Sosse
S-bloggar
RSS 1.0
RSS 2.0
Atomflöde
Prenumerera med Bloglines
Nyligen
Intressant
Pinga Frisim
Blogarama - The Blog Directory
Bloggtoppen.se
Spam Poison
Stoppa spammarna!
Creeper
Bloggparaden
Bloggportalen

Powered by Blogger

eXTReMe Tracker

Här bloggar Jonas Morian om politik, medier och samhällsfrågor. Publicering på bloggen sker med journalistiskt ändamål i enlighet med SFS 1998:204.

    Anonyma kommentarer accepteras inte. Stå för dina åsikter med ditt eget namn. Läs mer!

    www.flickr.com
    This is a Flickr badge showing public photos from PromeMorian. Make your own badge here.

    måndag, april 06, 2009

    LO:s sak är inte Sahlins

    [UPPDATERAD] Vid lunchtid i dag samlas LO:s styrelse till ett extra möte, något som bestämdes på det telefonmöte som styrelsen hade i går eftermiddag. Efter telefonmötet meddelandes att Wanja Lundby-Wedin skulle lämna tre tunga styrelseposter, bland annat det i AMF Pension.

    Enligt uppgift är det minst tre stora medlemsförbund – Kommunal, Byggnads och SEKO – som ifrågasätter om Wanja Lundby-Wedin kan sitta kvar som LO-ordförande. Samtidigt är det ”bara” en av representanterna för de åtta distrikt som TT talade med på söndagskvällen kräver hennes avgång. ”Det är dags att packa sin väska och gå ut bakvägen ur LO-borgen och skämmas”, säger Jan Palmqvist, vice ordförande för LO-distriktet i Norrbotten, till Expressen.

    Från lite oväntat håll har det sats intressanta perspektiv på frågan om Wanja Lundby-Wedins framtid. Det är SvD:s Per Gudmundson, på sin egen blogg, och Expressens ledarsida som påpekar det orimliga i att socialdemokraternas partiledare och -sekreterare har synpunkter på vilka styrelser LO:s ordförande sitter i.

    ”Det rimliga hade varit att partiet kickat Lundby-Wedin ur partistyrelsen, om de nu tycker att det är hon som är ansvarigt för Mona Sahlins, Thomas Östros och de andras misslyckande”, skriver Gudmundson, och tillägger att fackförbundsfolket sedan kan få avgöra ”vad som egentligen enbart angår dem”.

    Expressen föreslår att Sahlin borde förespråka ”en bodelning mellan LO och SAP”, så att ”partiet [slipper] kladdas ner av framtida LO-skandaler och vice versa”.

    I SVT:s Agenda i går fick Göran Greider och Lotta Gröning, i sällskap av K-G Bergström, kommentera Sahlins och Lundby-Wedins opinions- och förtroendekris. Både Greider och Gröning föreföll säkra på att LO-ordföranden skulle få avgå.

    Helle Klein, vars tidnings ledning styrelse nu Wanja Lundby-Wedin nu alltså lämnar – även om LO:s ägandedel av Aftonbladet kvarstår, menar däremot att ”Om partistrategerna tolkar de dåliga opinionssiffrorna enbart i ett kortsiktigt perspektiv och tror att allt löser sig med att LO:s ordförande avgår lurar man sig själv å det grövsta”. Hon påpekar att Mona Sahlins förtroende i fackföreningsrörelsen inte är självklart och om det är ”någon som legitimerat hennes partiordförandeskap bland de fackliga är det Wanja Lundby-Wedin”.

    Ett förtäckt hot? Det låter onekligen så. Och det visar återigen hur känslig balansen mellan det socialdemokratiska partiet och Landsorganisationen är – och hur komplicerat det blir när gränsen mellan dessa organisationer flyter samman.

    Andra skriver intressant om , , .


    Kommentarer om "LO:s sak är inte Sahlins"

     

    Anonymous Klara Olsson skrev... (06 april, 2009 12:08) : 

    Hej,

    Helt klart är det LO som har störst trovärdighetsproblem. Illavarslande att så många i den organisationen är beredda att kasta första stenen på massmediala uppgifter innan den utredning Wanja initierade för att få klarhet i svindleriet med pensioner dessutom är klar.

     

    Anonymous Anonym skrev... (06 april, 2009 12:23) : 

    Mona Sahlin har gjort bort sig (igen). När Wanja i första skedet uttryckte sitt stöd för Wanja så borde hon i stället ha sagt att frågor om pensioner mm till AMFs verkställande direktör är en fråga för AMFs ägare, de av ägarna utsedda styrelseledamöterna, och det av styrelsen utsedda ersättningsutskottet. Det är inte en fråga för mig. Men hon var tvungen att gå in i frågan och i och med det så blir Wanjas kris också partiets kris mer än den annars hade blivit.
    Sen när hon inser det intar Mona Sahlin en om möjligt lika korkad ståndpunkt innebärande att Wanja kan vara kvar i partistyrelsen och LO toppen men att hon bör lämna AMFs styrelse. Om man har förtroende i för Wanja så kan hon sitta som LO ordförande och i partiet och i pensionskassans styrelse. Om man inte har förtroende för henne så måste hon lämna alla posterna.
    Lars J

     

    Anonymous Anonym skrev... (06 april, 2009 12:25) : 

    RÄTTNING
    Det ska givetvis stå
    "När Mona i första skedet uttryckte sitt stöd för Wanja så borde hon i stället...."
    Lars J

     

    Anonymous Ulf Persson skrev... (06 april, 2009 13:42) : 

    Var ska man börja?
    Allt detta har multipla bottnar och många sätt att se det hela.
    Först av allt kan man undra kring frågeställning kring varför Wanja Lundby-Wedin (WLW) får klä skott för allt som skett i AMF.
    Enligt vad som framkommit är det till stor del Göran Tunhammar (f.d. chef för SAF – numera Svenskt Näringsliv) som, tillsammans med ersättningskommittén bar ansvar för pensionsavtal och förhandlingar med VD. Inga övriga i styrelsen verkar ha fått uppgifter förrän nyligen.
    Här kan man ha synpunkter, jag har starka synpunkter, på ersättningsnivån till VD, dock verkar det som om inte ens styrelseproffset Tunhammar kunnat genomskåda pensionsavtalet – varför det rimligen borde vara Tunhammar som ska stå till svars för detta avtal.
    Alla som varit verksamma inom olika områden vet att man kan ha starka synpunkter på olika saker, synpunkter som kan vara väl kända – så som WLW:s uppfattning om höga ersättningar.
    I vissa lägen måste man dock inse att man inte kan ta strid i varje enskilt fall, utan måste driva en principiell kamp på andra arenor, vilket WLW gjort.
    Tar man alltid strid, så som t.ex. Lars Törnmann, blir man inte tagen på allvar utan klassad som en slogan- och plakatpolitiker (detta gäller även exempelvis Hans Tilly på Byggnads, Lotta Gröning etc).
    WLW får alltså ta hela den medial smällen, Tunhammar berörs knappt, för en debatt som blir extra indignerad i en lågkonjunktur, när beslutet togs i en brinnande högkonjunktur.
    Att ens ta den striden när det begav sig hade varit meningslös – på den tiden stödde ju även Reinfeldt och Borg ”bonusar”.
    Media önskar sålunda en avgång (http://magnus.ljungkvist.nu/blogg/2009/03/30/drev-ar-sa-traaakiga/) och hela medialogiken är igång – när man fått blodsmak stannar man inte förrän huvuden rullat.
    Till detta kommer då den opinionsmässiga problematiken för (S), som inte förbättras av den (pseudo)debatt som nu rasar kring WLW. Dock ligger problemen för (S) djupare än så, om vi bortser från det faktum att sittande regering brukar gynnas (inledningsvis?) av en kris.
    Dels är samverkan med (MP) och (V) något som är kraftigt negativt opinionsmässigt för (S) då många i de bredare lagren av (S)-väljare hyser en viss skepsis mot (V) samt en klart uttalad skepsis mot (MP), där tidigare uppgörelser i arbetsrätt samt skolfrågor mellan (MP) och de borgliga är mest förödande. Att (V) och (MP) fått så stort relativt genomslag på sina profilfrågor i relation till (S) upplevs även det som bekymmersamt – varför rösta på (S) när andra håller i den avgörande taktpinnen?
    Nästa steg är att man är klart i otakt med sin väljarkår i viktiga frågor som exempelvis energipolitik, där (S)-väljaren i gemen är klart mer positiv till exempelvis kärnkraft är de rödgröna.
    Näst sist men inte minst handlar det om att Mona Sahlin har skött ett antal saker på ett mindre bra sätt, t.ex. ska man aldrig vara så ultimativ som hon varit vid ett flertal tillfällen – man ska alltid visa att man är öppen för förhandlig.
    Ett exempel var när Mona Sahlin ”slog igen dörren” för (V) när samverkan med (MP) presenterades, man kan stänga den aldrig så fint genom att säga – ”först ska vi förhandla med (MP), när det är klart skall vi utvärdera….”, inte ultimativt säga att man aldrig ska samverka med (V) så som hon gjorde.
    Nästa sak gäller energifrågan och kärnkraft, slå inte igen dörren – man kan hoppas och tro på alternativ, men det kan vara så att verkligheten hinner ifatt dig (här kan komma en låååång utläggning om varför det kommer att bli så – men det är en annan diskussion.).
    Slutligen har Mona Sahlin profilerat sig som livsstilspolitiker, ”ung”, tuff, för HBT-personers rättigheter (vilket är bra), enkel och vardaglig. Det kan bli svårt att bli tagen på allvar när man historiskt valt en profil – en sak som gäller såväl män som kvinnor.
    Mona Sahlin är, dessvärre, sin egen och (S) största motståndare just nu.

     

    Blogger Danne Nordling skrev... (06 april, 2009 23:56) : 

    Felet är ju att Wanja Lundby Wedin inte är kompetent. Vilka är hennes meriter? Hon var ombudsman på Kommunal och sedan miljöchef där. Sedan blev hon vice ordf på LO och därefter ordförande 2000. Någon större erfarenhet av arbetsledning och strategiskt beslutsfattande hade hon inte. Detta avspeglar det gamla "hotet mot arbetarrörelsen". De som kan bli mer än undersköterskor utträder ur arbetarklassen och står inte till förfogande för rörelsens högsta poster.

    Lundby-Wedins misstag har varit flera under åren. För 5 år sedan gav hon Folksams VD Tore Andersson en pension på 50 miljoner. För 4 år sedan sålde hon det konkursmässiga Folksam International utan att upplysa om att det var på obestånd. Hon har dessutom medeverkat i bostadsförmedlingsmygel och nu senast beviljat Erland Olausson en extra pension på ett par miljoner.

    Någon efterträdare kunde inte hittas. Därför sitter hon kvar och skadar arbetarrörelsen.
    /DNg

     

    kommentera