Sosse
S-bloggar
RSS 1.0
RSS 2.0
Atomflöde
Prenumerera med Bloglines
Nyligen
Intressant
Pinga Frisim
Blogarama - The Blog Directory
Bloggtoppen.se
Spam Poison
Stoppa spammarna!
Creeper
Bloggparaden
Bloggportalen

Powered by Blogger

eXTReMe Tracker

Här bloggar Jonas Morian om politik, medier och samhällsfrågor. Publicering på bloggen sker med journalistiskt ändamål i enlighet med SFS 1998:204.

  Anonyma kommentarer accepteras inte. Stå för dina åsikter med ditt eget namn. Läs mer!

  www.flickr.com
  This is a Flickr badge showing public photos from PromeMorian. Make your own badge here.

  fredag, juni 06, 2008

  Nazister på våra gator

  [UPPDATERAD] Liksom förra året ägnade jag nationaldagen åt att bevittna runt tusen aktivister från Nationalsocialistisk Front, Svenska Motståndsrörelsen med flera surmulet marschera genom staden.

  Trots att det utlovats ”många glada skratt samt muntra konversationer i goda kamraters lag” så var det mestadels bistra miner på demonstranterna. Inte heller förmanande ord om inte låta sig ”provoceras av enskilda provokatörer” och att låta all form av ”verbal provokation” bemötas med tystnad, respekterades något vidare. Jag blev själv vittne till hur det från demonstrationståget skreks ”svartskalle”, ”bögjävel” och andra skällsord mot åskådare som buade och skanderade ”inga nazister på våra gator”.

  Medieuppgifter talar om att cirka 50 personer – motdemonstranter – avlägsnades av polisen vid Valhallavägen ”på grund av att det blev stökigt” och ett hundratal blivit gripna på Gärdet för misstanke om hets mot folkgrupp. Och stökigt var det minst sagt.

  Demonstranter gjorde tjurrusningar mot åskådare och motdemonstranter, men polisen var effektiv och stoppade snabbt våldsverkarna. Trots det var det flera gånger under marschen riktigt otäck stämning. Rökfacklor och vattenflaskor flög genom luften, och vid flera tillfällen bröt våldsamheter ut. Själv såg jag demonstranter göra Hitlerhälsningar och skrika ”Hell seger”, samt fullständigt oprovocerat knuffa en kille och skalla en annan precis bredvid mig. Jag hoppas att några av de som polisen sägs ha gripit är dessa gärningsmän.

  * * *

  Läs också Per Gudmundsons träffsäkra spaning (och ja, skallningen han blev vittne till var densamma som jag såg).

  Andra skriver intressant om , , .


  Kommentarer om "Nazister på våra gator"

   

  Blogger Peter A skrev... (06 juni, 2008 20:28) : 

  Kan den skallade personen ha varit Gudmundsons kompis?

  http://www.svd.se/opinion/ledarsidan/artikel_1336275.svd

   

  Blogger Jonas Morian skrev... (06 juni, 2008 20:34) : 

  Peter, ja - det var Per som blev knuffad och en gemensam bekant som blev skallad.

   

  Anonymous Anonym skrev... (06 juni, 2008 21:01) : 

  Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

   

  Blogger Martin Tunström skrev... (06 juni, 2008 21:17) : 

  Fruktansvärt, men så är det antidemokrater vi har med att göra. Men det var bra att du och Gudmundsson bevittnade det hela. Bra också att Gudmundsson skrev om det på svd.se.

  Trevlig helg!

   

  Anonymous Anonym skrev... (06 juni, 2008 21:47) : 

  Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

   

  Anonymous Anonym skrev... (06 juni, 2008 22:08) : 

  Det här inlägget har tagits bort av bloggadministratören.

   

  Blogger Jonas Morian skrev... (06 juni, 2008 22:10) : 

  Anonyma kommentarer accepteras inte. Stå för dina åsikter med ditt eget namn.

   

  Anonymous Anonym skrev... (06 juni, 2008 22:41) : 

  Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

   

  Anonymous Anonym skrev... (06 juni, 2008 23:02) : 

  Man blir ju nyfiken på alla borttagna kommentarer...
  Per Gudmundsson skriver att det är en "omhuldad myt" att vänsterdemonstranterna är våldsbenägna. Det är knappast någon myt - det är motdemonstranterna som stått för våldet, inte nazisterna. Arrangörerna på nazi-sidan brukar få gehör för sina uppmaningar att inte låta sig provoceras etc. Vilket borde vara en framgångsrik taktik.
  Dagens demonstrationer kanske var ett undantag. Eller så börjar man tappa i diciplin på nazi-sidan. Tänk om vänstern å andra sidan kunde ha diciplin på de sina. Då kanske nazisterna skulle framstå som ett större hot än den våldsbenägna vänstern. Det vore inte fel...

   

  Anonymous Anonym skrev... (06 juni, 2008 23:02) : 

  Man blir ju nyfiken på alla borttagna kommentarer...
  Per Gudmundsson skriver att det är en "omhuldad myt" att vänsterdemonstranterna är våldsbenägna. Det är knappast någon myt - det är motdemonstranterna som stått för våldet, inte nazisterna. Arrangörerna på nazi-sidan brukar få gehör för sina uppmaningar att inte låta sig provoceras etc. Vilket borde vara en framgångsrik taktik.
  Dagens demonstrationer kanske var ett undantag. Eller så börjar man tappa i diciplin på nazi-sidan. Tänk om vänstern å andra sidan kunde ha diciplin på de sina. Då kanske nazisterna skulle framstå som ett större hot än den våldsbenägna vänstern. Det vore inte fel...

   

  Anonymous Anonym skrev... (06 juni, 2008 23:06) : 

  Du tycker inte det är konstigt att polisen går in och griper hundra personer för hets mot minoritetsgrupp när de skriker "hell seger", när de avlägsnar personer som har kastat in nödraketer och andra farliga projektiler rakt in i en folkmassa?

  "Tjurrusningar" skedde enbart mot personer som var ett riktigt hot d.v.s. att de kastat in projektiler eller aktivt försökt störa demonstrationen. Om man inte vill förknippas med AFA, RF eller NMR eller vilka andra bokstavskombinationer de nu än gömmer sig bakom så håller man sig långt borta från dessa individer.

  Mvh
  Robert

   

  Blogger h bylund skrev... (07 juni, 2008 01:15) : 

  Jag kan förstå "nazzisternas" hat mot sveriges politik, och alla måste få säga sitt, men våld är fel sätt.
  Mvh
  Jag fick ej fira nationaldagen när jag gick i skolan pga "kan vara stötande"

   

  Anonymous Anonym skrev... (07 juni, 2008 08:41) : 

  Gott skrivet - myterna om den eftersatta "nationalismen" är många, vilket en del av kommentarerna skvallrar om. Du och Gudmundson gör åter ett gott dagsverke då ni inte skräder orden rörande denna mörka ringdans i Stockholm.

   

  Anonymous Anonym skrev... (08 juni, 2008 00:41) : 

  Jag tycker det är bra att några grupper står upp för dom nordeuropeiska folkens rätt att existera. Varför skall folkgrupper komma från andra sidan Jorden och tränga undan oss få som bor här?

   

  Blogger Jonas Morian skrev... (08 juni, 2008 10:06) : 

  Martin, tack detsamma!

  Joop, det var inte några särskilt insiktsfulla kommentarer som tagits bort. Men det hade förstås varit smakfullt om de som skrev det hade vågat underteckna med något som åtminstone liknade namn.

  H Bylund, det som uttrycktes från de skanderande demonstranterna var knappast "hat mot Sveriges politik", om nu inte "Hell seger" och "Adolf Hitler" räknas dit.

  H Palm, tack!

  Niklas, seriöst - hur "undanträngda" har de "nordeuropeiska folken" egentligen blivit? Paranoia är ingen bra grund att bygga politiskt engagemang på.

   

  Blogger Jonas Morian skrev... (08 juni, 2008 10:09) : 

  Robert, jag vet inte på vilka grunder polisen grep demonstranter. Det jag bevittnade - oprovocerat våld mot tysta åskådare och Hitlerhälsningar - är dock så vitt jag vet olagligt i Sverige. Och den tjurrusning som skedde mot den grupp jag stod i var då definitivt inte motiverad av att vi "kastat in projektiler eller aktivt försökt störa demonstrationen".

   

  Anonymous Anonym skrev... (08 juni, 2008 11:05) : 

  Okej, om det nu är så extremt viktigt för dig att jag ska skriva ner mitt namn för att det ska tillåtas vara kvar bland dina kommentarer, så får det så bli.

  Wow, jag heter Linda, säger det dig någonting? Jag menar, det finns ändå 46 388 personer i Sverige med samma namn. Men jovisst, om detta nu betyder så mycket för dig så kan jag väl skriva ner det.

  Vidare till de kommentarer som tagist bort, mina kommentarer då alltså.

  I den första kommentaren skriver jag något snarlikt detta:

  "Varför skriver du inte att det är MOTDEMONSTRANTERNA som kastar rökfacklor och andra projektiler mot demonstranterna?

  Vart var du när en äldre herre, runt 70-årsåldern, får en burk fylld med läsk, eller annan vätska i, kastad på sig?

  Vart var du när en yngre kvinna fick en bengalisk eld kastad på sig?

  Rökbomber, smällare, glasflaskor och andra projektiler kastades stup i kvarten mot demonstrationståget.

  Jag var då inte en av dem som surmulet gick i tåget. Jag kastade slängkyssar och leenden till åskådare och motdemonstranter.

  Jag ska däremot vara bättre än du, jag kan ge en stor eloge till de motdemonstranter som fredligt demonstrerade mot nationaldagsfirarna. Jag är inte heller något större fan av bråkiga demonstrationer, fyllda med slagsmål och glåpord skrikandes. Nej, mycket hellre en fredlig demonstration."

  Jag måste säga det att den större delen av nationaldagens uppståndelse var från motdemonstranternas sida. De med giltigt demonstrationstillstånd från polisen, hade noga visiterats INNAN demonstrationen. Varvid det nästintill omöjliggjort attacker av detta slag som omnämns i tidningar som vill få det att verka som att det är "de-hemska-barnätande-nazisterna" som stått för denna uppståndelse. Gudskelov har vi ett nyhetsmedium som visar dagens händelser utifrån ett annat perspektiv, http://info14.com, så vi kan skaffa oss ett eget. Film ifrån nationaldagen finns nu upplagd.

  Jag ber om ursäkt för den långa kommentaren, det hade varit mindre jobbigt att läsa om den ursprungliga kommentaren fått vara kvar. Nu vill inte bloggaren att kommentarer ska skrivas anonymt, så jag var tvungen att skriva om allt. Hoppas ni har överseende med detta.

   

  Blogger Jonas Morian skrev... (08 juni, 2008 11:37) : 

  Linda, tack för att du presenterar dig. Och nej, ditt namn säger egentligen inte så mycket. Du kan naturligtvis i princip presentera dig som vad som helst som låter som ett namn. Min poäng med att kräva att de som kommenterar här presenterar sig är att jag är fullständigt öppen med min identitet. Normalt hyfs är därför att själv stå för vad vill säga genom att åtminstone uppge sitt namn. Detta framgår tydligt av de kommentarsregler som finns att läsa här på bloggen.

  För övrigt skrev jag uttryckligen om åskådare som buade och skanderade, samt rökfacklor och vattenflaskor flög genom luften. Jag skrev om det jag såg - och jag gör inte anspråk på att sitta inne med hela sanningen.

  Däremot så var anfallet på den grupp jag befann mig i, där Per Gudmundson blev knuffad i bröstet och en gemensam vän blev skallad, fullständigt oprovocerat. Flera av oss bar presskort väl synliga och hade vare sig skrikit, kastat saker eller ens pekat finger åt demonstrationståget.

  Inget av detta framkommer av Info 14:s tillrättalagda reportage och propagandafilm.

   

  Anonymous Anonym skrev... (08 juni, 2008 12:34) : 

  Det jag skrev i den tidigare kommentaren var "Gudskelov har vi ett nyhetsmedium som visar dagens händelser utifrån ett annat perspektiv, http://info14.com, så vi kan skaffa oss ett eget." det inte menat som att info14 är den enda sanna utan vinklingar. En nyhet vilken inte är vinklad är nog väldigt svårfunnen.

  Det jag menade var att det nu finns två olika perpektiv på händelserna, vilket gör det lättare, för personer som inte var där överhuvudtaget, att skaffa sig en egen uppfattning över det hela.

  Jag har min egen uppfattning, liksom du har din. Jag förstår SMR:s utfall ur ledet, även om jag inte förstår att de gav sig på oskyldiga, om så nu var fallet. Jag befann mig en bra bit ifrån SMR, och då eftersom jag inte såg händelsen har jag svårt att skaffa mig en egen uppfattning om hur det exakt var. Däremot kan jag skaffa mig en uppfattning utifrån det jag hört från olika håll. Jag såg när personer SMR sprang fram till fronten av ledet, vilket även delar ur NSF gjorde, för att förhindra de motdemonstranter som var riktigt hotfulla där. Det såg jag med egna ögon då jag bara var några meter från denna händelse. Det var vid detta tillfälle flaskor och flertalet rökbomber kastades mot tåget, och även strax innan demonstrationen stod stilla i 20 min. Just det, tack vare den oordning motdemonstranterna skapat.

  SMR betedde sig även väldigt ovårdat när de under demonstrationens gång (trots påbud om att sådant inte fick förekomma) skriker ut slagord så som; "Adolf Hitler" (vilket enligt annan källa enbart pågick max 30 sekunder), "Döda, döda, döda", "vit revolution, utan pardon" och "Hell Seger". Det håller nog de flesta vilka deltog i demonstrationen med om. Men att de gick till motangrepp när projektiler kastades, det kan jag bara ge dessa personer ett tack för. Då polisen inte gjorde sitt jobb att hålla dessa aggressiva och våldsamma motdemonstranter ifrån oss, så måste självklart någon annan göra det då det annars utgör en stor säkerhetsrisk för deltagarna. Att sedan oskyldiga åskådare och motdemonstranter fick ta del av nationalisternas motangrepp är väldigt beklagligt. Men det kan förhindras, om polisen gör sitt jobb.

   

  Blogger Jonas Morian skrev... (08 juni, 2008 12:52) : 

  Linda, uppenbarligen såg vi olika saker. De angrepp från motdemonstranter som du vittnar om, och som även beskrivs av Info 14 och andra källor, ska ha ägt rum dels när demonstrationståget svängt in på Artellerigatan och dels senare på Valhallavägen. Men den situation som jag, Per Gudmundson och DN:s Anne Lindén beskriver skedde redan på Karlavägen/Skepargatan. Där fanns inga AFA- eller andra aktivister som kastade föremål eller på annat sätt angrep ert demonstrationståg. Sedan kan man förstås stämpla oss som synnerligen opålitliga vittnen; en del av ZOG. Var och en får självklart dra sina egna slutsatser.

   

  Blogger Martin Tunström skrev... (08 juni, 2008 13:54) : 

  Sedan skall noteras att anfall är inte självförsvar. (Vilket hade varit förståligt) Vi skall inte ha några paramilitära grupperingar i Sverige (exlu. polis).

   

  Anonymous Anonym skrev... (08 juni, 2008 16:34) : 

  Jag vill inte försvara nazisterna, men varför skrika "inga nazister på våra gator" eller bua? Gatorna tillhör väl alla, oavsett politiskt ställningstagande, och det kan knappast anses som underligt om nazisterna har bistra miner ifall man buar åt dem, eller hur?

   

  Anonymous Anonym skrev... (09 juni, 2008 18:04) : 

  Niklas, seriöst - hur "undanträngda" har de "nordeuropeiska folken" egentligen blivit? Paranoia är ingen bra grund att bygga politiskt engagemang på.

  Se på Sverige, med fortsatt hög invandring och högre nativitet bland invandrarna så kommer etniska svenskar snart vara en minoritet.

  Samma situation finns i många europeiska länder. Många av de nordeuropeiska folken håller på att bytas ut mot folkgrupper som stammar från andra platser.

  Hur kan det vara rättvisa att folkgrupper som redan fyller länder och stora geografiska områden skall komma hit och även ta över de områden de folkgrupper som finns här lever på?

  Japan åt japanerna & Sverige åt svenskarna = rasism, nazism etc.

  Men

  Japan åt japanerna & Sverige åt japanerna = tolerans, mångkultur

  Hur kan det stämma? Hur kan det vara mångkultur och mångfald när kulturer och folkgrupper som frodas i sina hemländer även skall ta över andra kulturers och folkgruppers områden?

  Japanerna har redan ett land med japansk kultur fyllt av etniska japaner. Skall de även då få Sverige som land och fylla Sverige med japansk kultur och etniska japaner? Men svensk kultur och de etniska svenskarna då, skall inte de få finnas någonstans?

   

  Blogger Jonas Morian skrev... (09 juni, 2008 21:29) : 

  Niklas, vi lär aldrig bli överens - inte minst på grund av att vi har helt olika syn på vad "Sverige" och "svenskarna" är. I mina ögon är "Sverige" en politiskt administrativ enhet som geografiskt placerats någonstans emellan de politiskt administrativa enheterna "Norge", "Danmark" och "Finland". "Svenskar" är de människor som anses skattepliktiga och har rösträtt i den politiskt administrativa enheten "Sverige". Kulturellt så har vi i "Sverige" arv från lite varstans, och det verkar funka rätt bra.

   

  Anonymous Anonym skrev... (09 juni, 2008 21:59) : 

  Jaha så etniska svenskar finns inte? Samer, romer och diverse andra minoriteter har ju självklart rätt att vilja bevara sin unika grupp och kultur. Men det gäller tydligen inte svenskarna.

  Finns aboriginerna enligt dig? Finns indianerna i USA? Har deras kultur eller folkgrupp något egenvärde? Vore det fel av dem att vilja bevara sin unika kultur, sitt arv och sin identitet som folk?

   

  Blogger Jonas Morian skrev... (09 juni, 2008 22:15) : 

  Niklas, jag är alltså av den övertygelsen att vi människor (=individer) mår bäst bäst av att definiera oss själva. Din och min uppfattning om att vara "svensk" skiljer sig uppenbarligen. Likadant är det förstås för "samer", "romer", "aboriginer", "indianer" och vilken valfri grupp du vill.

   

  Anonymous Anonym skrev... (11 juni, 2008 01:10) : 

  Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

   

  Anonymous Anonym skrev... (11 juni, 2008 19:42) : 

  Attacken på Karlavägen som jag tror du syftar på hade ju sin grund i att några personer av utländsk härkomst skrek väldigt obscena saker och kastade en PET flaska mot tåget. Med tanke på att Motståndsrörelsen har nolltolerans så måste de agera mot sådana saker eftersom polisen inte gör det. Om någon vilt viftande galning som ser ut att slåss hamnar i vägen är detta beklagligt. Men de som du ska tacka för att din kompis blev skallad är polisen, hade de gjort sitt jobb hade demonstranterna inte behövt ta saken i egna händer.

  Men nu till den egentliga frågan. Tycker du inte det är konstigt att polisen går in och griper hundra personer för hets mot minoritetsgrupp, samtidigt som de bara avlägsnar personer som har kastat in nödraketer och andra farliga projektiler rakt in i en folkmassa?

  "Hitlerhälsningar - är dock så vitt jag vet olagligt i Sverige."

  Ja det är olagligt att öppet hylla 1 död ledare för 1 specifik nation.
  Men vad jag har förstått är det även olagligt att kasta in farliga föremål mot en folkmassa, men det är klart jag kan ju ha fel.

  Mvh
  Robert

   

  Blogger Jonas Morian skrev... (11 juni, 2008 21:05) : 

  Robert, du slår in öppna dörrar. Jag har upprepade gånger skrivit att jag såg rökfacklor och vattenflaskor kastas mot demonstrationståget. Detta är absolut inget jag försvarar. Det ger dock inte några demonstranter någon som helst rätt att attackera oskyldiga åskådare, vilket var det de gjorde. Ingen i vårt sällskap kunde rimligen beskrivas som "någon vilt viftande galning som ser ut att slåss". De enda som viftade vilt och betedde sig som galningar i det läget var demonstranterna som bröt polisavspärrningarna.

  Vad gäller din fråga så är svaret att jo, det låter onekligen konstigt.

   

  Anonymous Anonym skrev... (12 juni, 2008 19:11) : 

  Hej Jonas.

  "Jag har upprepade gånger skrivit att jag såg rökfacklor och vattenflaskor kastas mot demonstrationståget."
  I svaret som du skrev till mig tidigare så skrev du "den tjurrusning som skedde mot den grupp jag stod i var då definitivt inte motiverad av att vi "kastat in projektiler eller aktivt försökt störa demonstrationen"."

  "Ingen i vårt sällskap kunde rimligen beskrivas som "någon vilt viftande galning som ser ut att slåss". "
  Hur som helst så kan jag säga att det såg annorlunda ut därifrån jag stod.

  "Vad gäller din fråga så är svaret att jo, det låter onekligen konstigt."
  Varför tror du att myndigheterna agerar så konstigt, kan det vara att de "konspirationstankarna" som nationella socialister haft faktiskt stämmer?

  Mvh
  Robert

   

  Blogger Jonas Morian skrev... (12 juni, 2008 19:51) : 

  Robert, det här blir det sista jag skriver i den här tråden:

  Som jag redan skrivit så ska de angrepp från motdemonstranter som du beskriver ha ägt rum dels när demonstrationståget svängt in på Artellerigatan och dels senare på Valhallavägen. Men den situation som jag, Per Gudmundson och DN:s Anne Lindén beskriver skedde redan på Karlavägen/Skeppargatan. Där vi stod fanns inga AFA- eller andra aktivister som kastade föremål eller på annat sätt angrep ert demonstrationståg.

   

  kommentera