Sosse
S-bloggar
RSS 1.0
RSS 2.0
Atomflöde
Prenumerera med Bloglines
Nyligen
Intressant
Pinga Frisim
Blogarama - The Blog Directory
Bloggtoppen.se
Spam Poison
Stoppa spammarna!
Creeper
Bloggparaden
Bloggportalen

Powered by Blogger

eXTReMe Tracker

Här bloggar Jonas Morian om politik, medier och samhällsfrågor. Publicering på bloggen sker med journalistiskt ändamål i enlighet med SFS 1998:204.

  Anonyma kommentarer accepteras inte. Stå för dina åsikter med ditt eget namn. Läs mer!

  www.flickr.com
  This is a Flickr badge showing public photos from PromeMorian. Make your own badge here.

  fredag, juni 13, 2008

  Regeringen krävs på 6 miljoner kronor

  För socialdemokratiska kommun- och landstingsledningar innebär det faktum att vi har en borgerlig regering en ständig anpassning till de yttre förutsättningar som skapas genom riksdagens beslut, beslut vilka inte sällan går stick i stäv med den röda kommun- och landstingssektorn egna ambitioner och strävanden.

  I många fall uppskattas konsekvenserna av den borgerliga regeringens beslut, med socialdemokratiska mått mätt, bli så allvarliga för den kommunala/regionala verksamheten att man väljer att försöka kompensera besluten via lokalpolitiska ansträngningar. Det finns emellertid givetvis gränser för vad man med en kommunal eller regional budget klarar av att kompensera utan att den ordinarie verksamheten drabbas allt för hårt.

  Nedskärningarna i den kommunala vuxenutbildningen är ett tydligt exempel på en av många frågor där röda och blå ambitioner skiljer sig markant från varandra och där effekterna av ett blått beslut på nationell nivå inte faller socialdemokratiska kommunpolitiker särskilt väl i smaken. Ett annat exempel är den nya tandvårdsreformen som nu ska införas på rekordkort tid efter beslut av en majoritet i Sveriges riksdag, något som retat upp den socialdemokratiska landstingsmajoriteten i Örebro län. Det nationella kravet på det snabba införandet medför att hela verksamheten inom folktandvården i Örebro måste stängas för att personalen på kort tid ska kunna få utbildning om den nya referensprislistan som tandvårdsreformen medför. Stängningen beräknas enligt landstingets egna kalkyleringar kosta ca 6 miljoner kronor i uteblivna intäkter och sätter därmed givetvis såväl den direkt berörda verksamheten som andra regionala verksamheter i ett mycket besvärligt läge, något som den socialdemokratiska landstingsmajoriteten dock har för avsikt att försöka kompensera - men inte med egna medel.

  I ett brev till socialminister Göran Hägglund (kd) skriver landstingsstyrelsens politiskt innovativa ordförande Marie-Louise Forsberg-Fransson (s) att:

  ”Dessa merkostnader härrör från beslut tagna av Sveriges riksdag och då anser vi att staten bör stå för eventuella merkostnader.”

  Med anledning av detta har således också Örebros röda landstingsmajoritet fakturerat regeringen och inom 30 dagar vill Forsberg-Fransson att Hägglund sätter in 6 miljoner kronor på landstingskontot. Huruvida utebliven betalning kommer att beivras framgår emellertid inte av fakturan.

  Den nya tandvårdsreformen införs den 1 juli, det lär bli en dyr historia för många landst… jag menar socialministern.


  Andra skriver intressant om , , .


  Kommentarer om "Regeringen krävs på 6 miljoner kronor"

   

  Blogger Robert Nordman skrev... (13 juni, 2008 09:31) : 

  Jag kan nästan se svaret framför mig - om Göran nu skulle vilja vara ärlig, vill säga. Lite såhär:
  "Tack för ditt brev!
  De reformer som infördes under förra regeringen, såsom maxtaxa och den vårdgaranti som endast var ord på ett papper, var underfinansierade till tonen av miljardbelopp. Detsamma gäller deras förslag till reform inom tandvården. Låt oss därför göra en deal: Om du går ut och kräver att representanter för förra regeringen går ut och officiellt ber om ursäkt för denna underfinansiering samt att de för in detta underskott i sin skuggbudget, samt att de då också gör det, så ska vi nog kunna komma överens om de sex miljonerna."

   

  Blogger Johan Hedin skrev... (13 juni, 2008 11:41) : 

  Det här måste väl vara ett skämt? Hur kan man vara så korkad eller taskigt planerad att man stänger hela fabriken för utbildning om en prislista?

  Kan någon föreställa sig detta hända inom privat företagande? Dvs när det är ens egna 6 miljoner som går förlorade tack vare usel planering? "Hej. Vi stänger hela fabriken, går med brakförlust för våra ägare och totalsabbar servicen för våra kunder... sedan skyller vi allt på regeringen!"
  Knappast va?

   

  Anonymous Anonym skrev... (13 juni, 2008 12:21) : 

  Tänk om alla ICA-handlare behövde stänga ned hela sin verksamhet flera dagar varje gång priset på en limpa bröd skulle justeras.

  Jesus. Man vet knappt om man ska skratta eller gråta.

   

  Blogger Fredrik Pettersson skrev... (13 juni, 2008 12:27) : 

  Robert Nordman,

  Det var en mycket kvalificerad gissning. Får jag ta del av Hägglunds brevsvar så lovar jag att publicera det i sin helhet här på bloggen, så slipper vi spekulera.

   

  Blogger Fredrik Pettersson skrev... (13 juni, 2008 12:31) : 

  Johan Hedin,

  Jag ger dig rätt i att planeringen är under all kritik, men jag vill nog vidhålla att det är just regeringen som bär ansvar för den ”taskiga planeringen”. Sveriges landsting och regioner måste ha beredskap att tillämpa den nya reformen från och med den 1 juli vilket tvingar till mer eller mindre panikartade åtgärder på regionalnivå.

   

  Blogger Fredrik Pettersson skrev... (13 juni, 2008 12:36) : 

  Joe,
  Jag skulle tippa på att Örebro läns landsting har en budget på en bra bit över 10 miljarder kronor – det är inte så många ICA-handlare som har en sådan budget med motsvarande organisation att hantera. Kort sagt, jag anser nog inte att din jämförelse är riktigt relevant i sammanhanget.

   

  Anonymous Anonym skrev... (13 juni, 2008 16:50) : 

  Vad lamt. Hur många miljader såg den förra regeringen till att stjäla från Stockholm i form av den sk utjämningskatten?

   

  Blogger Fredrik Pettersson skrev... (13 juni, 2008 17:39) : 

  Gunnar,

  Ska nuvarande och kommande regeringars beslut således inte kunna kritiseras av kommunala och regionala företrädare med hänvisning till att föregående regeringars beslut också de medfört kostnader för kommun- och landstingssektorn?

  Hur många risiga beslut ska man isf ursäkta nuvarande regering för med hänvisning till föregående regeringars beslut?

   

  kommentera