Sosse
S-bloggar
RSS 1.0
RSS 2.0
Atomflöde
Prenumerera med Bloglines
Nyligen
Intressant
Pinga Frisim
Blogarama - The Blog Directory
Bloggtoppen.se
Spam Poison
Stoppa spammarna!
Creeper
Bloggparaden
Bloggportalen

Powered by Blogger

eXTReMe Tracker

Här bloggar Jonas Morian om politik, medier och samhällsfrågor. Publicering på bloggen sker med journalistiskt ändamål i enlighet med SFS 1998:204.

    Anonyma kommentarer accepteras inte. Stå för dina åsikter med ditt eget namn. Läs mer!

    www.flickr.com
    This is a Flickr badge showing public photos from PromeMorian. Make your own badge here.

    lördag, mars 14, 2009

    Jag, en östeuropeisk diktator

    Om det är något som kan bli ofrivilligt komiskt i politiska debatter så är det när människor tappar proportionerna och börjar göra halsbrytande jämförelser mellan sina meningsmotståndare och historiska missdådare. En del hävdar rent av att den som först drar Hitler-kortet per automatik har förlorat debatten.

    I dag läser jag att jag tillhör ”mobben” inom socialdemokratin; att jag är en av ”dessa unga pojkar” som gör allt för att göra karriär; en slags åsiktsväktare som är beredd att rycka ut när någon inte tycker rätt enligt min mening.

    Den som levererar dessa insiktsfulla analyser är Aftonbladets debattredaktör Lotta Gröning. På sin blogg berättar hon att det inte var hon som beslöt att publicera Erik Norelius absurda debattartikel, som jag skrev om i går. Fair enough. Jag vill därför oreserverat be Gröning om ursäkt för min förhastade slutsats att hon som debattredaktör var ansvarig.

    Lotta Gröning förefaller dock vara övertygad att jag, antingen på eget initiativ – med oklara motiv – eller på uppdrag av den socialdemokratiska partiledningen, är på korståg för att tysta Mona Sahlins kritiker. Då har man, lindrigt sagt, läst det jag skrivit slarvigt.

    Men att läsa slarvigt och dra konspiratoriska slutsatser är en sak. Att utifrån detta låta tankarna ”förstås” gå till ”diktaturerna i det forna Östeuropa” – det är en helt annan femma. Det låter ärligt talat som paranoia. Men Gröning skriver verkligen att jag och mina ”många anhängare /.../ hjälps åt att försöka tysta folk genom att ifrågasätta deras heder och syften”. Och när vi har bestämt oss för att en människa ”är fel” gör vi tydligen ”allt för att misskreditera henne eller honom”.

    Jo, visst. Eller så tycker vi bara att Lotta Gröning har en trist attityd, skriver undermåligt och tar oförtjänt stor plats i den svenska politiska debatten.

    Andra skriver intressant om , , .


    Kommentarer om "Jag, en östeuropeisk diktator"

     

    Blogger Per Tenggren skrev... (14 mars, 2009 11:12) : 

    Välkommen i klubben. Själv anklagades jag att vara utsänd av partitoppen när jag dristade mig att kritisera Grönings bok om Mona Sahlin.

     

    Anonymous Anonym skrev... (14 mars, 2009 11:48) : 

    Alltså, jag tycker ju inte att Mona Sahlin har varit någon succée direkt, men Grönings reaktion är ju verkligen över gränsen. Shit pommes.

     

    Blogger Jonas Morian skrev... (14 mars, 2009 12:28) : 

    Per, vi är väl inte så mycket en klubb som en hemlig insatsstyrka; Sahlins stormtrupper! Eller hur det nu var...

    Victor, över gränsen var hon för länge sedan. Hon är nu så långt bortom den att den bara anas som ett diffust töcken i fjärran.

     

    Anonymous Anonym skrev... (14 mars, 2009 13:29) : 

    Håller helt och hållet med om det sista stycket. För mig har det alltid varit oförklarligt att Gröning fått den ställning hon har. Du kan nog ta det som en utmärkelse att ha blivit utpekad av henne.

    Däremot tycker jag att du kom alldeles för lindrigt undan med ditt svar till min förra kommentar eller snarer signaturen "mumvels" kommentar som du tydligen ställer upp på. Du skriver "tidningen påpekar i och för sig att N är 80 år gammal." Varför "i och för sig"? För mig indikerar det att du tycker att en så gammal gubbe behöver man inte bry sig om.

    Vidare: visst är det litet trist att säga "allting var bättre förr" och själv (jag talar i egen sak här som du förstår) försöker jag att undvika det så länge det går. Jag våga nog säga att jag har öronen öppna för det nya (utom popmusik :-) Men trots allt är det verkligen så att mycket verkligen var bättre förut och om man inte inser det har man nog problem "om man vill bli tagen på allvar för att citera "murmel".

    Nu skriver jag inte detta för att försvar Norelius: som expat är jag alltför litet insatt i sakfrågorna för att våga ha en bestämd uppfattning. Men jag vänder mig bestämt mot alla former av åldersdiskriminiering (åt båda hållen) som jag anser att ditt ursprungliga inlägg snuddade vid. Och om jag nu säger att Olof Palme var en bättre och mer inspirerande politiker än Mona Sahlin tror jag nog att jag t.o.m kunde få en del SSU:are eller "Unga Örnar" (finns dom kvar?) med mig.

    Hoppas att du inte tar illa upp, jag gillar din blogg och håller med om mycket av det du skriver.

     

    Blogger Johan skrev... (14 mars, 2009 13:31) : 

    Skönt att veta att jag inte är den ende som tycker att Lotta Gröning är överskattad. Har hon några meriter egentligen? Hur hamnade hon som debattredaktör på Aftonbladet?

     

    Blogger Jonas Morian skrev... (14 mars, 2009 13:49) : 

    Bengt, jag tar absolut inte illa upp - och jag beklagar om du gjorde det. Åldersdiskriminering är inte heller något jag stöder.

    Jag vill dock återigen påminna om att det var Atonbladet som valde att skriva ut Norelius ålder. Deras motiv till detta vågar jag inte spekulera i. Min poäng var inte att Erik Norelius skulle vara ointressant pga hans ålder; däremot tar han själv sin ålder och med den sin långa erfarenhet som argument - och det tycker inte jag håller.

    Visst, det är säkert så att många (såväl sådana som med egen erfarenhet som de utan) uppfattar Palme som mer inspirerande än Sahlin. Det tror jag att hon själv utan omsvep skulle hålla med om. Men Palme är också omsvävad av ett nostalgiskt skimmer och fick ju sitta som partiledare och statsminister ganska länge. Mona Sahlin har ännu inte getts en ärlig chans - därför är det inte en rimlig jämförelse.

    Johan, Lotta Gröning har förutom akademiska meriter också erfarenhet av att vara ledarskribent och politisk chefredaktör på NSD. Därtill har hon ju varit synnerligen aktiv i den politiska debatten som en vänsterkritiker inom s. Mot den formella bakgrunden är det inte konstigt att Aftonbladet anställde henne. Ambitionen var troligen att skapa en ny nisch bland svenska debattsidor där redaktören själv var en aktiv opinionsbildare.

    Min invändning mot henne är inte att hon skulle vara okvalificerad för sitt jobb. I stället tycker jag att hon är överskattad som opinionsbildare eftersom hon i mitt tycke ytterst sällan har något intressant att bidra med. Dessutom slarvar hon med språk och fakta på ett sätt som känns rätt oroväckande.

     

    Anonymous Anonym skrev... (14 mars, 2009 14:12) : 

    Det roligaste är ändå att en 37 år gammal man anses vara pojke. Fatta hur arg omgivningen skulle bli om en manlig opinionsbildare kallade kvinnliga bloggare närmare 40 för "flickorna runt Reinfeldt".

    //S

     

    Anonymous Anonym skrev... (14 mars, 2009 14:43) : 

    Östeuropeisk diktator? Nej, det är ju att ta i!

    http://www.s-info.se/silfverstrand

     

    Anonymous Anonym skrev... (14 mars, 2009 15:41) : 

    Jag läste också inlägget av Norelius. Varför inte ta fasta på essensen i den kritik han faktiskt levererar? Om han är 20 eller 80 år är oväsentligt. Han är erfaren, har antagligen ett brett kontaktnät efter en lång verksamhet som publicist, och är uppenbarligen inte ensam om sina åsikter, även om inte alla kritiker använder starka uttryck som "olycka" m.m.

    De som framhåller Sahlins goda sidor landar oftast i hennes personliga egenskaper, mindre i vilka frågor hon brinner för och vad hon vill genomföra om hon finge chansen att bli statsminister. Jag tycker det säger ganska mycket om problemet med hennes dysfunktionella ledarskap. Det är väl här kruxet sitter. Hon skulle antagligen vara en utmärkt fritidsledare eller ordförande i kvinnoförbundet, men en partiledare och statsministerkandidat måste med kraft och konkretion föra ut Budskapet. Det duger inte i debatter att se osäker ut, sväva på målet och gång på gång hamna i en defensiv position. Det har inget att göra med om hon är kvinna, talar stockholmska eller saknar högre utbildning, men hon utstrålar inte det hon som ledare borde signalera. Kalla det trygghet, pondus eller visioner. Det räcker inte med att vara snäll och identifiera sig på ett närmast religiöst vis med sitt parti. Det blir för mycket av landstormens lilla lotta över det hela. Hjalmar Branting hade ett omvittnat gott hjärta gentemot sina kompisar och kollegor redan i skolan, men när han steg upp i talarstolen klev han in i den roll han måste kreera som ansvarig för sitt parti och sitt program. Då måste man kunna resa raggen en aning.

    Sahlin har en bred och lång bana bakom sig, och när vi tittar i den backspegeln är det för mig en gåta hur SAP kunde välja henne till att ta över rodret. Jonas, det finns ju massor av kompetens och erfarenhet i riksdagen och ute i kommunerna. Ta bara Anders Lago i Södertälje!

    Jag menar m.a.o. att Norelius har rätt när han ger röst åt att Sahlin på eget initiativ borde lämna över skutan. Det skulle faktiskt vara modigt, och kunna ge henne en massa positiv response. Nu är jag rädd att Gröning och många andra har rätt - Sahlin har börjat en Golgatavandring som kommer att bli svår både för henne och partiet. Mätningarna av opinionen är inte alldeles fel ute, oavsett vad du och jag och Gröning m.fl tycker.

     

    Anonymous Anonym skrev... (14 mars, 2009 16:28) : 

    Frågan är varför Gröning fortsätter att kalla sig socialdemokrat i stället för att ta steget över till Junilistan som med tanke på hennes rabiata EU-motstånd (som hon också ansåg sig bli "utfryst" för) borde vara hennes naturliga hemvist? Hon brukar ju med jämna mellanrum efterlysa "nya politiska partier".

    Men du är i gott sällskap Jonas. Minns när hon kallade Eric Sundström "partiboss" och "torped" i samband med hans (sakliga) kritik av hennes bok om Mona Sahlin.

     

    Anonymous Anonym skrev... (14 mars, 2009 16:47) : 

    "...över gränsen var hon för länge sedan. Hon är nu så långt bortom den att den bara anas som ett diffust töcken i fjärran."

    Obetalbart kul. :-)

     

    Blogger Johan skrev... (14 mars, 2009 18:41) : 

    "I stället tycker jag att hon är överskattad som opinionsbildare eftersom hon i mitt tycke ytterst sällan har något intressant att bidra med. Dessutom slarvar hon med språk och fakta på ett sätt som känns rätt oroväckande."

    Är inte det samma sak som att vara okvalificerad för sitt jobb, om jobbet är att vara debattredaktör och opinionsbildare?

     

    Blogger Emil skrev... (15 mars, 2009 03:27) : 

    Byt ut Lotta Gröning mot Mona Sahlin i nedanstående så förstår du vad de av oss som försöker kritisera Mona Sahlin tycker om den debatt om konspiration mot henne som du skrev om i ditt senaste inlägg.

    "Jo, visst. Eller så tycker vi bara att Lotta Gröning har en trist attityd, skriver undermåligt och tar oförtjänt stor plats i den svenska politiska debatten."

     

    Blogger Youbi skrev... (15 mars, 2009 23:23) : 

    Jan Erik Hellström:
    Du tror inte det är möjligt att Mona valt att inte ta särskilt stora, visionära, nya storslagna idéer just för att hon försöker öppna upp partiet och ge rådslagens arbeten plats på Kongressen, och ge oss, medlemmarna, möjligheten att bestämma vad vi ska gå till val med 2010? Att alla, till och med de som inte stödjer Mona, ska få tycka till?

    Jag är glad att vi låter alla få möjlighet att påverka partiet, inte bara de äldsta medlemmarna, utan även kunniga och de människor det rör, småföretagare, fackföreningar osv. Det är detta som borde göra oss till ett parti för folket. Lyft upp detta istället för att Mona är diffus och inte levererar tydliga förslag. Hon har ju ingen samlad politik hon kan lova inför valet 2010, det är ju upp till kongressen).

    Inte att partiledarn som sitter vid rodret ska styra och ställa allt a la Persson manér.

     

    kommentera