Sosse
S-bloggar
RSS 1.0
RSS 2.0
Atomflöde
Prenumerera med Bloglines
Nyligen
Intressant
Pinga Frisim
Blogarama - The Blog Directory
Bloggtoppen.se
Spam Poison
Stoppa spammarna!
Creeper
Bloggparaden
Bloggportalen

Powered by Blogger

eXTReMe Tracker

Här bloggar Jonas Morian om politik, medier och samhällsfrågor. Publicering på bloggen sker med journalistiskt ändamål i enlighet med SFS 1998:204.

  Anonyma kommentarer accepteras inte. Stå för dina åsikter med ditt eget namn. Läs mer!

  www.flickr.com
  This is a Flickr badge showing public photos from PromeMorian. Make your own badge here.

  onsdag, mars 18, 2009

  Det blir jämt på valdagen

  I dag presenterar DN/Synovate en ny mätning av väljarnas inställning till partiledarna. Enligt denna så har förtroendet för Fredrik Reinfeldt stigit mot rekordnivåer, samtidigt som stödet för Mona Sahlin rasar – särskilt bland s-sympatisörer.

  Undersökningen gjordes 10-16 mars, alltså innan gårdagens tv-duell mellan de två huvudmotståndarna. Möjligen hade resultatet sett annorlunda ut om de tillfrågade även haft den bilden med sig. Debatten blev nämligen, åtminstone i mitt tycke, väldigt jämn. Sahlin öppnade framförallt starkare än på länge, även om Reinfeldt höll en hyfsat hög nivå under längre tid.

  Min invändning mot dem båda – vilket förvisso gäller väldigt många toppolitiker – är vad jag uppfattar som övertro på intränade fraser som när man hört dem ett par gånger bara låter som irriterande floskler. Jag efterlyser ett mer levande, spontant språk. Det skulle, om inte annat, överraska debattmotståndaren som rimligen förberett sig på vilka klyschor hans eller hennes opponent kommer att haspla ur sig.

  Hur som helst så var jag inte ensam om att tycka att gårdagens debatt blev jämn. SvD:s Per Gudmundson skriver exempelvis att Reinfeldt och Sahlin ”visade att det kommer att bli väldigt jämnt på valdagen”. Även på Expressens ledarblogg och ledarsida konstateras att det blev ”en oväntat jämn duell”.

  I DN pekar dock Malin Siwe på att Sahlin har ett problem när det gäller politiken framåt: ”Hennes eget parti har inte pratat färdigt om vad det vill”, och ”Än mindre har det kunna prata ihop sig med de två andra partierna”.

  Även Nisha Besara på Dagens Arena menar att det i tunga och viktiga frågor fortfarande saknas ”ett tydligt alternativ till den borgerliga alliansens politik”. Hon efterlyser ”en trovärdig politik /.../ baserad på egna tankar”.

  DN debatt kom i dag åtminstone ett tydligt besked från s, vilket i och för sig Sahlin var inne på även under tv-duellen, räntan på den reavinstskatt man fått uppskov med då man sålt en bostad och köpt en ny kommer att tas bort vid ett maktskifte. Kanske ingen kioskvältare, men nog så betydelsefullt för många.

  Det mest tydliga beskedet från Fredrik Reinfeldt var att han inte ville lova mer pengar för att rädda jobben i kommuner och landsting. Han sade sig även vara beredd att se över abortlagstiftningen och göra inskränkningar i rätten till fri abort.

  För att återgå till förtroendefrågan så noterar Aftonbladets Åsa Petersen att Mona Sahlins auktoritet, både som partiledare och oppositionsledare, har ifrågasatts – medan Fredrik Reinfeldt sluppit kritisk granskning. ”Ibland har det verkat som om hon har varit statsminister, han i opposition”, skriver hon.

  Erik Laakso bloggade hårt under gårdagen, och i ett sammanfattande inlägg menar han att debatten inte visade upp några ”spår av visioner, inget prat om demokratikrisen, ingenting om regeringsfrågan och sedan mycket ludd om sakfrågorna”.

  Johan Sjölander tycker att Mona Sahlin ”vågade visa öppenhet” när hon erkände att frågan om religiösa friskolor inte var enkel och att hon därför inte hade några tvärsäkra svar. Han tycker också att hon var modig när hon ”tänkte steget längre” och tydligt tog ställning för den svenska linjen att det ska vara kvinnan som har makten när det gäller abortbeslut – även när frågeställningen var tuff.

  Andra skriver intressant om , , .


  Kommentarer om "Det blir jämt på valdagen"

   

  Anonymous Anonym skrev... (18 mars, 2009 07:53) : 

  Reinfeldt vann. Reinfeldt visade om ett statsmannaskap som Sahlin inte är i närheten av. I fråga efter fråga redogjorde Reinfeldt tydligt sin och regeringens politik. I fråga efter fråga var Sahlin otydlig, extra pinsamt tyst var det i klimat och kärnkraftsdebatten där Sahlin helt plötsligt började prata om a-kassan. Förtroende för moderaterna och Reinfeldt lär stärkas ytterligare efter debatten.

   

  Blogger Erik Laakso skrev... (18 mars, 2009 08:28) : 

  Tack för omnämnandet Jonas.
  Noterar också att lokalpolitiker Kent Persson (m) blivit en bloggspammare, exakt samma kommentar lämnade han på min blogg. Har det månne gått ut direktiv från Schlingmann vad de ska skriva på sossebloggar denna morgon? Patetiskt.

   

  Anonymous Anonym skrev... (18 mars, 2009 17:33) : 

  Erik, jag vet inte om jag ska tolka dig att det är ett problem att jag som lokalpolitiker bloggar?Jag bloggar om rikspolitik och om lokalpolitik. Ber så hemskt mycket om ursäkt för att mina inlägg som SPAM, det var inte min mening och det ska inte upprepas. Kan dock försäkra dig om att Schlingmann inte gått ut med order, även om ni gärna skulle vilja det.

   

  Anonymous Anonym skrev... (18 mars, 2009 20:06) : 

  Jag tror också det blir mycket jämt när det är dags för val, men jag tror faktiskt alliansen kan ta hem det med en knapp seger.

   

  Blogger Micke skrev... (19 mars, 2009 09:05) : 

  Det finns ett annat problem som (s) har med hela vänstern: Avsaknaden av visioner!

  Vänstern talar mycket om kapitalismens död i finanskrisens spår, men vad har de att erbjuda istället? Här lyser svaren med sin frånvaro.

  Vad händer om USA och andra länder lyckas med sina försök att få ekonomin att återhämta sig? Jo, finanskrisen var bara ett tillfälligt avbräck. Nu kör vi på för fulla muggar igen. Allt blir som vanligt igen. Vänstern har försatt sin chans.

  Om ekonomin inte återhämtar sig, utan lågkonjunkturen fortsätter eller blir värre. Vad har då vänstern att erbjuda? Var finns visionerna?

   

  kommentera