Sosse
S-bloggar
RSS 1.0
RSS 2.0
Atomflöde
Prenumerera med Bloglines
Nyligen
Intressant
Pinga Frisim
Blogarama - The Blog Directory
Bloggtoppen.se
Spam Poison
Stoppa spammarna!
Creeper
Bloggparaden
Bloggportalen

Powered by Blogger

eXTReMe Tracker

Här bloggar Jonas Morian om politik, medier och samhällsfrågor. Publicering på bloggen sker med journalistiskt ändamål i enlighet med SFS 1998:204.

  Anonyma kommentarer accepteras inte. Stå för dina åsikter med ditt eget namn. Läs mer!

  www.flickr.com
  This is a Flickr badge showing public photos from PromeMorian. Make your own badge here.

  torsdag, mars 19, 2009

  Jobben, jobben, jobben

  I morse efterlyste Dagens Nyheters ledarsida ”konkreta besked” från Mona Sahlin, och menade att bristen på detta var huvudskälet till hennes och socialdemokratins opinionsproblem.

  Men det var förstås innan dagens minst sagt motstridiga besked från regeringen om huruvida den av finanskrisen hårt ansatta kommunsektorn skulle få några extra pengar för att undvika uppsägningar och säkra kvaliteten i välfärden.

  Borgerligt velande är statsmannaskap medan en socialdemokratisk oppositions avsaknad av tillräckligt konkret politik beror på partiledarens karaktärsbrist, om man får tro på DN:s logik.

  Men den socialdemokratiska planen finns, och kan sammanfattas i tre ord: jobben, jobben, jobben. Låter det bekant? För 15 år sedan, i valrörelsen 1994, betonade Mona Sahlin enträget att ”jobben, jobben, jobben” var den viktigaste valfrågan för socialdemokraterna. Det är dags att ta upp det mantrat igen.

  En Sifoundersökning som Aftonbladet låtit göra visar att var sjätte tillfrågad – 16 procent – av alla förvärvsarbetande säger att de är mycket eller ganska rädda att bli av med jobbet. Det motsvarar 704 200 rädda svenskar.

  Och de gör rätt i att oroa sig. Arbetslösheten växer snabbare än väntat och nu minskar sysselsättningen för första gången. Krisen slår hårdast mot män och ungdomar, enligt SCB:s nya siffror. I februari i år var 387 000 personer, 8,0 procent av arbetskraften, arbetslösa.

  Faktum är att antalet varsel om uppsägning de senaste knappa sex månaderna inte har varit så högt sedan mätningarna inleddes i mitten på 1970-talet. ”Utvecklingen sedan i oktober förra året saknar motstycke i ett historiskt perspektiv”, säger Hans Tydén, arbetsmarknadsanalytiker på Arbetsförmedlingen till SvD.

  Trots det undviker regeringen att prata om jobben, säger Luciano Astudillo, s-riksdagsledamot och av ordförandena i partiets jobbrådslagsgrupp, till Expressen. 
Anledningen ska vara att arbetslösheten hela tiden stiger, och att det blir allt svårare för Alliansen att hävda en framgångsrik jobbpolitik.

  Tidningen säger sig vara socialdemokratins plan för att rycka tillbaks initiativet, på spåren. Men i själva verket handlar det inte om några konstigheter, utan att på klassiskt socialdemokratiskt manér alltid tala om jobben, jobben och jobben.

  Expressen påminner också om ett citat från Fredrik Reinfeldt i valrörelsen 2006, som varje socialdemokratisk valarbetare lär memomera och aldrig låta väljarna glömma: ”Jobb kommer att vara den helt avgörande frågan. Vinner vi i höst kommer vi i valet 2010 att mätas utifrån om vi fått fram fler jobb”.

  Andra skriver intressant om , , , .


  Kommentarer om "Jobben, jobben, jobben"

   

  Anonymous Anonym skrev... (19 mars, 2009 23:34) : 

  De borgerliga medierna försöker jaga ut Mona på banan för att få något att hacka på. Men hon gör rätt, det är ju inte valrörelse förrän om drygt ett år, men då får vi se. Nu är det högeralliansen som regerar, och det är alla grymt varse. Fortsätter det så här så är allt annat bättre än högeralliansen i valet nästa år.

   

  Blogger Micke skrev... (20 mars, 2009 07:57) : 

  Håller inte med Lars GVE. Sahlin och (s) tolkas som alltför passiv och de som blir arbetslösa efterfrågar alternativ till regeringens politik. Om inte (s) börjar leverera snart kan det slå tillbaka mot dem själva. De ska inte leverera för medias skull, utan för att ge alla som förlorar jobben ett tydligt alternativ. De börjar bli otåliga och det är bråttom.

   

  Anonymous Anonym skrev... (26 mars, 2009 15:26) : 

  Att deras politik är direkt felaktig råder inget tvivel om. Pinsamt med A-kassemissen. Ändå undrar jag varför medierna älskar att jaga vänster?

   

  kommentera