må vara olagligt, men det tjänar ett praktiskt syfte, som annan legitim civil olydnad. Varje sårad eller inkapaciterad nazist är i alla fall tillfälligt förhindrad att ge sig på någon slumpmässigt utvald människa, ännu en John Hron, en Gerard Gbeyo, en Peter Karlsson... I helvete att gatorna också tillhör de uppblåsta, dumma kräk som misshandlar och mördar, inte som ett uttryck för avvikelse och extremism, utan i fullständig konsekvens med allt vad fascismen står för. Ingen ska behöva vara rädd på Sveriges gator, utom de! No pásaran!

   

  Anonymous Anonym skrev... (08 juni, 2008 17:10) : 

  Nej, men nu var personerna i Göteborg på väg till Stockholm, så det var en attack mot deltagare i Folkets marsch. Dessutom förekom attacker i Stockholm, i form av bland annat saker som kastats och en bil som satts i brand.

  Att polisen inte ingriper och försvarar en laglig marsch som angrips med våld gör ju inte saken bättre.

  Jag försvarar inte våld, men alla har ju rätt till nödvärn, eller gäller det bara dem som är politiskt korrekta?

   

  Blogger Jonas Morian skrev... (08 juni, 2008 17:26) : 

  Peter, som framgår av det jag skrivit i två blogginlägg och svaret till Linda så hade det våld mina vänner blev utsatta för inget att göra med nödvärn.

   

  Anonymous Anonym skrev... (08 juni, 2008 17:43) : 

  Att dina vänner utsattes är förstås bara att beklaga, men inget våld hade överhuvudtaget behövt användas om de så kallade motdemonstranter inte först använt våld och om polisen gjort sitt jobb och försvarat det som så vackert kallas yttrandefrihet.

   

  Anonymous Anonym skrev... (08 juni, 2008 18:33) : 

  Jag är den första att fördöma AFA och dess metoder. Men jag var också där i fredags, och jag lovar att det var inga provokationer från vår sida.

  Killen i gänget bredvid oss var mörkhyad och motståndsrörelsesnubbarna skrek "jävla svartskalle" åt honom. Han svarade något som jag inte hörde, då bröt SMR sin formation och rusade mot honom. Polisen var där på tre sekunder och såg till att ingen blev skadad.

  Den andra snubben som skallade vår kompis skallade honom de facto över polisavspärrningarna. Vår kompis hade inte gjort något annat än att stå still.

  Visst, jag och många med mig blir provocerad av nazister som heilar och vrålar saker som jag trodde hade begravts i Nürnberg. Och jag har full förståelse för dem som skriker att de inte vill ha dem eller deras åsikter i närheten, eller ännu bättre skramlar med nyckelknippor eller så. Det är däremot aldrig rätt att ta till våld för att tysta. Nazister har yttrandefrihet som alla andra. Och jag och mina kompisar/kollegor har rätt att stå och titta på en demonstration utan att vara rädd för att demonstrationsdeltagare ska plötsligt rusa fram och skada oss.

   

  Anonymous Anonym skrev... (08 juni, 2008 19:06) : 

  Stina: Självklart ska alla ha rätt att titta på demonstrationer utan att vara oroliga för att bli nerslagna och det vet jag att Folkets marsch arrangörer håller med om. Att en grupp, SMR, uppfört sig illa är tråkigt och inte heller uppskattat hos andra inom den nationella rörelsen.

  Faktum kvarstår dock att en laglig marsch inte tillåts genomföras utan att en dålig stämmning piskas upp och deltagare skadas redan innan de kommit till Stockholm.

  "Nazister har yttrandefrihet som alla andra" Verkligen inte! Många är de som fängslats, fått böta, blivit av med jobb, blivit nerslagna, misshandlade och till och med mördade för att saker de sagt eller skrivit inte passat in i den svenska demokratin. Går du i skolan och har "fel" åsikter riskerar du att få underkänt i samhällskunskap och ses du på "fel" demonstration riskerar du att bli av med jobbet.

  Jag vet att många förstår mig, även om du säkert inte gör det.

  Får man till sist fråga varför du och dina vänner valde att titta på en marsch ni ändå inte tyckte om, istället för att deltaga i något annat nationaldagsfirande?

   

  Anonymous Anonym skrev... (08 juni, 2008 19:13) : 

  Peter: vi valde att titta på demonstrationen för att de flesta av oss jobbar som journalister och i det ingår att möta och studera mycket man inte gillar.

  Jag hoppas att genom mitt arbete som ledarskribent kan få människor att tycka annorlunda än du. Däremot är det viktigaste i en demokrati att skydda alla sorters åsikter; även de som vill förvägra andras rätt att göra samma sak.

   

  Anonymous Anonym skrev... (08 juni, 2008 19:53) : 

  "Jag hoppas att genom mitt arbete som ledarskribent kan få människor att tycka annorlunda än du."

  Har jag skrivit vad jag har för åsikter om annat än Folkets marsch och hur människor med "inkorrekta" åsikter behandlas?


  "Däremot är det viktigaste i en demokrati att skydda alla sorters åsikter"

  Det har ju uppenbarligen misslyckats i Sverige och resten av världen.

   

  kommentera