Sosse
S-bloggar
RSS 1.0
RSS 2.0
Atomflöde
Prenumerera med Bloglines
Nyligen
Intressant
Pinga Frisim
Blogarama - The Blog Directory
Bloggtoppen.se
Spam Poison
Stoppa spammarna!
Creeper
Bloggparaden
Bloggportalen

Powered by Blogger

eXTReMe Tracker

Här bloggar Jonas Morian om politik, medier och samhällsfrågor. Publicering på bloggen sker med journalistiskt ändamål i enlighet med SFS 1998:204.

  Anonyma kommentarer accepteras inte. Stå för dina åsikter med ditt eget namn. Läs mer!

  www.flickr.com
  This is a Flickr badge showing public photos from PromeMorian. Make your own badge here.

  onsdag, april 08, 2009

  Medlemsras för Allianspartierna

  Dagens Samhälle rapporterar om en nyhet som förtjänar större uppmärksamhet – och som rimligen borde göra de borgerliga partiernas organisationsfolk oroade. Trots att det mestadels ser ljust ut opinionsmässigt för Alliansen tappade de fyra regeringspartierna nästan 11 000 medlemmar förra året.

  För folkpartiet innebar 2008 ett minus på 900 medlemmar. Kristdemokraterna tappade 1 110 och centerpartiet drygt 2 400. Den största smällen drabbar dock moderaterna som förra året förlorade hela 6 400 medlemmar.

  Dagens Samhälle konstaterar att åderlåtningen i medlemskåren står i skarp kontrast till den senaste tidens framgångar i opinionsmätningarna, framför allt när det gäller moderaterna.

  Andra skriver intressant om , , .


  Kommentarer om "Medlemsras för Allianspartierna"

   

  Blogger Christoffer Willenfort skrev... (08 april, 2009 11:04) : 

  Det är lite synd att du är så enkelsidig att du bara skriver om dåligheter för "motståndarna. då det går dåligt för det egna partiet däremot är tystnaden total.

  förra året så skrev dagens sammhälle en liknande artickel men om det faktum att S förlorat 19000 medlemmar. då var det väldigt tysty i din blogg.

  du kanske skulle nämna det för kompleteringens skull.

  man kan på ett enkelt sätt se hur det går för alla rikstagspartier här: http://sv.wikipedia.org/wiki/Lista_%C3%B6ver_politiska_partier_i_Sverige_efter_antal_medlemmar

  och kan jämföra det med sveriges snabbast växande politiska parti här: http://www.piratpartiet.se/storlek

  Om du ska dra några växlar så bör du ha hela underlaget. och det underlaget sägger att ALLA de politiska partierna blöder medlemmar som stuckit grisar. Men speciellt M och S. som har tappat grovt räknat hälften av sina medlemmar på 20 år.

  samtidigt så har pengastöden till de politiska partierna i princip tiodubblat så att partierna kann byta ut medlemars arbete mot anställda jobbare. inte undra på att partierna går i otakt mot befolkningen.

   

  Blogger Jonas Morian skrev... (08 april, 2009 11:17) : 

  Christoffer, du gör en otroligt märklig analys när du påstår att jag skulle tala tyst om motgångar för mitt eget parti. Har du ens läst mina blogginlägg från den senaste veckan?

   

  Blogger roberth skrev... (08 april, 2009 16:04) : 

  Alla partier tappar medlemmar utom vårt!

   

  Blogger Hannah skrev... (08 april, 2009 16:50) : 

  Socialdemokraterna i mitt hemlän har ökat i medlemsantal under 2008. Och under förra helgen blev 60 personer medlemmar hos oss - på 20 minuter.

  Fortsätter vi med det tempot och lägger ned de arbete som gjorts här hemma är det inte ett problem med medlemsras. ;-)

   

  Blogger David Ekstrand skrev... (15 april, 2009 14:06) : 

  För att parafrasera Varan-TV: "Oroad och oroad, det beror väl på vad du menar med oroad... 'Men tycker du att det är nånting dåligt?' Ja, det är klart jag gör..." Som Christoffer var inne på så tappar ju i stort sett alla partier, så det verkar inte finnas nån större anledning för allianspartiernas partisekreterare att vara mer oroade jämfört med oppositionens. Socialdemokraterna tappade också när de satt i regeringsställning, liksom när de sitter i opposition. Så är det ju med den svenska demokratin att partierna faktiskt kan kompensera ekonomiskt för medlemsraset genom att höja partistödet, och i takt med att kampanjmetoderna utvecklas kommer man kanske i framtiden inte ens att vara särskilt beroende av den vanlige gräsrotsmedlemmen som står i valstugan eller som delar ut flygblad. Jag säger inte att det är bra - jag tycker att det är jättedåligt, inte minst eftersom den svenska demokratin traditionellt sett har varit byggd runt starka partier och det finns betydligt mindre möjlighet för den vanlige medborgaren direkt att påverka sitt samhälle genom politisk handling (t.ex. genom folkomröstningar eller öppna primärval) än t.ex. i USA eller Schweiz. Vi har ett demokratiskt system som förutsätter att folk engagerar sig i partierna men det vill inte folk göra eftersom partierna inte kan erbjuda dem vettiga saker att göra. Men det är mer av ett strukturproblem för demokratin än ett problem just för Alliansen.

  (I övrigt hänvisar jag till Att Dricka Liberalt eftersom de säger vad jag tycker.)

   

  kommentera