Sosse
S-bloggar
RSS 1.0
RSS 2.0
Atomflöde
Prenumerera med Bloglines
Nyligen
Intressant
Pinga Frisim
Blogarama - The Blog Directory
Bloggtoppen.se
Spam Poison
Stoppa spammarna!
Creeper
Bloggparaden
Bloggportalen

Powered by Blogger

eXTReMe Tracker

Här bloggar Jonas Morian om politik, medier och samhällsfrågor. Publicering på bloggen sker med journalistiskt ändamål i enlighet med SFS 1998:204.

  Anonyma kommentarer accepteras inte. Stå för dina åsikter med ditt eget namn. Läs mer!

  www.flickr.com
  This is a Flickr badge showing public photos from PromeMorian. Make your own badge here.

  lördag, september 27, 2008

  SSU och magstarka skämt

  För ett par veckor sedan förgiftades 145 anställda och besökare på Svenskt Näringslivs huvudkontor i Stockholm av den ovanliga bakterien shigella. Detta resulterade i notiser, men inte mycket mer.

  Det hela förändrades när säkerhetschefen på Svenskt Näringsliv fick veta att en det fanns en webbplats på internet där någon tagit på sig ansvaret för smittoutbrottet. Uppgiften lades ut först sedan TT gått ut med nyheten om smittan. Detta resulterade i att säkerhetspolisen kopplades in – att aktivt sprida smitta i syfte att skada en politisk motståndare är rimligen ett allvarligt brott.

  När det sedan framkom att SSU Stockholm gått ut med ett pressmeddelande där man skrev att man ”självklart inte [stödjer] sådana här metoder” – men samtidigt utlovade ”en bukett rosor till de som tar på sig ansvar för dådet”, då tog historien en helt ny vändning.

  TV4 slog i går upp pressmeddelandet, trots att det publicerats redan den 2 september, som en nyhet. SvD och DN följde snart efter.

  Mona Sahlin har tydligt tagit avstånd från det idiotiska pressmeddelandet. SSU Stockholm reagerar i stället med att överväga en PO-anmälan mot TV4.

  På sin privata blogg kommenterar ombudsmannen på SSU Stockholm, Josefin Deiving, uppgifterna i ”borgerlig media” och skriver att SSU Stockholm ”inte alls är terrorister eller ondsinta förespråkare för matförgiftning”. Tanken med pressmeddelandet sägs istället vara ”att synliggöra det absurda i den nutida medialogiken”.

  Deiving hänvisar till Noam Chomskys propagandamodell om att ”vänsterrörelser hotar genom sitt blotta varande och sin ideologiska grundsatts det kommersiella mediets varande”, och att det kommersiella mediet därför alltid kommer att gestalta vänsterrörelser ”som verklighetsfrämmande, extrema och irrationella”.

  Själv skulle jag vilja hävda att vänsterrörelser som beter sig verklighetsfrämmande, extrema och irrationella förtjänar att gestaltas som detta.

  Andra skriver intressant om , , .


  Kommentarer om "SSU och magstarka skämt"

   

  Blogger Peter A skrev... (27 september, 2008 12:28) : 

  Många socialdemokrater är betydligt radikalare än vad många tror. Spektrummet är brett. Många socialdemokrater drömmer om en annan socialdemokrati än den som handlar om att ge högre bidrag till medelklassen, en socialdemokrati som ligger närmare Olof Palmes politik, eller till och med vänster därom.

   

  Blogger Jonas Morian skrev... (27 september, 2008 12:55) : 

  Peter, så är det säkert. Problemet är att många av dem är ohistoriska och idealiserar tidigare s-profiler som Palme, och tillskriver dem en radikalare politisk linje än vad de i själva verket hade. När SSU Stockholms företrädare talar om traditionella konflikter mellan SAF/Svenskt Näringsliv och arbetarrörelsen så blundar man exempelvis för Saltsjöbadsavtalet.

   

  Anonymous Anonym skrev... (27 september, 2008 12:59) : 

  Ja saltsjöbadsavtalet ja. Det underbara som bakband arbetarrörelsens armar totalt och sålde ut vår strejkrätt för att lönen skulle betalas ut i tid, något som ändå ter sig rätt självklart. Det är inte SSU som gjort något fel, felet är LO:s sammanblandning med er sossar.

  SSU har dock gjort sin första roliga sak på hundra år och högermannen Morian tömmer spyhinken åt de stackars sjuka utsugarna på Näringsbristens hus.

  Patetiskt ta mig fan.

   

  Anonymous Anonym skrev... (27 september, 2008 13:52) : 

  Det är inte SSU som är ideotiskt utan den media som styr nyhetsflödet i Sverige och även i de flesta av andra länderna. Politik och krav på förbättringar gills inte men så fort något dumt påstås eller händer springer varje nyhetskanal för att vara först på plats. Detta är absurt och journalistiken har blivit en skandaljournalistik. Som journalist borde du själv förstå meningen med meddelandet och sluta stödja några som själva bidrar till arbetarnas illamående.

  Både pressmeddelandet som skrevs för länge sedan och Emma Linquist har tydligt förklarat SSU:s mening. Synd att socialdemokraternas mest lästa bloggare kramar högermedians absurditet så ömt.

   

  Blogger Jonas Morian skrev... (27 september, 2008 15:06) : 

  Nicklas, en grundkurs i valfritt SSU-distrikt kan nog förklara ett och annat om "LO:s sammanblandning" med oss sossar. Förhoppningsvis ger en sådan kurs också en något annan bild än din av Saltsjöbadsavtalet och dess betydelse för tillväxt, inflationsdämpning och lönebildning.

  Sedan undrar jag om du med "utsugarna på Näringsbristens hus" även avser restaurangpersonal, receptionister, konferensvärdar, tillfälliga besökare och anställda i de andra verksamheter utöver Svenskt Näringsliv som smittades.

  Sist men inte minst så tycker jag att det enda patetiska här är att du och andra missledda vägrar ta avstånd från idiotier bland vänsterfolk, dissar mig och andra sossar som faktiskt står upp för sans och vett i den politiska diskussionen - men som tiger när jag ägnar c:a 90 procent av mitt bloggande åt att ta avstånd från borgerlig politik.

  Reza, om nu SSU Stockholms pressmeddelande verkligen var avsett som "humor" så var det ett synnerligen misslyckat skämt. Faktum är att de borde veta bättre än att försöka sig på ironi i politiska sammanhang. Erfarenheterna visar att det är dömt att misslyckas.

  Man kan ha hur många synpunkter som helst på den mediala logiken, men vill man tas på allvar i samhällsdebatten så är det bara till att lära sig hur den logiken fungerar. Det går inte att köra på i sitt eget race och hoppas att det ska fungera.

   

  Anonymous Anonym skrev... (27 september, 2008 17:34) : 

  För en gångs skull gör SSU någonting som uppskattas. Vi hade det roligt i fikarummet och vi var knappast de enda.

  Svenskt Näringsliv fick vad de förtjänade, lägg ner moralpaniken. Så farligt var det ju inte.

   

  Anonymous Anonym skrev... (27 september, 2008 18:23) : 

  Giles, det kunde ha slutat mycket, mycket värre än det nu gjorde. Att ingen med nedsatt immunförsvar eller annan problembild insjuknade kan förrövarna nog tacka gud för. Annars kunde det vara ett mordfall som nu utreddes. Vilket kanske skulle passat Reza här ovan. han har ju för vana att på sin blogg önska livet ur politiska motståndare

  MVh Sven-Olof

   

  Anonymous Anonym skrev... (27 september, 2008 23:18) : 

  Pressmeddelandet i sig självt är kanske inte så upprörande, det är ju ganska uppenbart att det är ett skämt. Men det som pressmeddelandet tyder på är värre. Vill SSU Stockholm vara en politisk vänsterröst som man lyssnar på och som tas på allvar? Eller vill man vara några som de flesta bara skrattar och skakar på huvudet åt. Det verkar tyvärr vara den sistnämnda vägen man satsar på. Och det är jävligt sorgligt.

  Mats Erikson

   

  Anonymous Anonym skrev... (27 september, 2008 23:53) : 

  Minst lika illa är att det finns s-politiker på www.s-info.se som försvarar agerandet och i stället syller på media! Herregud, vad har ni för stollar inom s?! Det är tydligen SSU och dess anhang som de bogerliga har att hoppas på för att väljaropinionen skall vända...

  /Joakim

   

  Anonymous Anonym skrev... (28 september, 2008 17:29) : 

  Sven-Olof: Förutom att det är helt uppenbart att det inte rör sig om något attentat ö.h.t. Nyheten på Motkraft.net var ju ett solklart falsifarium och SÄPO är helt inkompetenta som faktiskt köper det.

  Joakim: Det är ju media som blåst upp det hela till helt absurda proportioner. Sorgligt att det är så oerhört lågt i tak i det här landet. Hur farligt var det? Det är ju sånt folk skämtar om i vartenda fikarum i det här landet.

  Politiken är ett rent spektakel...

   

  Blogger Emil skrev... (28 september, 2008 19:36) : 

  Giles, har det överhuvudtaget med saken att göra huruvida det var riktiga eller påhittade attentatsmän SSU hyllar? Jag fasthåller också att det är (och bör vara) en viss skillnad i vad man säger kompisar emellan i fikarummet och vad en politisk organisation skriver i sina pressmeddelanden.

   

  Anonymous Anonym skrev... (28 september, 2008 20:07) : 

  Jonas din argumentation om Saltsjöbadsavtalet håller inte.

  1. Det var inte så att vi kom överens. Saltsjöbadsavtalet var resultatet av 30 års strider mellan fackföreningsrörelsen och arbetsgivareföreningen. Vi kämpade oss till den punkten.

  2. Det finns en grundläggande konflikt mellan Svenskt Näringsliv och arbetarrörelsen. De vill köpa arbete till lägsta pris och de som arbetarrörelsen företräder vill sälja det högsta möjliga pris. Svenskt Näringsliv vill fortfarande inte skriva på vissa internationella konventioner om arbetsmiljö och välmående på arbete. Till exempel den nya ILO-listan som ger personer som är Isocynatskadade rätt till livränta.

  Sen kanske det är så att den "svenska modellen" lett till tillväxt, utslagning av företag som inte går runt, gett reallöneökningar osv. Men faktum är att när Svenskt Näringsliv inte ens kräver att deras medlemsföretag i deras medlemsorganisationer ska teckna kollektivavtal (SHR är en av få arbetsgivarorg. som kräver det av sina medlemmar) så har de visat hur högt de värderar den svenska modellen (dvs = 0).

  De är samma mörkermän nu som då. Sen tycker jag att de inte förtjänar magsjuka för det. Men ironin över att de som vill försämra mina rättigheter och min arbetsmiljö blir sjuka på sitt arbete går inte att på några sätt ifrån se.

   

  Anonymous Anonym skrev... (30 september, 2008 09:29) : 

  Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

   

  kommentera