Sosse
S-bloggar
RSS 1.0
RSS 2.0
Atomflöde
Prenumerera med Bloglines
Nyligen
Intressant
Pinga Frisim
Blogarama - The Blog Directory
Bloggtoppen.se
Spam Poison
Stoppa spammarna!
Creeper
Bloggparaden
Bloggportalen

Powered by Blogger

eXTReMe Tracker

Här bloggar Jonas Morian om politik, medier och samhällsfrågor. Publicering på bloggen sker med journalistiskt ändamål i enlighet med SFS 1998:204.

  Anonyma kommentarer accepteras inte. Stå för dina åsikter med ditt eget namn. Läs mer!

  www.flickr.com
  This is a Flickr badge showing public photos from PromeMorian. Make your own badge here.

  söndag, augusti 10, 2008

  Reinfeldt pratar väder

  Såväl statsminister Fredrik Reinfeldt som oppositionsledare Mona Sahlin tog i sina respektive sommartal i går upp Sveriges ekonomiska läge och vad man vill göra för att få fler människor i arbete.

  Häromdagen varnade finansminister Anders Borg för att den svenska tillväxten blir betydligt lägre i år och nästa år. Han beskrev det som att ”Ett regnoväder har dragit in över svensk ekonomi”. Borg fick i går stöd för sina meteorologiska iakttagelser av sin chef som sade sig ha tänkt inleda sitt tal med att säga ”Mörka moln drar in över drar in över svensk ekonomi”, och göra en parallell med det förväntat dåliga vädret.

  Och att ekonomin är på väg åt fel håll kommer det alltfler indikationer på. Siffror från SCB visar att inflationen nu är upp i 4,4 procent på årsbasis. Det innebär att reallönerna sjunker eftersom inflationen är högre än de senaste löneavtalen.

  Regeringen påstår sig ändå vara väl rustad när förhandlingarna om nästa års budget nu inleds. Reinfeldt pratade sig i Vaxholm varm för moderaternas tre prioriterade paket: ett välfärdspaket, ett framtidspaket med pengar till forskning och infrastruktur, samt det aviserade jobbpaketet med ett tredje steg i jobbskatteavdraget. ”Det mest verkningsfulla sättet att få Sverige i arbete är att fortsätta att sänka inkomstskatterna”, förklarade statsministern, och upprepade sin ambition att 2009 genomföra en skattesänkning på totalt 15 miljarder kronor.

  Enligt Fredrik Reinfeldt så kommer den politiska kampen nu att handla om vilket av de politiska alternativen i Sverige som är mest trovärdigt att klara ekonomin och jobben när världskonjunkturen går neråt. Efter budgeten i september ska en moderat arbetsgrupp ledd av Anders Borg lägga fram nya idéer om jobbpolitiken. Och alliansen ska börja plocka fram nya gemensamma förslag till valrörelsen 2010.

  Mona Sahlin påminde å sin sida om att Borg nyligen sagt sig inte vara nämnvärt orolig över den ekonomiska utvecklingen. ”När han säger att han inte är orolig, då blir jag orolig”, kommenterade Sahlin och tillade att ”Det behöver inte gå så här dåligt för Sverige, för Sverige kan bättre”.

  Det senare var en blinkning till en tidigare socialdemokratisk slogan som senast användes 1994 under Ingvar Carlsson. Då hade vi också en borgerlig regering och den offentliga ekonomin var ett moras. Kanske får vi uppleva denna retorik återupplivad i den stundande valrörelsen?

  Det Sahlin framhöll i sitt tal var satsningar på forskning och utveckling, och aviserade en ny politik i höst för dem som i dag står längst från arbetsmarknaden. Hon kopplade också samman behovet av investeringar i FoU med klimatfrågan och konstaterade att med ny teknik kommer ny tillväxt och nya jobb. Politiken ska ge stöd åt människors vilja till en grön omställning (mer om detta i ett tidigare inlägg).

  Dagens Nyheters Henrik Brors kommentar är att både Fredrik Reinfeldt och Mona Sahlin strök sina åhörare medhårs i sina sommartal. ”Reinfeldt vill åter mobilisera de borgerliga kärnväljarna, medan Sahlins ambition är att vinna tillbaka de medelklassväljare partiet förlorade i förra valet” menar Brors. Aftonbladets Lena Mellin ansåg att Reinfeldts tal var väldigt inriktat på nästa val och att ”Den statsbudget som levereras nästa år kommer att vara väldigt inriktad på valvinnande frågor”.

  I höst kommer Reinfeldt och Sahlin att mötas i ett antal debatter som tar sin utgångspunkt i deras olika politik för ekonomi och jobb. Och som Brors konstaterar så talar det för att den politiska temperaturen nu skruvas upp.

  Andra skriver intressant om , , .


  Kommentarer om "Reinfeldt pratar väder"

   

  Blogger Rolf skrev... (11 augusti, 2008 07:28) : 

  Ett nytt skattepaket som sänker skatten för enbart de som har turen att ha ett jobb innebär ännu ett steg i segregations och utanförskapandet. De långtidsarbetslösa som ingen anställer får sin standard än lägre och kommer ett steg närmre socialbidragsnormen och förödmjukelsen av att leva på socialbidrag vilket är mer förödmjukande än att leva på a-kassan. Obs en annan grupp som undantas i levnadsstandarden är de sjuka även dessa undantas i skattesänkningen. Jag vet ej hur nästa val blir men ett samhälle där solidariteten med de sämst ställda blivit ett regeringsmantra blev populärt förra valet så nog kan denna politik vinna igen. Vi som vill ha en rättvis skattepolitik. Skatt efter bärkraft inte efter om en person lyckats i livet och är frisk och har arbete hånas som bakåtsträvare och ses ner på av dagens samhälle och nonchalanta politiker.

   

  kommentera