Sosse
S-bloggar
RSS 1.0
RSS 2.0
Atomflöde
Prenumerera med Bloglines
Nyligen
Intressant
Pinga Frisim
Blogarama - The Blog Directory
Bloggtoppen.se
Spam Poison
Stoppa spammarna!
Creeper
Bloggparaden
Bloggportalen

Powered by Blogger

eXTReMe Tracker

Här bloggar Jonas Morian om politik, medier och samhällsfrågor. Publicering på bloggen sker med journalistiskt ändamål i enlighet med SFS 1998:204.

    Anonyma kommentarer accepteras inte. Stå för dina åsikter med ditt eget namn. Läs mer!

    www.flickr.com
    This is a Flickr badge showing public photos from PromeMorian. Make your own badge here.

    söndag, april 05, 2009

    Ödesmättade siffror

    Det sägs att siffror talar sitt tydliga språk. I själva verket är det förstås med siffror precis som med bokstäver, som formar ord och meningar, att dess betydelse varierar beroende på sitt sammanhang.

    I september 2007, ett år efter valet, kom opinionssiffror som tydde på att moderaterna endast hade 23 procent av väljarstödet, och det rödgröna blocket hade ett försprång på 11,4 procentenheter över det borgerliga. Förtroendet för regeringen Reinfeldt föreföll också rasat från 54 procent i oktober 2006 till 36 procent i september 2207 – en nedgång med hela 18 procent. Politiska analytiker som Per T Ohlsson och Ursula Berge menade rent av att regeringen var dödsmärkt.

    Samtidigt är vi många som påmint om att opinionsundersökningar bara är just det; mätningar och indikationer. Siffror förändras över tid och mycket talade redan 2007 för att opinionen skulle hinna svänga både en och två gånger innan det var dags för riksdagsval 2010.

    Det är mot den bakgrunden Expressens och Demoskops nya väljarbarometer ska ses, där moderaterna ökar med nio procentenheter och socialdemokraterna backar nästan lika mycket. Alliansen går nu, enligt Demoskop, förbi oppositionen och leder med knappt fem procentenheter.

    Även en mätning från Skop indikerar att Alliansen är större än de rödgröna: 48,8 procent mot 46,2. Skops siffror säger att moderaterna går upp cirka 7 procentenheter och socialdemokraterna går tillbaka, om än inte lika dramatiskt som hos Demoskop.

    Moderaternas kommunikationschef Pär Henriksson skriver själv på sin blogg att Demoskops siffror ”är kul” men inget som man ska ”lägga för stor vikt vid”. Han påminner om de ”stora och snabba svängningarna i opinionen som skett sedan augusti 08”, och att ”Den enda slutsats vi kan dra är att det kommer att svänga fram och tillbaka fram till valet”.

    Henriksson är inte ensam om att vara försiktig. Expressens ledarsida konstaterar att ”En enstaka undersökning med så spektakulära drag bör man ta med en nypa salt”. Lika mycket salt rekommenderar även DN:s politiske kommentator Henrik Brors, som påpekar att siffrorna skulle betyda att en halv miljon väljare gått över till m på en månad – något han menar är ”ganska osannolikt”.

    Själv är jag mer oroad över de sjunkande förtroendesiffrorna för Mona Sahlin. Bara 20 procent av väljarna uppges ha förtroende för s-ledaren. Det är nästan en halvering av hennes högsta resultat på 36 procent från oktober 2007, och det sämsta resultatet någonsin i Demoskops mätningar. Enligt Henrik Brors verkar det ”råda kalabalik” inom socialdemokratin – och Sahlins påstådda skyllande av väljarraset på Wanja Lundby Wedin sägs ”helt underminera LO-ordförandens ställning”.

    Det är också värt att notera att Demoskops siffror placerar såväl kd som c utanför riksdagen. Även Skop indikerar att kd inte når upp till 4-procentspärren. Däremot kommer Sd, enligt Demoskop, in med 4,2 procent av rösterna – och får en teoretisk vågmästarroll. Och som Expressen konstaterar: ”Alliansens opinionsövertag är inte värt ett vitten om halva fyrklövern ryker”.

    Andra skriver intressant om , , .


    Kommentarer om "Ödesmättade siffror"

     

    Anonymous Anonym skrev... (05 april, 2009 15:46) : 

    Opinionsmätningar är dagsnoteringar och ska så hanteras. Dock är ju dessa två intressanta. Sossarna är mindre än moderaterna och alliansen förbi vänsterblocket. Det blir ett spännande val!

     

    Anonymous Klara Olsson skrev... (05 april, 2009 16:01) : 

    Dagens opinionsövertag för alliansen kommer att försvinna när alla varsel faller ut, när det visar sig att få kan leva på sin A-kasseersättning och de köande till socialkontoren får vända utan att ha fått det försörjningsstöd som kan ge dem och familjerna mat på borden.
    Kommer kommunerna som inte får tillräckliga statsbidrag att ens kunna låna upp vad de behöver?

    Å andra sidan måste måste S och LO ta tag i den f.d. svenska samförståndsmodellen som med åren utvecklats till att bli den svenska samförståndskartellen där maktelitens fantasiersättningar och fantasipensioner snart är eqvivalenta på båda sidor om förhandlingsborden. I politikerbloggen kan man läsa vilka pensionsavtal som finns i LO. Dessa avarter får av trovärdighetsskäl inte sopas under mattan. Nytt öppet regelverk efterlyses som ska ge utdelning i rimlig paritet gentemot dem man representerar. Det kanske också skulle kunna göra LO-företrädare mer uppmärksamma på vad andra "roffar åt sig", framkalla en större noggrannhet vid genomläsning av avtal t.ex. och ge kraft att kräva att avtalen blir förtydligade i den mån man inte begriper dem.

    Hälsningar
    Klara

     

    Anonymous Magnus Andersson skrev... (05 april, 2009 17:06) : 

    Opinionsundersökningar är oerhört suddiga indikationer. T ex kan nästan hela centerpartiets nedgång i en av undersökningarna vara "en blupp" p g a slumpen. Men S nedgång och M:s uppgång lär vara statistiskt säkra till långt mer än 99 procent. Det följer också en trend.

    S måste kavla upp ärmarna och få skutan att fungera om man ska slåss om det 2010, och det handlar förstås mest om politik och ledning. Varför inte ha politik för invandring nära Tyskland, UK, Holland mm. Idag tar vi emot mellan 3 och 5 gånger så många invandrare per capita från muslimska länder (och de som inte vill göra denna världens mest generösa politik än mer generös anklagas som rasister).

     

    Anonymous Magnus Andersson skrev... (05 april, 2009 17:12) : 

    Alltså. Jag röstar på typ vilka som helst som inför något mer realistiskt och internationellt jämförbart istället för det vi har nu bara jag slipper rösta på SD. Jag är väl inte rasist för det?

    Devisen "arbete + fri invandring" missar verkliga problem.

     

    Anonymous Anonym skrev... (05 april, 2009 17:58) : 

    När det som inte fick hända ändå hände

    AMF krisen var från början Wanjas och LOs kris.
    Det var det ändå fram till dess att många höga företrädare för parti och fack med Mona Sahlin valde att uttrycka sitt stöd för Wanja.
    Då hände det som inte fick hända för då kom det som från början bara var Wanjas kris att ”läcka över” till den politiska delen av arbetarrörelsen och även bli partiets och partiledarens kris. Och det är det vi kan se när opinionssiffror. för både parti och Mona Sahlin sjunker än mer.
    Det var ett strategiskt misstag.
    Sen fortsätter felgreppen. Mona Sahlins nuvarande ståndpunkt verkar vara att Wanja bör avgå från AMF men sitta kvar som LO ordförande och i VU. Om möjligt en ännu sämre inställning. Krisen kring Wanja och nu också kring Mona är en förtroendefråga. Antingen så har man fullt förtroende för henne eller så har man det inte. Det går inte att ligga någonstans mittemellan som Mona tycks tro. Har man förtroende för henne så kan hon sitta både som LO ordförande och i pensionskassans styrelse annars kan hon inte sitta på någon av dessa två stolar.
    Aftonbladet gjorde igår en läsarundersökning. Den raka frågan löd ”Har du förtroende för Mona Sahlin? ”
    När över 60.000 läsare svarat så löd resultatet Ja 16.7% och Nej 83,3%.
    Ett resultat som inte behöver kommenteras. Helt klart så kan detta inte fortsätta länge till. Antingen vänder hon på siffrorna eller så får hon gå. Själv gissar jag på att det blir det sistnämnda och de av flera skäl. Det främsta skälet är att det svenska folkets förtroende för Mona varit svagt rätt länge nu. Det blir antagligen inte så lätt att vända på detta.
    Lars J

     

    kommentera