Sosse
S-bloggar
RSS 1.0
RSS 2.0
Atomflöde
Prenumerera med Bloglines
Nyligen
Intressant
Pinga Frisim
Blogarama - The Blog Directory
Bloggtoppen.se
Spam Poison
Stoppa spammarna!
Creeper
Bloggparaden
Bloggportalen

Powered by Blogger

eXTReMe Tracker

Här bloggar Jonas Morian om politik, medier och samhällsfrågor. Publicering på bloggen sker med journalistiskt ändamål i enlighet med SFS 1998:204.

  Anonyma kommentarer accepteras inte. Stå för dina åsikter med ditt eget namn. Läs mer!

  www.flickr.com
  This is a Flickr badge showing public photos from PromeMorian. Make your own badge here.

  söndag, juni 08, 2008

  Öppna riksdagens portar!

  Svenska Dagbladet uppmärksammar i dag (ej på nätet) hur personvalssystemet i Sverige skulle kunna vitaliseras och få en reell betydelse om dagens spärrar (i dag 8 procent) tas bort. Detta diskuteras nu i grundlagsutredningen.

  Skulle så bli fallet så blir det betydligt lättare än i dag för väljarnas vilja om vilka som ska representera dem i Sveriges riksdag att få genomslag. Jag tycker inte att det är rimligt att partierna ska ha ensamrätt på att avgöra personsammansättningen i landets högsta beslutande organ – åtminstone inte om man anser att de folkvalda faktiskt har ett personligt ansvar för hur de sköter sitt uppdrag.

  Alternativet är att drastiskt minska antalet ledamöter i riksdagen. Om alla ledamöter i vardera parti ändå bara ska rösta enligt partilinjen så kan ju lika gärna riksdagen utgöras av lika många ledamöter som invalda partier, med ett röstantal proportionerligt mot det mandat väljarna gett dem.

  Det är dags att inse att det personvalssystem vi nu har i Sverige är rumphugget av kompromisser som gjort det svårt för väljarnas preferenser att få ett reellt genomslag. En radikal och bra lösning vore att slopa dagens spärrar, men att de röstsedlar som saknar personvalskryss ska betraktas som en röst på respektive partis rangordning av riksdagskandidater.

  I SvD uppges det fortfarande vara oklart hur socialdemokraterna ställer sig till idén, men signalerna från partisekreterare Marita Ulvskog har tidigare tytt på en stor skepsis mot personval.

  Andra skriver intressant om , , .


  Kommentarer om "Öppna riksdagens portar!"

   

  Blogger Unknown skrev... (08 juni, 2008 16:09) : 

  Det är väl helt och fullt ut tokklart att varje partiledning är skeptisk, just dessa cirklar har ju i praktiken all politisk makt och tjänar inte själva på att släppa den.

  Vidare bör ju de partiledningar som tycker att begränsningar av politikermakten = begräsning av demokratin = begränsning av Allt Gott vara mest skeptiska. Så motståndet är som väntat hårdare på vänsterkanten.

  Däremot är skepsisen monumental även bland högerpartiernas partitoppar, intresset ljuger icke.

  De som verkligen propagerar för en bättre ordning slås ned får höra vänsterns argument av typen "det blir monopolgubbar i stormhatt på listorna som duperar medborgarna till att stödja kapitalet"

  ***

  Jag gillar ditt förslag om att slopa spärrar, men ändå behålla den odemokratiska rangordningen. Det kan ju åtminstone vara genomförbart med tanke på det moment 22 som råder.

   

  Anonymous Anonym skrev... (08 juni, 2008 16:18) : 

  Personval leder väl huvudsakligen till att en massa jingoister och populister kommer in? Erfarenheterna är inget bra hittills, speciellt inte till EU-valet.

  Jag vet att du ställde upp som person senast och jag hade iofs gärna sett att du blivit invald. Men du får nog klä av dig i någon dokusåpa i TV om det skall lyckas. Eller öppna en salladsbar kanske. ;-)

   

  kommentera