Sosse
S-bloggar
RSS 1.0
RSS 2.0
Atomflöde
Prenumerera med Bloglines
Nyligen
Intressant
Pinga Frisim
Blogarama - The Blog Directory
Bloggtoppen.se
Spam Poison
Stoppa spammarna!
Creeper
Bloggparaden
Bloggportalen

Powered by Blogger

eXTReMe Tracker

Här bloggar Jonas Morian om politik, medier och samhällsfrågor. Publicering på bloggen sker med journalistiskt ändamål i enlighet med SFS 1998:204.

  Anonyma kommentarer accepteras inte. Stå för dina åsikter med ditt eget namn. Läs mer!

  www.flickr.com
  This is a Flickr badge showing public photos from PromeMorian. Make your own badge here.

  måndag, juni 16, 2008

  Sd tjänar på svag opposition.

  Få har nog missat Sverigedemokraternas framgång i senaste Sifo-mätningen. För den som ändå har missat det visar den Sifo-mätning som presenterades för någon dag sedan att Sverigedemokraterna, om det var val idag, skulle komma in i Riksdagen.

  Nu är det förstås så att det troligen inte är riktigt sant. Skulle det vara val idag skulle vi ha månader av valkampanjer och röstfiskande bakom oss och situationen skulle troligen se helt annorlunda ut. Det innebär dock inte att siffrorna inte är oroväckande.

  Sverigedemokraterna är, utan tvekan, på framfart.

  Socialdemokraternas partisekreterare Marita Ulvskog (som för i övrigt höll ett mycket välkommet och bra tal under S-studenters kongress) säger i SvD att det faktum att Sd på allvar syns i opinionsmätningarna är en verklighet vi måste förhålla oss till. "Vi kommer att göra vad vi kan för att övertyga deras väljare att rösta på ett annat parti", säger Ulvskog.

  Jag hoppas att det stämmer, för socialdemokratin har ett särskilt ansvar för Sd:s framgångar.

  Jag tror inte att svenskar främst röstar på Sd för att de är invandrarfientliga. Jag är helt säker på att svenskar inte röstar på Sd för att invandringen är ett stort problem (eftersom den inte är det). Jag tror att svenskar väljer Sd för att de är missnöjda med regeringen och för att det i allt för hög grad saknas tydlig oppositionspolitik från s, v och mp.

  Regeringen för den politik de för, och kommer troligen och förhoppningsvis att fortsätta tappa väljare. Då är det vår uppgift att se till att dessa väljare inte går till Sd utan till vänsterblocket. Det gör vi inte genom att ge efter för den rektionära och invandrarfientliga politik som Sd för, utan genom att själva formulera ett tydligt alternativ till den nuvarande politiken. Ett tydligt alternativ, åt vänster.

  I övrigt:
  Idag är det måndag. I morgon är det tisdag. På onsdag röstar Sverige om FRA-lagen. Märkligt och läskigt att dagen snart är här.

  Andra skriver intressant om , , .


  Kommentarer om "Sd tjänar på svag opposition."

   

  Blogger Roger Svensson skrev... (16 juni, 2008 14:41) : 

  Ett faktum är att SD alltid underskattas i opinionsundersökningar jämfört med deras valresultat om vilket Expos Richard Slätt skrivit:
  "När det gäller opinionsundersökningar och sverigedemokraterna så har jag sagt det väldigt många gånger, sverigedemokraterna underskattas alltid på grund av flera faktorer. Dels så finns inte sverigedemokraterna med som alternativ när den uppringde ska ta ställning till vilket parti de skulle rösta på om det var val i dag. Den uppringde måste uppge sverigedemokraterna på eget initiativ. Den andra delen är att en del skäms för att säga att de ska rösta på sverigedemokraterna. Den sistnämnda faktorn tror jag har minskat de senaste fyra åren."
  Länk
  Tittar man på SVT:s VALU-undersökning i samband med valet 2006, som var väldigt träffsäker när det gällde riksdagspartierna, så fick SD där ~1,9% men i valet fick de ~2,9%. Skall man få en mer rättvisande bild av opinionsläget så är det nog klokt att multiplicera SD:s opinionssiffror med ca. 1,5.

  Man kan nog med fog anta att en huvudanledning för de som röstar på SD är att man är missnöjd med dagens migrationspolitik. Här råder ett rejält demokratiskt underskott i Sverige. Enl. SOM-institutets undersökningar så tycker ~50% av befolkningen att det är ett ”bra förslag ta emot färre flyktingar” mot ungefär 25% som tycker det är ett ”dåligt förslag”. Cirka 80% tycker att ”invandrarpolitiken bör hjälpa flyktingar och invandrare att anpassa sig till svensk kultur och tradition” istället för ”invandrarpolitiken bör hjälpa flyktingar och invandrare att bevara sin nationella kultur och tradition”, dvs. mer assimilationspolitik än ”mångkultur”.
  Länk
  Den stora andel av befolkning som önskar en mer restriktiv invandringspolitik och assimilation av invandrare har ju hittills inget politiskt parti i riksdagen som företräder dem.

  Vad menar Ulvskog med "Vi kommer att göra vad vi kan för att övertyga deras väljare att rösta på ett annat parti"? Det är väl hennes uppgift att övertyga folk att rösta på sossarna, inte på något "annat parti" än SD. Att sticka huvudet i sanden och inte låtsas om de stora problem som vår nuvarande migrationspolitik medför lär bara gynna SD. Vrålar man dessutom ”främlingsfientlig” till alla som vågar yppa att de önskar en mer restriktiv invandringspolitik och vill ha assimilation framför ”mångkultur” så lär det också gynna SD …

   

  Blogger Catti Ullström skrev... (16 juni, 2008 15:14) : 

  Det är klart att det är alla demokraters uppgift att få väljare att inte rösta på Sd. Och jag håller fast vid att folk röstar på Sd av andra skäl än invandring, att det handlar om missnöje med inte bara regeringen utan politiken i stort.

  Vill bara poängtera att jag absolut inte undervärderar Sd, jag tror mycket väl att de kan komma in i RD 2010 och att de kan få mer än i den undersökning jag refererar i. Jag ogillar bara utrycket "om vi röstat idag" eftersom det sättet att resonera underskattar valkampanjernas betydelse.

  //Catti

   

  Anonymous Anonym skrev... (16 juni, 2008 18:07) : 

  "Nu är det förstås så att det troligen inte är riktigt sant. Skulle det vara val idag skulle vi ha månader av valkampanjer och röstfiskande bakom oss och situationen skulle troligen se helt annorlunda ut. Det innebär dock inte att siffrorna inte är oroväckande."

  Det är riktigt att det inte är "riktigt sant". Faktum är att Sverigedemokraterna växer betydligt i valrörelserna - ja, rent av fördubblar sig. Men det är klart att för en antidemokrat som dig att det är "oroväckande".

  "Jag hoppas att det stämmer, för socialdemokratin har ett särskilt ansvar för Sd:s framgångar."

  Samtliga riksdagspartier (http://www.riksdagspartiet.se) har "ett särskilt ansvar", vad nu det innebär, för sd:s framgångar.

  "Jag tror inte att svenskar främst röstar på Sd för att de är invandrarfientliga."

  Självklart inte. Varken sd är eller dess väljare är "invandrarfientliga". De är invandringskritiska. Sd har ju en betydande andel väljare och politiker med invandrabakgrund:

  http://gruegranskar.blogspot.com/2008/01/sd-ett-parti-fr-invandrare.html

  "Jag är helt säker på att svenskar inte röstar på Sd för att invandringen är ett stort problem (eftersom den inte är det)."

  Är inte invandringen ett stort problem? I vilken värld lever du?! Sverige tar emot flest invandrare per capita i hela västvärlden och flest invandrare per antal i Europa. I början av 1990-talet fanns endast några få moskéer och få segregerade förorter. Idag finns det över 150 sådana förorter, och det byggs ständigt nya moskéer. En väldigt stor andel står utanför arbetsmarknaden eftersom det helt enkelt saknas jobbtillfällen och de har dåliga svenskkunskaper. Islamiseringen av Sverige fortgår ständigt. Brottsligheten skjuter i taket. Det är större risk att rånas i Malmö än i New York. Invandrare är kraftigt överrepresenterade i så gott som all brottslighet, särskilt grov sådan, och detta oavsett socioekonomisk status. Det beror på kulturella skillnader. Som sagt: I vilken värld lever du?

  "Jag tror att svenskar väljer Sd för att de är missnöjda med regeringen och för att det i allt för hög grad saknas tydlig oppositionspolitik från s, v och mp."

  Det är vänsterkartellen som står bakom en stor del av den ansvarslösa, kravlösa, huvudlösa och världsunika invandringspolitik som Sverigedemokraterna har idag. Det är liksom de som har skapat det. Det var Olof Palme som såg till att göra Sverige mångkulturellt. Dessutom tar sd väljare från alla partier.

  "Det är klart att det är alla demokraters uppgift att få väljare att inte rösta på Sd."

  Vilket skitsnack. Varför ska "demokrater", vad nu det är, inte rösta på sd? FATTA ATT DET ÄR DU SOM ÄR ANTIDEMOKRATEN!

   

  kommentera